6 съвета за писане на съдържание, които всеки трябва да използва

Някога писали ли сте за блог, пост или уеб статия? Тогава трябва да знаете колко усилия отиват в научните изследвания, планиране, писане и оптимизиране на съдържанието, публикувано на уеб страница. Толкова много детайли трябва да бъдат включени, за да създавате съдържание, което прави всичко, а именно - привлича читатели, предоставя информация, превръща посетителите в клиенти и се нарежда най-високо в търсачките. Всичко това може да се постигне с резултати при seo оптимизация на магазин.

Всички писатели знаят онова чувство, което идва, когато проверят часовника и едва тогава осъзнават, че са минали няколко часа са минали за това, което много наричат просто „един бърз пост“.

И така, как може писателите да произвеждат съдържание, която проверяват и качват в уеб сайтове и социални медии? Чрез използването на инструменти и ресурси, работата се да рационализира и подобрява процеса на писане на съдържание.

Ето и 6 съвета, които помагат за писане на съдържание:

 • Пишете на четим език, който грабва внимание.

Хората обикновено не четат цели уеб изделия - средното посещение на страницата е в рамките на минута. Напишете съдържание, което лесно за четене и дава на читателя достатъчно информация, като същевременно ангажират възможно най-дълго.

 • Използвайте ключови думи по естествен начин.

Измисляне заглавието е един от най-важните и трудни моменти - задачите в писмен вид са няколко думи съдържание. Заглавието трябва да улови читателите, да привлече внимание, а при комуникация с търсачките темата да се индексира.

 • Създаване на оригинално съдържание

Ако още не сте го разбрали, копираното съдържанието на други хора е лошо. Хората знаят, че дублираното съдържание е измама и затова не е харесвано дори от търсачките. Ако сайтът ви има съдържание, което може да се намери на друго място в Интернет, търсачките ще санкционират сайта, а това го прави трудно откривам в резултатите от търсенето. Отделете време, за да бъдете оригинални.

Илюстрирайте точки на съдържание, за да e четлив и прегледен текстът ви

Създаване и поставяне на изображения не е технически част от действителното съдържание, но е чудесен начин за представяне на съдържанието по атрактивен начин. Не забравяйте, че хората сканират уеб съдържание и ако намерят на страницата ви смущаващ текст това може да значи много.

 • Напишете оптимизирано съдържание, което се преобразува

Търсене двигателя и оптимизацията в преобразуване. Това са две отделни цели за писане на съдържание, но когато откриете правилния баланс между тях резултатът е уеб съдържание, което се чете прекрасно.

 • Избери и поставете най-добрите ключови думи

Ключовите думи са най-важната характеристика на писменото уеб съдържание. Без наличието на подходящи ключови думи, търсачките не знаят как да категоризират вашия сайт. Ако вашият сайт не се индексира правилно от търсачките ще бъде много по-трудно да се намери сред милионите други сайтове в интернет. Уверете се, че сте избрали ключови думи, които отговарят на вашата тема (и теми, които отговарят на вашите ключови думи).

Ако искате да научите повече за писане на съдържание, или имате нужда от SEO съдържание, поддръжка на сайтове, писане за вашия сайт, намерете контакт със специалист, които ще направи уеб сайта ви да процъфтява!

5 тактики за увеличаване на трафика към сайт

Търсачката за оптимизация на сайтове е задължителна днес. С времето обаче тя се е променила толкова много, че много хора не знаят какво да правят, за да получат резултати. SEO е поле, което се променя бързо с всяка промяна на алгоритми за търсене на Google. Това да останеш в крак с най-актуалните неща в уеб пространството си е истинско предизвикателство. Това може да стане по-лесно с SEO фирма.

Цялостното преживяване за потребителя е важно за търсачките също толкова, както и за самите вас. Уверете се, че: Вашият сайт се зарежда бързо, потребителите лесно могат да се ориентират в него. Съдържанието е с високо качество и оригинален текст, сайтът е безопасен и без елементарност, мъртви връзки или страници, които не работят правилно. Оптимизирането на уебсайт не само помага на търсачките да ви намерят, но и спомага за увеличаване на класирането. Заявките за търсене са думи или фрази, които хората използват, за да търсят всякакви неща в търсачката. Чрез оптимизиране на сайта си с правилните заявките за търсене, или "ключови думи", ще може да насочите трафик към по-лесна откриваемост.

SEO Съвети

Използвайте инструмент, за да направете намерите на точните ключови думи. Вникнете в това, което потребителят би задал в търсачката, за да ви открие. Бъдете въоръжени с избраните от Вас ключови думи. Най-добрите практики сочат, че ключови фрази привличат повече трафик, отколкото само една дума.

Изборът на URL, уеб адрес или домейн е важен. Включвайки основната ключова дума в име на домейн ще помогне за общото SEO.

