Маркови парфюми - Шанел №5

Създателката на този класически марков парфюм е Коко Шанел. Тя е родена на 19 август 1883 година в долината на река Лоара, като Габриел Боньор Шанел. Когато навършва 12 години майка и умира, скоро след това бащата ги напуска, Коко, двете сестри и тримата братя постъпват в приют. В приюта Коко се научава да шие. На 18 години напуска манастира и почва работа в шивашка работилница.

Кариерата си започва с изработване на шапки, а през 1913 година отваря магазин за палта и модни шлифери. Същата година Коко представя първата си дамска спортна колекция. Нейните модели са максимално изчистени, удобни и съвсем революционни за времето си, изработени от нови материали и нестандартни цветове.
Коко Шанел освен модната линия „Шанел” в облеклата създава и един класически парфюм - „Шанел №5”. Това е водещият аромат на ХХ век, който е актуален и до днешни времена.

Chanel No 5 EDP 100мл - за жени

До този момент парфюмите били с един аромат, използвали са ги за прикриване на неприятни миризми и поради малката им трайност се употребявали в индустриални количества.

Коко Шанел използва откритите от руснака Ърнест Бо алдехиди, които придавали изтънчен и абстрактен аромат на парфюмите. В резултат на съвместната дейност на Бо и Шанел на 5 май 1925 година се появява поредната революционна творба на Коко – парфюмът „Шанел №5” Той е бил комбинация от над 80 съставки и дори изтъкнати парфюмеристи не са могли да определят всички съставни части на парфюма. За него Бо казва, че преобладават нотките на алдехиди и бергамот, придаващи „полярна свежест”.на първо време. След това вече започват да доминират момината сълза, жасмин и екзотичното растение ветривер и сандалово дърво.

Към уникалния аромат Шанел използвала изчистена и опростена опаковка в различие от използваните дотогава натруфени опаковки. „Шанел №5” е бил в съвсем непривична, семпла квадратна опаковка. И понеже мострата била пета поред в поредицата логически към „Шанел” е добавен „№5”

Тези особености на марковият парфюм „Шанел №5” го правят абсолютен шедьовър и е експонат в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк.

Първото рекламно на този марков парфюм е самата Шанел, а след това – Мерлин Монро, Катрин Деньов, Никол Кидман, а в момента - Одри Тоту изиграла образа на великата дизайнерка в биографичният филм „Коко преди Шанел”.

Коко Шанел умира на 10 януари 1971 година на 87 години.

Снимки от аквичоп

 • Съдът в Габрово
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - да не стигаш до тук... :)
 • Облаците се сгъстяват
 • Коментар: Облаците се сгъстяват на Ботев връх, време е да поемаме на долу.
 • Сред облаците
 • Коментар: Облаците започнаха да се събират около нас, няма време за Аквичоп
 • Аквичоп сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците - вече над 2000 метра надморка височина.
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_5
 • Коментар: Водопада Кадемлийско пръскало. Сниман от пътя по който стигнахме от аквичоп из Стара планина. Нощувахме на палатка до хижа Триглав. До водопада може да се стигне с високо проходима кола, мотор или ATV.
 • Лерида от високо
 • Коментар: Изглед от аквичоп. Лерида от високо, в далечината се вижда гарата.
Нагоре