Когато здравето ни е в чужди ръце

Никой не обича болници. Факт е, че дори самото им споменаване се свързва с грижи, болести, проблеми, но в същото време тази дума е и синоним на надежда и вяра. Болниците са мястото, на което всички са равни, не са бедни или богати, щастливи или нещастни, успели или нереализирани, а просто хора.

Какво се преобръща в нас когато внезапно от ежедневие, в което мислим за графици, срокове, планове започнем да виждаме и чуваме около себе си само болници, болници... Болници?

В един такъв момент започваме да се замисляме освен за нашия собствен живот, или този на нашите близки, но и за този на лекарите, които срещаме в болниците, за техните умения, професионализъм и способности. Понякога именно от тях зависи всичко. Надяваме се, че си разбират от работата, че са съвестни и че им пука за нас. Когато открием това отношение насреща единственото чувство, което ни обзема е благодарност.

Когато се доверим на лекарите и оставим здравето си на техните грижи започва да изплува в съзнанието ни друго притеснение, свързано с медицинското оборудване в болниците. Започваме да се питаме – достатъчно сигурно ли е то, модернизирано ли е, може ли да му се вярва? В тези случаи можем да разчитаме на познанията на специалистите, защото те знаят кои болници с какво разполагат и при нужда могат да ни пренасочат към друго място.

Ако до преди няколко години не знаехме към кои болници да се обърнем при нужда, то сега, благодарение на интернет и социалните мрежи може да се ориентираме и да проучим предварително какви и кои специалисти работят там, да видим обстановката и да прочетем мнения на пациенти. Съществуват и удобни онлайн каталози, в които бързо и лесно можем да намерим координатор на болниците, които ни интересуват.

Спрямо проблема и заболяването може да се наложи да посетим различни специализирани болници или да потърсим многопрофилни такива. Все по-честа практика е лекари, специалисти в дадена област да открият частни болници с конкретна насоченост – ортопедични, кардиологични, онкологични и др.

Когато в мислите ни няма нищо друго освен „болници, болници и пак болници”, увереност ни дава фактът, че вече разполагаме с достатъчно информация за тях. А информацията гарантира спокойствие точно в момента, в който имаме най-голяма нужда от такова. Защото когато пристъпваме в болниците уплашени с изследвания в ръка усещането е по-малко напрягащо, ако знаем, че и специалистите, и медицинската техника, с която боравят, са изпитани във времето и са спасили не един човешки живот.

Кой знае, може би в бъдеще болниците ще се свързват все по-често с думата доверие...

Снимки от аквичоп

 • Залез над Триглав
 • Коментар: Залез от аквичоп до хижа Триглав. Скоро и последните лъчи ще се скрият от хоризонта. Започва да се смрачава и застудява. Добре, че сме екипирани и подготвени...
 • Паметник на Дряновския манастир
 • Коментар: Паметник в двора на Дряновският манастир от нашият аквичоп тази есен.
 • Аквичоп от Габрово
 • Коментар: Аквичо на изхода за Севлиево
 • Янтра в далечината
 • Коментар: Аквичоп по хълмовете на село Янтра, Област Габрово
 • Лерида от високо
 • Коментар: Изглед от аквичоп. Лерида от високо, в далечината се вижда гарата.
 • Вътрешна градина
 • Коментар: Снимка от аквичоп в Лерида. - вътрешна градина на крепоста.
Нагоре