При конструирането на своите уеб страници, има важни неща, които би следвало да разгледате. Това са всички Alt тагове, а те не бива да надвишават 65 знака. Всичко над 65 ще бъде отрязано от търсачката. Основната ключова дума е в заглавието. Използвайте H1 (основна в хедър) на всеки един от своите уеб страници с ключови думи. Следващи заглавията (H2, H3, и т.н.) могат да се използват и могат да използват синоними на ключовата дума. Всяка страница трябва да съдържа 100 думи на страница - това е минимумът, за да даде повод на търсачките да ви изкарат напред. Съдържанието се съобразява с избрана ключова дума. Всяка страница се оптимизира по този начин. Всички изображения трябва да са с описателни Alt тагове и файлови имена с ключова дума, ако е възможно. Използвайте инструменти за намиране на ключови думи, а за плътността в текста им следете, такава да не е над 2-4% от съдържанието думи на страница. Вместо да се използвате една и съща ключовата дума отново и отново, използвайте синоними или други подобни фрази.

Свързването на един сайт с други посещавани е важно за SEO-то, но отнема най-голяма част от време. Включване на връзки в рамките на собствения ви сайт и добавяне на авторитетни връзки в собствения ви сайт ще помогне за организиране и по-лесно откриване от търсачките.

Добре е също така всяка страница да има бутони за акции, което да прави сайта лесен за читателите и това да споделят съдържание в социалните мрежи и медиите.

Създаване на карта XML в сайта. Такава ще представи един уеб сайт блестящо в Google и Bing. Подаването на сайта към всички съответни директории ще допринесе за по-доброто SEO.

Какво е SEO оптимизация на сайт?

SEO е съкращение от Search Engine Optimisation и е част от интернет маркетинга. Най-общо казано, означава един сайт да се направи по-видим и по-важен за търсещите машини.

Как търсачките намират сайтове?

Има два начина, по който търсачките намират сайтове. Първият и най-директен е с приемането на кандидатури на сайтове, изпратени от уеб дизайнери и специалисти по оптимизация за търсачки. Вторият начин е изпращането на "spider", който да индексира страниците ви, през връзка от друг сайт.

Какво е PageRank и как работи той?

Значим фактор при определяне важността на уеб сайт за търсачките е количеството връзки, сочещи към сайта. PageRank е система, въведена от Google, която изчислява важността на сайтовете, според входящите връзки и други фактори относно връзките. Скалата му е от 0 до 10. 0-3 е най-често срещания PageRank, 4 е средно ниво, за 5 се изискват определени усилия, а само много кратък списък от сайтове имат PageRank 10.

Защо ми е нужно SEO оптимизирането за търсачки?

Всеки ден все повече и повече хора се включват в Интернет. Всеки един е потенциален клиент. Да привлечете вниманието на тези клиенти е изключително важно за вашият онлайн успех. Ако вие на привлечете публиката, конкуренцията ще го направи.

Кои са най-подходящите ключови думи за моя сайт?

Най-подходящите ключови думи зависят от три фактора:

 1. трафикът, който ще генерират.
 2. степента на трудност, с която ще се постигне предното им позициониране в търсачките
 3. ползата от самите ключови думи

Какво е "sandbox"?

Sandbox e вид филтър, въведен от Google през 2004 година и се отнася за голям процент от новите сайтове. Неговата функция е да бута надолу новите сайтове в резултатите на търсачките. Всъщност, някой нови сайтове се позиционират извънредно добре в период до няколко седмици, преди филтърът да влезе в действие.

Има ли лесен път до предните позиции в търсачките?

Няма такъв път. Оптимизацията на сайтове за търсачки е трудна работа и изисква широки знания за това как функционират Интернет търсачките.


Ако смятате, че няма да можете да се справите сами, потърсете SEO услугите на фирми като нашата. Една специализирана фирма ще знае как да оптимизира сайта ви, така че да отговаря на увеличаващите се изисквания на търсачките.

Нови практики в сео оптимизацията

Чрез сео оптимизация вашия уебсайт ще се показва на най-горните места в Google при търсене на потребителите по ключова дума. Така например ако имате бизнес с леки коли и оптимизирате сайта си по тази дума, вие получите шанса да излезете на първа или втора позиция в търсещата машина.

Разбира се, това е доста трудно, тъй като много други бизнесмени вече са направили оптимизация на сайтовете си за думата леки коли и тя се явява силно конкурентна. В такъв случай ви остава да търсите други възможности, като например думи от сорта на леки автомобили, коли, автомобили, нови леки коли и тъй нататък.

