Какъв процесор да изберем – Intel или AMD

Процесът асемблиране на компютър може да е доста трудоемък, ако нямате достатъчно опит. Възможните комбинации за хардуер са много, но ефективните варианти – не! Проблемът със съвместимостта на различните компоненти не е малък, но това не е всичко. При процесорите, за пример, възможните марки са едва две. Те правят всички процесори, които се използват по света. Как обаче да изберем между Intel и AMD?

Цена:

Очевидно е, че чиповете на AMD са по-евтини от еквивалентите им на другия бряг. Ако бюджетът Ви е малък, то е добра идея да обмислим варианта за AMD процесор. Минете ли границата на ниския, понякога средния, ценови праг, нещата се променят. Intel процесорите предлагат повече продуктивност. При по-високите класове, съотношението цена: качество при AMD става все по-размито. От 300 лева нагоре може да си изберете хубаво процесор на Intel, i5 да речем, който е едно добро начало. В ценовия праг около и под двеста лева може да сложим някой процесор от серията FX на AMD. Евтините i3 процесори не са вариант, тъй като понякога имат различен сокет от този на 5-ците и 7-ците, което може да блокира възможността за ъпгрейд. Освен това, при тях ефективността е под въпрос.

Овърклокване:

Процесорите идват на една определена работна честота, която гарантира, че те ще останат стабилни. Някои потребители решават, че искат повече от машината си и овърклокват процесора си, съответно се допитват до професионалист по поддръжка на софтуер и хардуер. Този процес е опасен, така че пипайте, само ако знаете какво правите. Ако не, то знаете към кого да се обърнете - сервиз за лаптопи и компютри. Процесорите на AMD са по-добри за тази цел, защото предлагат повече ядра на по-малка цена. Освен това, болшинството процесори на Intel за със заключена възможност за овърклок, освен, ако не си купите отключен процесор.

Ефективност на видеокартата:

Връзката между видеокарта и процесор е много важна при сглобяването на компютър. Процесорите на AMD могат да ви спестят пари, но по-добрите i5 и i7 процесори извличат повече ползи от добрата видеокарта. Последният факт важи при машина от по-висок клас. При използване на една и съща видеокарта, при две идентични машини в други хардуер, с единствена разлика процесорите, то със сигурност ще има видима разлика в производителността на AMD машина и Intel машина.

Всичко зависи от бюджета и Вашите нужди, които може да обсъдите с нас.

Снимки от аквичоп

 • още актьори
 • Коментар: Други актьори от аквичоп в Тарега
 • Аквичоп на хотнишки водопад_1
 • Коментар: Хотнишки водопад - основният водопад.
  Зад фотографа има изграден кът за аквичоп, включващ огнище.
 • Водопада на Еменски каньон
 • Коментар: Водопада на Еменски каньон от аквичоп там.
 • Никополис ад Иструм_4
 • Коментар: Колона от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Аквичоп в Барселона_6
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - паметника на Колумб
 • Фотоси от аквичоп до хижа триглав
 • Коментар: Снимки на елементи от аквичоп до хижа Триглав. Подножието на Кадемлийското пръскало. Всичко е мокро от разпръскващата се вода от водопада по-горе.
Нагоре