Какво се случи със СЕО състезанието на Джумла! България?

На кратко (то не излезе никак кратко) ще се опитам да обясня какво се случи със сайта www.аквичоп.com с който се състезавах, и който зае първото място в СЕО състезанието организирано от Джумла! България през 2011 година.

Началото на състезанието бе дадено в 20:00 часа на 22 Юни 2011 година от Иво Апостолов, като за ключова дума бе обявена АКВИЧОП, или както всички знаят обратно написаната дума "почивка".

За мой късмет към 20:30 часа, все още никой не се беше захванал. Така имах късмета да регистрирам двата домейна с който участвах: www.akvichop.com и www.аквичоп.com - това според мен допринесе доста за класирането.

Латинският домейн, някъде след две трети от класирането получи наказание и изчезна от резултатите. Понеже този сайт беше беден от към съдържание и нямаше много външни връзки, в момента, в който изведнъж се появиха много външни връзки към него и изчезна от резултатите. И до сега го няма, но да вмъкна, че беше минал PR ъпдейт, и тогава беше хванал PR3, както и повечето сайтове на колегите, с които се надпреварвахме.

А сега за основният сайт – играч www.аквичоп.com...

От самото начало нямах ясна тактика, как да развивам сайта. Затова и колегата Андрей известно време от две-три седмици, водеше класирането с аквичоп.net – тогава бях много НЕ активен.
Ясно ми беше, че трябва да има много външни препратки към моят сайт, но важно е да има и съдържание!

В началото основното съдържание се въртеше около самото състезание, но разбрах, че така няма да се получи нищо. Затова осъществих една моя идея да правя видео уроци, който да качвам в ютуб и да ги описвам подробно с разяснения и добавяйки видеото и в моят сайт. Това според мен беше печелившата ми тактика! Естествено след като добавя всеки един урок, следваше споделяне в около 60-70 български социални мрежи. Това го правеха и другите състезатели, но явно при тях се смяташе за СПАМ, понеже основното им съдържание се въртеше около състезанието. При мен единствено споменавах следното: "Видео урок от Аквичоп.com", или нещо подобно и така повечето социални мрежи не ми правиха проблеми, разбира се имаше и такива които ми затриха регистрациите... Стараех се и уроците да са нещо полезно и осъществимо, поне според мен.

Понеже нямах физическото време да правя повече видео уроци, и така да си набавям съдържание, реших да добавя и галерия в Аквичоп сайта си, ползвах компонента JoomGallery По този начин сравнително лесно си набавях съдържание със снимки и описанията им. Към този момент в GWT за карти на сайта имам следните резултати:

Добавени адреси 335

Адреси в индекса на търсачката 316

Това според мен е добър резултат, понеже повечето съдържание е влязло в индекса. Тук е моментът да спомена, че ползвах компонента за карти на сайта Xmap, който освен че генерира страница с карта на сайта, но прави и XML файл (73 адреса към момента), който се добавя в GWT и улеснява търсачката при обхождане на сайта. Освен този XML файл, обаче през сайт за генериране на карта на сайта си правех периодично и друг такъв XML, от който дадох и по-горната статистика от добавени адреси 335. Виждате ли разликата? Доста голямо количество адреси са пропуснати от Xmap, поради липса на плъгин за галерията със снимките, но компенсирах с допълнителната карта.

Друго предимство пред останалите състезатели според мен беше, че регистрирах имейла akvichopatgmaildotcom. А от там и в Гугъл Места, пуснах една „малка обява”, и така при търсене и в картите излизах със сайта. Чрез тази поща ползвах и GWT и „аналитикса”.

В контактите на сайта добавих карта, на която е означено и с връзка Аквичоп.
Така „помагах” и насочвах търсачката, да и покажа колко ми е „готин” сайта.

Сравнително в началото решихме с Андрей да разменим по един линк от нашите състезателни сайтове, до какво е довело това, честно казано не знам.

Също в началото Иво показа една моя грешка, за което съм му благодарен, която отстраних в последствие, а имено, че трябва да направя пренасочване на www сайта към сайта без www.

През цялото време следях сайтовете на колегите, в какви насоки вървят, и какво като идея бих могъл да заимствам. Така впрочем се появиха и видеотата, първи това направи Андрей, който пусна видео запис в който анонсираше състезанието. Мерси за идеята Андрей!

Понеже правих анализ на връзките към сайтовете на колегите, направо се смайвах от резултатите им в хиляди връзки към техните. Така се породи идеята да тествам Webmaster & SEOtools от http://wms-tools.com цената е символична от 1 евро. Реших и тествах, резултатът беше, за латинския сайт това, което описах вече, че получи наказание заради многото изведнъж появили се връзки. За другия сайт, резултатът беше, че получи нови стотина връзки, как са повлияли, не мога да кажа, понеже беше водач. Така и до последно оставам в учудване, как задържах първото място, при толкова малко външни връзки спрямо другите участници.

По време на състезанието, направих тестове с десетина други сайта на поддомейни на приятелски сайтове – сателити, но съдържанието в тях не беше оригинално, а генерирано от RSS емисията на водещият ми сайт. Сателитите бяха на WordPress, поради бързата инсталация. В тях показвах и RSS емисия от галерията ми със снимки. Недостатък на галерията ми е, че RSS емисия се генерира за всяка категория отделно, затова ползвах Yahoo Pipes, за да ги събера там и подредя хронологично. Генерираният RSS пусках в блоговете на WP.

Като краен резултат, мисля, че сателитите НЕ са помогнали съществено за класирането на водещият ми сайт. Имах сателити и в сайтове от рода на Blogspot.

Тук е момента да благодаря на papagal.bg за предоставеният ми поддомейн и хостинг от тяхна страна за един от сателитите!

Също така благодаря и на ICN.BG за промоцията от безплатни .eu домейни от които успях да регистрирам 2: www.akvichopi.eu и www.akvichop-gabrovski.eu за жалост твърде късно от състезанието, с което не успях да ги ползвам пълноценно.

Като заключение ще кажа, че според мен СЕО се прави със съдържание и връзки! Едното не може без другото! Всичко останало е знания, практика и търпение. Със сигурност съм пропуснал нещо, предчувствам го, но не е нарочно...

Благодарности на куп:
Андрей Димитров -
http://all4website.info
Ангел Евтимов - http://www.evtimoff.eu
BG Tuning - www.bgtuner.com
Иво Апостолов -
Спонсор - Пвц дограма -
Спонсор - Хостинг -
Спонсор - Пожарогасители -
Хостинг решения -
Webmaster & SEOtools- http://wms-tools.com
3D Web Design - http://3dwebdesign.org/
И да не забравя Google България - www.google.bg
Ако съм пропуснал някой, моля да ме извини, ако ми пише, ще го добавя...

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в Барселона_6
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - паметника на Колумб
 • аквичоп в Габрово
 • Коментар: Прочутият паметник на Рачо Ковача, в река Чнтро, от Аквичоп в Габрово.
 • Аквичоп на стръмен склон
 • Коментар: Аквичоп на стръмен склон
 • Пейзаж до Кадемслийското пръскало
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп до водопада Кадемлийско пръскало. Водопада остава зад нас, а някъде зад хълмовете се намира връх Ботев. Стръмничко е нали? :)
 • Райското пръскало
 • Коментар: Райското пръскало от Аквичоп ми до хижа Рай през месец юли 2011г.
 • Фарера - Испания
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - по реката с лодка.
Нагоре