Първото нещо, което да направите преди стартиране на същинското SEO е анализ на конкуренцията. Това означава да проверите как другите се класират по ключовите думи, към които имате интерес. Този анализ се прави посредством използване на инструменти за „keyword research”, като на ваше разположение са представени безплатни и платени варианти.

Когато вече знаете по коя дума ще гоните класиране в Google, можете да започнете с link building или в превод строеж на линкове (връзки). Този процес включва публикуване на статии в директории и социални мрежи, използване на Facebook и Google+, вътрешна сео оптимизация и много други неща.

В случай, че обясненото не ви говори нищо, ще трябва да се обърнете към SEO специалист, който да помогне за оптимизация на сайт. Такъв ще намерите чрез търсачките или директно от нашата статия днес в лицето на SEO.

Фирмите за сео оптимизация, тип ала нашата се отнасят отговорно към вашите проекти, като целта ни е и двете страни да останат доволни. Всяка година следим алгоритмите и знаем къде и какво да пипнем, за да бъдем успешни.

Цената на услугата е адекватна на крайния продукт, тъй че не трябва да имате никакви колебания относно инвестицията ви. Повече подробности вижте в сайта ни за интернет реклама и дизайн, а за финал ви пожелаваме високи постижения.

Важен ли е SEM?

В Интернет ще намерите хиляди статии в които ще прочетете, колко всесилен е SEM – Search Engine Marketing (Маркетинг за търсачките). Как Вашия сайт скоро ще се превърне в хит и как Вие плащате само и единствено за реални посетители, когато използвате PPC search engine advertising. Не забравяйте, че когато използвате платена реклама, то тя трябва да генерира доход. Ние започваме така. SEM е комплексен подход и съдържа базови елементи. Когато те не са изпълнени оптимално, всяко следващо действие е неефективно и се явява разход без възвращаемост. Преди да пристъпите към използването на този комплексен подход се уверете, че Вашия сайт е:

 1. технически изправен;
 2. оптимизиран за търсещите машини;
 3. ориентиран към потребителите.

Дори и да е на лице отличната оптимизация на Вашия сайт, то тя може само частично да съответства и покрива търсене, което е аналогично на съдържанието на Вашия сайт. Една част от Вашите посетители ще Ви открият използвайки търсещите машини, а други ще Ви посетят сайта Ви посредством закупените от Вас контекстни реклами. Например сайта Ви има отлични позиции в страниците с резултати на търсещите машини при търсене на словосъчетанието "почивка на море". От друга страна, той не е откриваем в няколко посещавани български каталози и Bing. В този случай, е необходимо да се закупи допълнителна контекстна реклама, която ще направи Вашия сайт видим за по-широка аудитория. SEM е средство, което Ви помага да обхванете максимален кръг потенциални клиенти. При определянето на Вашия бюджет за контекстна реклама и SEM се концентрирайте върху конкретността на Вашето предложение. Избирайте ключови думи и словосъчетания, които могат да Ви донесат реални продажби. Бъдете ясни в посланията си към потребителите и адаптирайте съдържанието на Вашия сайт или отделна страница към рекламното съобщение. Съставете реалистичен бюджет. Трудно е да се очаква, че ще достигнете максимална посещаемост с еднократен бюджет за контекстна реклама от 100-200 лева.

4 бързи съвета, които ще вдъхнат живот на всяка PPC кампания

Пейзажът на PPC кампаниите се променя драстично през последните 18 месеца. Някои дори биха отишли по-далеч като кажат, че е претърпял пълна трансформация. Добавянето на функциите към платформите за PPC кампании не спира, еволюцията на потребителското поведение започва да става все по-скоростен процес.

PPC кампаниите изискват от рекламодателите да вземат добри решения в случай, че се надяват на възвръщане на инвестициите си. Във всяка бизнес ниша се случва кампаниите да навлязат в коловоз. Именно това е причината, поради която трябва да се опитате да раздвижите нещата. Това може да се случи много лесно като следвате няколко прости стъпки.

Смяна в структурата на PPC кампанията

Структурата на кампанията не е нищо повече от структура на данните, които използвате, за да съберете бизнес информация. Това е един от основните начини да насочите PPC кампанията си в правилната посока. Вероятно всеки, който рекламира бизнеса си по този начин, вече използва enhanced PPC кампаниите.

Добре е структурата на PPC кампаниите да бъде сменяна на всеки 6 месеца, за да може да отговори на промените, които настъпват в SEO оптимизацията. Рекламодателите трябва да се погрижат кампанията да се съсредоточава над най-силните страни на бизнеса. Истината е, че често целите на рекламата се променят, навлизат нови продукти и нови канали за реклама. Единственият начин да се отговори на тези промени е да следите какво се случва в индустрията.

Анализ на заявките

Анализът на данните от заявките трябва да се прави на всеки 3 месеца. Това е от изключителна важност за поддържането на добрата форма на вашата PPC кампания. Заявките, които потребителите въвеждат в бара на търсачката, могат да са полезни за всички ниши на SEO оптимизацията.

