Какво представляват семената, каква е целта и жизненият им цикъл?

Повечето органични растения започват от семе. Затова, технически описано, семето представлява узряла яйцеклетка, но всъщност е много повече от това. Сортовите семена приютяват ембрион, създават новото растение, подхранват го и го защитават. Освен да изпълняват тази основна функция, за какво друго са ни полезни семената? Те могат да се използват като храна за хора или животни, за подправки, напитки и дори като промишлени продукти. Не всички семена обаче са подходящи за тези нужди и някои от тях дори са отровни.

Какво са сортовите семената?

Животът на растенията започва със семена, освен ако растението не се възпроизвежда чрез спори или вегетативно. Понякога имат обвивка, но невинаги. Сортовите семена са основният метод за разпространение на повечето растителни семейства. Целият жизнен цикъл започва с тях и завършва с разсад. Но между тях има още много стъпки, които варират спрямо различните растения. Семената имат различен размер, метод на разпръскване, време за покълване, фото сензор, необходимост от определени условия и много други фактори. Например, погледнете семената на кокосовата палма и ги сравнете с малките семена на орхидеята, за да получите представа за огромното разнообразие от размери. Всеки от тях има различен метод на разпръскване и определени изисквания за покълване, които се срещат само в естествената им среда. Цикълът на живот на семената също може да варира от няколко дни жизнеспособност до 2000 години. Независимо от размера или продължителността на живота, семето съдържа цялата информация, необходима за производството на ново растение.

Откъде идват сортовите семена?

Простият отговор на този въпрос е: от цвете или плод. Но всъщност е по-сложно. Семената на иглолистните дървета, като бор например, се съдържат в люспите. А тези на кленовото дърво - в малките цветчета. Семената на слънчогледа пък са разположени в голямото му цвете, познато на повечето от нас. Голямата костилка на прасковата съдържа семе във вътрешността си. Някои сортови семена са с обвивка, докато други са голи.

Видове сортови семена

Появата на семена от различни сортове е много разнообразна. Всеки от тях има различен външен вид. Грах, боб и другите от семейство бобови, растат от семена, разположени в техните шушулки. Семената от фъстъци пък са пример за семе, което ядем. Огромният кокосов орех съдържа семе в корпуса си, подобно на прасковата. Някои се отглеждат само за консумация, като сусамовите например. Други се превръщат в напитки, както в случая на кафето. Кориандър и карамфил са семена, използвани като подправки. Много семена имат и голяма търговска стойност, като рапицата. Използването им е толкова разнообразно, колкото са и сортовете им. Съвременната култивация е манипулирала до голяма степен семената. Но основната им структура е все още една и съща - те съдържат ембриона, техния първоначален източник на храна и някакъв вид защитно покритие.

Ако сте решили вие сами да отглеждате зеленчуци и плодове във вашата градина, то вие ще имате нужда от качествени сортови семена, които може да откриете в каталога на агроаптеката ни.

Снимки от аквичоп

 • Фарера - Испания
 • Коментар: Град Фаррера - високо в планината.
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - множество каяци.
 • Аквичоп сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците - вече над 2000 метра надморка височина.
 • Аквичоп засне пчеличката Мая
 • Коментар: Аквичоп направи снимка на печличката Мая.
 • аквичоп-в-барселона_26
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - една от известните сгради
 • Магическите фонтани
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - още един кадър.
Нагоре