Грешки при изграждането на басейни

В статията са изброени някои от характерните грешки, допускани при изграждането на бетонни басейни.

Неправилна технология на отливане на бетонната чаша на басейна. На първо място разбира се, е качеството на бетона, тъй като основният материал, от който се изграждат масивните басейни, е бетон – поради това професионалистите не вземат бетон от случайни и непроверени източници. На второ място е самата технология на отливане, която може да се различава в зависимост от големината и предназначението на басейна. Когато бетона се отлива в предварително изготвена форма, не бива да се забравя, че стените и дъното на басейна трябва да се отлеят наведнъж, без продължително прекъсване на отливането. По този начин се избягват пукнатините по ъглите, които сключват стените на басейна с дъното на басейна. Единствено в басейните, където има голяма разлика между най-голямата и най-малката дълбочина, е оправдано прекъсването на леенето на бетона .

Трябва да се има предвид, че бетонното легло на басейна трябва да бъде добре защитено (хидроизолирано) не само от вътрешната страна, където ще бъде водата, но и от външната страна, която ще бъде в досег с външната среда. Ако външната част на бетонното легло не е надеждно защитена и хидроизолирана и наблизо има подпочвени води или ако са паднали проливни дъждове, тогава водата бавно, но неотклонно започва да руши външната част на басейна.

Непредвиждане на място за допълнителни детайли при изграждане на басейни. Професионалистите в строителството на басейни не биха били професионалисти, ако не оставят необходимото място за допълнителните елементи на басейна. Например, при басейните със скимери се оставят в чашата на басейна специални отвори за скимерите. По дъното на басейна се оставят специални отвори за дюзите, предвиждат се места за подводното осветление и т.н. Ако тези детайли не се предвидят и то на точните места, след заливането на бетона вече е практически невъзможно да се изградят дюзи и скимери – ще се наложи да се разпробиват дупки в стените и дъното на басейна, което неминуемо ще доведе до появата на пукнатини около отворите и това в крайна сметка ще доведе до унищожаването на самия басейн. При това отворите, които се оставят в стените и дъното на басейна, трябва да бъдат с оптималните размери – това може да стане единствено по преценка на професионалисти.

Друг важен момент е предвиждане на място или помещение за оборудването на басейна. За предпочитане е да бъде предвидено закрито помещение, в което да се съхраняват пулта за управление, помпата и други елементи от оборудването. Помещението за оборудването трябва да отговоря на определени изисквания – размер, отдалеченост от басейна, достъп до електрическата мрежа и т.н.

Басейните биват два вида – с преливник и със скимери. Вече беше казано, че при басейните със скимери е необходимо да се оставят в стените на басейна специални отвори. При басейните с преливник има други особености. Има два важни, базови елемента при басейните с преливник, които също трябва да се предвидят, като се отдели необходимото пространство за тях, а именно -  трябва да се предвиди място за улея за преливане и за компенсаторния контейнер – елементи, които липсват при скимерните басейни. Това означава, че, като цяло, за построяването на басейн с преливник ще е необходимо повече пространство. Тези басейни са и по-трудни за изграждане, в сравнение с басейните със скимери.

Снимки от аквичоп

 • аквичоп пред културният дом
 • Коментар: Зимен аквичоп пред "Културният дом" в Габрово.
 • аквичоп до соколски манастир
 • Коментар: Аквичоп на "Соколски манастир" в близост до Габрово. На снимката е църквата в манастира.
 • Пейзаж сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците - пейзаж
 • Фонтан в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - невероятна гледка и преживяване.
 • Райското пръскало
 • Коментар: Райското пръскало от Аквичоп ми до хижа Рай през месец юли 2011г.
 • Никополис ад Иструм_1
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм. Останки от древното селище.
Нагоре