В PPC кампаниите те ще ви помогнат да попълните празните места на своите ключови думи. Вероятно, там ще има предложения, за които не сте се сещали преди. Данните от тези доклади ще ви дадат и чудесна възможност да попълните и long tail ключовите думи. Това е единственият начин за естествено попълване на тези празноти в платформите за платена реклама.

Потребителското поведение се променя наистина много бързо в последните години. Освен това тази тенденция започва да протича все по-скоростно. Това означава, че за бизнеса ще става все по-трудно да предвиди как ще се променят потребителите, освен това те няма да имат време да се адаптират към тази промяна.

Имено това е преднината, която маркетолозите могат да спечелят от данните на тези доклади. В случай, че те са достатъчно прозорливи, могат да разберат какво ще е следващото нещо, което трябва да предложат на клиентите си.

В заключение

Няма съмнение, че ключовите думи са един от най-важните елементи на всяка рекламна кампания. Стратегията за SEO оптимизацията трябва да включва изследване на long tail ключовите думи. Това ще донесе по-качествен трафик, което води до по-висока възвръщаемост на инвестициите.

Проследяването на последните промени в PPC света може да бъде много полезно за рекламодателите. Google и останалите търсачки постоянно правят промени, за да се уверят, че предоставят най-доброто на своите потребители. Освен това винаги трябва да се търси по-ниска цена на клик за рекламата.

СЕО за бързо и ефективно развитие на бизнеса ви

СЕО или оптимизацията на позиционирането на даден сайт в търсачките е важен момент при изграждането на виртуален магазин или при стартирането на онлайн бизнес. СЕО маркетингът на всяка една виртуална фирма е в основата на нейното правилно развитие и бъдещ успех. Затова и СЕО оптимизацията на сайта трябва да започне още в процеса на неговото изграждане. Програмирането налага тясна връзка с бъдещата СЕО оптимизация т.е. сайтът трябва да бъде „написан” на подходящ език. Все по–бързото развитие на интернет търговията, непрекъснато увеличава навлизането на все повече и повече конкуренти, предлагащи еднакви или сродни продукти и услуги онлайн. Именно тук на преден план излиза необходимостта от СЕО оптимизацията на виртуалния магазин в търсачки като Google, Yahoo, Bing и др.

Колкото на по–предна позиция в търсачките „се класира” виртуалния магазин, толкова по–голям и качествен трафик ще се генерира към него. А подобряването на видимостта на сайта и увеличаването на посещаемостта му ще доведе и до съответен ръст на продажбите. Затова и през последните години все по–широко в Интернет пространството навлезе една сравнително нова професия – СЕО оптимизатор. Нещо повече, търсенето на предлаганите от СЕО оптимизаторите услуги се развива с изпреварващи темпове. За това последните редом с предлагането на услугата СЕО одит на даден сайт, започнаха да предлагат и специфична пакетна услуга под формата на СЕО абонамент.

Това ще рече, че след като веднъж са „одитирали” посещаемостта на вашия виртуален магазин и са подобрили неговата видимост и посещаемост, то СЕО специалистът се ангажира посредством различни средства и техники, да поддържа неговото добро място в търсачките. Предлагания месечен абонамент се поделя на СЕО пакети за малки, средни и големи сайтове, като цената варира в зависимост от броя на оптимизираните уеб страници.

Както вече споменахме по–горе, повишаването на посещаемостта на сайта се постига посредством СЕО оптимизацията, а тя се поделя на вътрешна и външна. Вътрешната оптимизация включва непрекъснато обновяване на съдържанието на сайта посредством текстове с характерни за конкретния бизнес ключови думи, усъвършенстване дизайна на сайта и превръщането му в такъв, че да се харесва от търсачките, уникални и правилно поставени заглавия и подзаглавия, изграждане на карта на сайта. Външната СЕО оптимизация се постига чрез поставяне на връзки към съответния сайт от други сайтове, предлагащи сходен продукт или услуга.

В наши дни СЕО оптимизацията се явява ключов фактор за правилното и ефективно развитие на бизнеса. Тя подобрява рейтинга на сайта, неговото позициониране и индексиране в Google. Което пък от своя страна води до привличане на повече потенциални и реални клиенти.

SEO или реклама в Google

Ако преди години е трябвало да плащате хиляди за рекламни клипове, то днес вече може да се възползвате от интернет, който се оказва най- доброто място за реклама. За разлика от телевизионните клипове и печатни реклами, вашата реклама в интернет ще бъде видяна от хиляди потребители по цял свят.

Днес са използвани най- различни методи за интернет реклама, но най- разпространените сред тях са Google реклами и SEO. Много често изборът между двата метода се оказва труден.

