Компостиране - предимства и факти

Компостирането е чудесен начин да се намали началната форма на отпадъци. Органичните отпадъци са едно от нещата, които хората обикновено натрупват около къщата и градината и често пъти просто изхвърлят в кофата за боклук. Но с компостиране нищо не може да се погрижи за повече. Ето някои факти за компостиране и ползите от този вид дейност:

1. Над 70% от домакинствата изхвърлят е органична храна или градински отпадъци, което е изненадващо повече от отпадъците от хартия.

2. Компостирането ще спестят пари за боклук за домакинство.

3. Компостирането ще спести пари за транспортиране и обезвреждане на отпадъците на територията на община, тъй като ще има по-малко време, прекарано по индивидуални къщи.

4. Компостирането повишава съдържанието на хранителни вещества в почвата и подобрява нейната структура, което от своя страна прави по-лесна възможността за справяне и обработване.

5. Компостите представляват защита на растенията от някои болести, чрез укрепване на почвата и храненето им с допълнителни хранителни вещества.

6. Компостите могат да се възползват по друг начин от вредни плевели и да ги превърнат в посочените по-горе хранителни вещества.

7. Компостирането намалява отпадъчни води, като така почвата ще стане по-задържаща.

8. Компостирането отрича нуждата от синтетични торове и допринасят за цялостното ограничаване на градината - нещо рядко срещано в днешно време.

Като се научите как да правите компост и се фокусирате върху някои от усилията за подобряване на тези умения, ще спестите много пари и усилия и всичко ще работи за по-добра градина. С толкова много битови отпадъци, които се изхвърлят ежедневно, има неограничени ресурси за компостиране. И с помощта на органичните отпадъци в компост, семейства всъщност ще спестяват пари за събиране на отпадъци. В същото време, местното правителство спестява пари за осигуряване на колектори за индивидуалните нужди на семейството.

Компостирането ще има много благоприятен ефект върху градината и особено нейната почва. За да растат най-добрите растения, трябва най-добрата почва. С компост, почвата става по-добра консистенция става все по водна и задържаща, което означава по-малко нужда от поливане - което, от своя страна, означава по-малко вода и съответно отпадъци. Растенията на практика ще растат сами по себе си, с много малка нужда от грижи, освен от време на време плевене и поливане.

И говорейки за плевене, с компостиране способните градинари най-накрая ще се намерят начин да използват лошите плевели. Един от начините за рециклиране на отпадъци в компост е всъщност превръщането на иначе смъртоносни плевелите в нещо полезно.

Специални познания се изискват, когато компостираме плевели, но веднъж градинаря станал професионалист, лесно ще превърне плевелите в помощ за градинарството. И всички хранителни вещества от компост ще осигуряват и ще служат като голяма защита за завода „двор и градина“ в дългосрочен план.

За всичко това от полза могат да са услугите на фирми по рязане на клони на дървета и храсти, косене на трева, събиране на плевели и всичко включващо почистване на дворове и парцели.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в Тарагона - заведение на пристана
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - заведение до самият плаж.
 • дървен мост от аквичоп
 • Коментар: Екопътека "Видимското пръскало". Дървен мост към водопада.
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_1
 • Коментар: Водопад Кадемлийско пръскало от аквичоп в Стара планина. Въпреки летният сезон, водобада беше доста пълноводен.
 • Изглед на околностна_4
 • Коментар: Изглед на околностна - Хотнишки водопад, снимка над водопада.
 • сграда_23
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - една от известните сгради
 • Аквичоп на крайбрежието на Тарагона
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - снимка от крайбрежието
Нагоре