SEO и рекламата в Google се различават по няколко причини. Всеки един от методите имат своите предимства и недостатъци.

Използването на SEO методите за популяризиране на вашия бизнес ви дава трайно присъствие в търсачките. Също така, при SEO имате неограничен брои кликове. Чрез SEO методите повишавате качеството на целия сайт.

Ако искате по – бързи резултати Google рекламата ви ги дава. При Google рекламата плащате само при клик. И не на последно място този вид реклама изгражда и стратегия за страниците, които привличат клиенти.

Макар да има много предимства SEO стратегията носи по- бавни резултати. Друг недостатък на оптимизацията е, че при нея нямате 100% върху Google, което означава, че няма гаранции за постигане на желаните резултати.

За разлика от SEO метода, когато спрете рекламата в Google вашия сайт губи позиции и не се показва повече. Друг недостатък на Google рекламите в сравнение със SEO, е, че броят на кликовете се определя от вашия бюджет.

От така представената информация става ясно, че SEO е по – добрият и ефикасен метод за реклама. Оптимизацията дава постоянни резултати и води повече потребители на сайта.

При рекламата в Google нещата са по – различни в равнение със SEO. След като рекламата бъде пусната в търсачката, вашия сайт моментално се класира на първа страница и получава кликове. Тук недостатъка е, че след спиране на рекламата вашия сайт много бързо губи позициите си. Това означава, че трябва да инвестирате постоянно, за да имате добри резултати, докато инвестицията в SEO е краткосрочна.

 1. SEO е подходящ метод за популяризиране на вашия бизнес, когато ще се работи по фрази, които са основни. Това са думи и фрази, които са известни като ключови думи, и са определящи при SEO.

Важно правило при SEO метода е да се избират най- подходящите ключови думи, тези които са свързани със вашия бизнес. Ако например имате сайт за закупуване на „самолетни билети”, това е фразата, която е подходяща за оптимизацията.

Google рекламата е подходяща когато имате силен продукт или услуга и целта ви е да получите директен приход от рекламата. Ако например пускате на промоция за билети София – Брюксел и предвиждате голям процент продажби. В този случай рекламата ще донесе посетители, които търсят именно този тип транспорт за тази дестинация.

Топ съвети за ефикасна сео оптимизация

Може би сте прочели стотици статии на тема сео оптимизация и как да изкачите класирането на Google, но за съжаление повечето от тях са със стара давност, а алгоритъма на популярната търсачка се сменя постоянно.

Най-разпространените методи за оптимизация на сайт включват неговото разпространение в различни източници, като социални мрежи, прес съобщения, авторитетни директории за статии и други. Всички споменати ви предлагат възможността да представите творчеството си в добра светлина, така че Google да разбере за присъствието ви и да индексира вашите страници.

Сео оптимизация на сайт е дълъг процес, който съвместява техники и идеи за безплатна реклама. В повечето случаи вие гоните челни позиции по дадена ключова дума, но за да се случи това, трябва да прибегнете до предварителен анализ на конкуренцията.

Независимо дали имате сайт или блог, покажете го на света в мрежите за социални контакти, такива са Facebook, Google+, Digg, Twitter, Technorati и подобни. Всички те работят изключително във ваша полза и ще снабдят с информация сериозен процент от интернет потребителите.

Професионалистите твърдят, че продукти като Google Maps и прочие микроформати също помагат да изкачите класирането (SERP) и ние също ви препоръчваме да ги използвате най-рационално. Вижте какви са основните стъпки за ефикасна сео оптимизация и не след дълго ще берете плодовете на успеха.

От много години насам фирмите предпочитат да правят самостоятелна оптимизация на сайт, което е грешна практика. Все още битува мнението, че няколко статии в сателитни блогове, ще ви помогнат да се издигнете на високо. Ние като специалисти в областта ви съветваме да бъдете внимателни за да не попаднете под ударите на наказателните Google ъпдейти, не правете спам и градете авторитетни уебсайтове за широката публика.

Представяйки полезно съдържание и жива връзка с клиентите добрите резултати ще бъдат на лице. Ако не се справяте сами може да потърсите помощ от нашите SEO експерти. На добър час!

Мета заглавие при изработка на сайт

Title таг е терминът, с който се обозначава заглавие на сайт в средите на програмиране. Въпросният таг се поставя автоматично при създаването на една уеб страница в горната част на сайта. Тя се нарича още head или главна страница.

Те са от особено значение за търсещите ботове. Това се отнася за абсолютно всички тагове, намиращи се в горната част на даден уебсайт. Когато се заемате с изработка на сайт, задължително проверете дали именуваната страница съдържа ключова дума за вас. За да функционира даден сайт добре, той трябва да се характеризира с добре оптимизирани заглавия.

Тагът е безспорно най-важният елемент при оптимизацията. При определяне на заглавието задължително нахвърляйте на лист ключовите думи, които смятате да използвате. Преди всичко трябва да сте сигурни, че именно с тях ще ви търсят потребителите.

Тези думи присъстват както в описанието, така и в самото заглавие. От изключително важно значение е заглавието да бъде свързано в смислено изречение. В началото на изработка на сайт думите трябва накратко да описват дейността ви, както и предлаганите от вас продукти и услуги. Дължината не трябва да е голяма, като е препоръчително думите да са около 15.

Когато потребителите из търсачките напишат ключовите думи, резултатите излизат именно по техния брой. Най-голяма тежест оказва заглавието на сайта – тагът, за който вече стана дума. При излизане на резултатите е възможно да видите удебелени букви, показващи резултати с търсените от вас думи.

Не бива обаче да се подвеждате. С други думи, при изработка на сайт на всяка външна страница да поставяте едни и същи ключови думи. Заглавието от страницата трябва да има връзка със съдържанието, иначе няма да се класира добре в търсачките. Независимо дали съдържа ключовите думи в заглавието, резултатите няма да са задоволителни.

В процеса на сео оптимизация на даден уебсайт се извършва услугата „модификация на сео заглавия”. Казано по друг начин, това означава така да се променят заглавията на вече създадения уебсайт, че от една страна да се описва съдържанието на самата страница. От друга страна пък те ще съдържат по една ключова дума в себе си.

При изработка на сайт и след това всеки се сблъсква с проблема някои страници да не се класират добре. В този случай е добре да промените заглавието на страницата. То автоматично ще се запиша като тайтъл таг от самата админ система. След това изчакайте за период от 10 дни и проверете резултатите.

Ето какво всъщност се случва на практика. При промяна на заглавието страницата вие указвате на търсещия бот, че е настъпила промяна. В резултат на това той я сканира и подава резултатите към търсещата машина. По този начин вие печелите точка, защото сте актуализирали съдържанието на заглавието.

За да постигнете максимален ефект от вече направеното, в началото на текста добавете два или три реда, които разтълкуват самото заглавие. Следвайки тези стъпки, със сигурност ще постигнете задоволителни резултати. Много хора не искат да се захванат с изработка на сайт, защото им се струва много трудно. Нещата всъщност са различни и трябва просто да сте малко упорити.

По отношение на броя на буквите в заглавието те не бива да надхвърлят 60. Ако потребител търси дадена дума в мрежата и тя съвпадне с такава от заглавието ви, той автоматично ще изкачи останалите уебсайтове. В заглавието на вътрешната страница тя играе най-важна роля, така че не я подценявайте.

За да подсилите значението на ключовите думи, разположете ги и на някои от страниците си. Впоследствие ще спечелите от класациите на Гугъл, който класира различните сайтове. Препоръчително е използваните заглавия за страница да са кратки, а ключовите думи да са описателни.

В сайта можете да прочетете повече за изработка на сайт.

SEO конференцията наближава

На 22 март 2013 година е насрочено откриването на ежегодната SEO конференция в град София. Събитието ще се проведе от 09:00 до 19:00 часа в Интер Експо Център и е насочено към всички, които работят в областта на програмирането, уеб дизайн и реклама и специалисти в областта на засилване видимостта на сайтовете в Интернет търсачките.
Конференцията се провежда за четвърти пореден път, а организаторите от SEOM обещават 3 потока с 18 60-минутни лекции, изнесени от най-добрите и доказали се експерти в областта на SEM, оптимизация на сайтове, социални мрежи и Интернет реклама. Ще бъдат засегнати последните тенденции в бранша, а всеки участник ще получи възможността за усвояване на практически знания и умения в областта на успешно позициониране на собствените си сайтове или тези на клиенти. Дадена е възможност за задаване на конкретни въпроси към специалистите.
Лекции ще бъдат изнесени от най-добрите специалисти в бранша, а именно Борислав Арапачев, Димитър Димитров, Любомир Любомиров, Христо Атанасов, Лили Грозева, Мария Моева, Евгени Йорданов и други. Пълна информация относно организацията на събитието, програмата и списък със всички лектори може да намерите в сайта.
Събитието се радва на голям интерес и всички пуснати за ранна продажба билети вече са изчерпани. Следете последните подробности в сайта.

Какво е нужно за оптимизация на блог?

Нека първо да кажем какво точно е блог. Блогът представлява сайт, в който хората публикуват материали по различни теми. Блоговете биват най-различни. Някои са дневници, други събират в себе си публикации по дадена тема, други са със съвети и т.н.

Сега, когато разбрахме какво е блогът, нека сега поговорим как да оптимизираме един блог.

1. Най-важно е съдържанието.

Тук се има предвид не само подразбиращите уникалност и смисленост на съдържанието, но и неговата пленителност и интерес за читателя. Много е важно да пишете интересни статии, които ще задържат вашите читатели и ще ги накарате да идват отново и отново. Дори може да препоръчат блога ви на приятели. Старайте се материалите във вашия блог да са свързани с тематиката на блога.

2. Провокирайте читателите на вашите статии да оставят коментари под тях. Оставяйте малки, неразяснени неща по темите си, за да предизвикате дискусии. Така, постоянно ще се добавя уникално съдържание и няма да се усеща липсата ви, когато нямате възможност да публикувате нови материали.

3. Използвайте социалните мрежи за да достигнете до по-голяма аудитория. Също така добавете RSS Feed към блога си.

4. Разпространявайте блога си, като пишете за него по различни сайтове със сходна тематика.

5. Направете дизайна на блога си красив и приятен. Старайте се да се хареса на читателите ви, не толкова на търсачките. Обърнете внимание и на навигацията из блога ви.

6. Оптимизация за Гугъл, или какво да НЕ правим: не публикувайте статиите си в повече от една категория, защото така търсачката може да ги засече като дублирано съдържание. Поставяйте nofollow атрибут на етикетите си и забранете индексирането на търсачката ви.

7. Какво да добавим в сайта си.

Задължително поставете карта на сайта си, защото това ще улесни търсачката при обхождане на сайта ви, особено ако той е пълен със статии. Добавете плъгин за показване на подобни публикации. Добавете sticky (важни) публикации, които да се показват винаги най-отгоре.

Знаете ли, че ние публикувахме своето първо издание на "ИНДЕКС" ? - безплатно онлайн списание за СЕО.

Какво се случи със СЕО състезанието на Джумла! България?

На кратко (то не излезе никак кратко) ще се опитам да обясня какво се случи със сайта www.аквичоп.com с който се състезавах, и който зае първото място в СЕО състезанието организирано от Джумла! България през 2011 година.

Началото на състезанието бе дадено в 20:00 часа на 22 Юни 2011 година от Иво Апостолов, като за ключова дума бе обявена АКВИЧОП, или както всички знаят обратно написаната дума "почивка".

За мой късмет към 20:30 часа, все още никой не се беше захванал. Така имах късмета да регистрирам двата домейна с който участвах: www.akvichop.com и www.аквичоп.com - това според мен допринесе доста за класирането.

Латинският домейн, някъде след две трети от класирането получи наказание и изчезна от резултатите. Понеже този сайт беше беден от към съдържание и нямаше много външни връзки, в момента, в който изведнъж се появиха много външни връзки към него и изчезна от резултатите. И до сега го няма, но да вмъкна, че беше минал PR ъпдейт, и тогава беше хванал PR3, както и повечето сайтове на колегите, с които се надпреварвахме.

А сега за основният сайт – играч www.аквичоп.com...

От самото начало нямах ясна тактика, как да развивам сайта. Затова и колегата Андрей известно време от две-три седмици, водеше класирането с аквичоп.net – тогава бях много НЕ активен.
Ясно ми беше, че трябва да има много външни препратки към моят сайт, но важно е да има и съдържание!

В началото основното съдържание се въртеше около самото състезание, но разбрах, че така няма да се получи нищо. Затова осъществих една моя идея да правя видео уроци, който да качвам в ютуб и да ги описвам подробно с разяснения и добавяйки видеото и в моят сайт. Това според мен беше печелившата ми тактика! Естествено след като добавя всеки един урок, следваше споделяне в около 60-70 български социални мрежи. Това го правеха и другите състезатели, но явно при тях се смяташе за СПАМ, понеже основното им съдържание се въртеше около състезанието. При мен единствено споменавах следното: "Видео урок от Аквичоп.com", или нещо подобно и така повечето социални мрежи не ми правиха проблеми, разбира се имаше и такива които ми затриха регистрациите... Стараех се и уроците да са нещо полезно и осъществимо, поне според мен.

Понеже нямах физическото време да правя повече видео уроци, и така да си набавям съдържание, реших да добавя и галерия в Аквичоп сайта си, ползвах компонента JoomGallery По този начин сравнително лесно си набавях съдържание със снимки и описанията им. Към този момент в GWT за карти на сайта имам следните резултати:

Добавени адреси 335

Адреси в индекса на търсачката 316

Това според мен е добър резултат, понеже повечето съдържание е влязло в индекса. Тук е моментът да спомена, че ползвах компонента за карти на сайта Xmap, който освен че генерира страница с карта на сайта, но прави и XML файл (73 адреса към момента), който се добавя в GWT и улеснява търсачката при обхождане на сайта. Освен този XML файл, обаче през сайт за генериране на карта на сайта си правех периодично и друг такъв XML, от който дадох и по-горната статистика от добавени адреси 335. Виждате ли разликата? Доста голямо количество адреси са пропуснати от Xmap, поради липса на плъгин за галерията със снимките, но компенсирах с допълнителната карта.

Друго предимство пред останалите състезатели според мен беше, че регистрирах имейла akvichopatgmaildotcom. А от там и в Гугъл Места, пуснах една „малка обява”, и така при търсене и в картите излизах със сайта. Чрез тази поща ползвах и GWT и „аналитикса”.

В контактите на сайта добавих карта, на която е означено и с връзка Аквичоп.
Така „помагах” и насочвах търсачката, да и покажа колко ми е „готин” сайта.

Сравнително в началото решихме с Андрей да разменим по един линк от нашите състезателни сайтове, до какво е довело това, честно казано не знам.

Също в началото Иво показа една моя грешка, за което съм му благодарен, която отстраних в последствие, а имено, че трябва да направя пренасочване на www сайта към сайта без www.

През цялото време следях сайтовете на колегите, в какви насоки вървят, и какво като идея бих могъл да заимствам. Така впрочем се появиха и видеотата, първи това направи Андрей, който пусна видео запис в който анонсираше състезанието. Мерси за идеята Андрей!

Понеже правих анализ на връзките към сайтовете на колегите, направо се смайвах от резултатите им в хиляди връзки към техните. Така се породи идеята да тествам Webmaster & SEOtools от http://wms-tools.com цената е символична от 1 евро. Реших и тествах, резултатът беше, за латинския сайт това, което описах вече, че получи наказание заради многото изведнъж появили се връзки. За другия сайт, резултатът беше, че получи нови стотина връзки, как са повлияли, не мога да кажа, понеже беше водач. Така и до последно оставам в учудване, как задържах първото място, при толкова малко външни връзки спрямо другите участници.

По време на състезанието, направих тестове с десетина други сайта на поддомейни на приятелски сайтове – сателити, но съдържанието в тях не беше оригинално, а генерирано от RSS емисията на водещият ми сайт. Сателитите бяха на WordPress, поради бързата инсталация. В тях показвах и RSS емисия от галерията ми със снимки. Недостатък на галерията ми е, че RSS емисия се генерира за всяка категория отделно, затова ползвах Yahoo Pipes, за да ги събера там и подредя хронологично. Генерираният RSS пусках в блоговете на WP.

Като краен резултат, мисля, че сателитите НЕ са помогнали съществено за класирането на водещият ми сайт. Имах сателити и в сайтове от рода на Blogspot.

Тук е момента да благодаря на papagal.bg за предоставеният ми поддомейн и хостинг от тяхна страна за един от сателитите!

Също така благодаря и на ICN.BG за промоцията от безплатни .eu домейни от които успях да регистрирам 2: www.akvichopi.eu и www.akvichop-gabrovski.eu за жалост твърде късно от състезанието, с което не успях да ги ползвам пълноценно.

Като заключение ще кажа, че според мен СЕО се прави със съдържание и връзки! Едното не може без другото! Всичко останало е знания, практика и търпение. Със сигурност съм пропуснал нещо, предчувствам го, но не е нарочно...

Благодарности на куп:
Андрей Димитров -
http://all4website.info
Ангел Евтимов - http://www.evtimoff.eu
BG Tuning - www.bgtuner.com
Иво Апостолов -
Спонсор - Пвц дограма -
Спонсор - Хостинг -
Спонсор - Пожарогасители -
Хостинг решения -
Webmaster & SEOtools- http://wms-tools.com
3D Web Design - http://3dwebdesign.org/
И да не забравя Google България - www.google.bg
Ако съм пропуснал някой, моля да ме извини, ако ми пише, ще го добавя...

Снимки от аквичоп

 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_5
 • Коментар: Водопада Кадемлийско пръскало. Сниман от пътя по който стигнахме от аквичоп из Стара планина. Нощувахме на палатка до хижа Триглав. До водопада може да се стигне с високо проходима кола, мотор или ATV.
 • Аквичоп в библиотеката
 • Коментар: Акчиоп в библиотеката на Лерида
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Светлинна феерия от магическите фонтани по време на аквичоп в Барселона.
 • аквичоп в Габрово
 • Коментар: Прочутият паметник на Рачо Ковача, в река Чнтро, от Аквичоп в Габрово.
 • Аквичоп на Етъра
 • Коментар: аквичоп в етнографски музей на открито "Етър". Стара архитектура, запазени и пресъздадени обичаи и занаяти от миналото.
 • Аквичоп в Лерида библиотеката
 • Коментар: Аквичоп в библиотеката, дори се виждам малко и аз :)
Нагоре