Сапани – помощници в промишлеността и бита

Сред неспециалистите сапани не е много популярен термин. Това са съоръжения, които могат да бъдат текстилни, въжени или верижни и които служат за вдигане и преместване на товари.

Сапани са дълги въжета, ленти или вериги, които имат специални куки. Тези окачващи елементи са изработени от метални елементи или текстил. Днес на пазара можа да намерите голямо разнообразие от съоръжения за повдигане и преместване на тежки товари. Но специалистите препоръчват използването на сапани, тъй като те са много по-издръжливи.

Много често при преместване на тежки товари съществува риск от скъсване на съоръжението, което води до увреждане на товара. Този риск не съществува при работа със сапани, тъй като те са изработени специално за тази цел.

Най-широко разпространени са верижните, текстилните и въжените сапани. Но на пазара може да намерите и плоски и обли двуконечни и безконечни сапани. Препоръчително е да се използват най-издръжливите и надеждни съоръжения, като верижни или въжени сапани.

Много специалисти използват текстилни сапани, познати като лентови. Този вид сапани са изработени от специален синтетичен материал и са подсилени. Не се препоръчва използването им за повдигане на остри повърхности на товара.

Известни са няколко предимства на лентовите сапани. Тъй като те са много меки и гъвкави са много удобни за употреба. Нещо повече, този вид сапани не ръждясват и не корозират.

Друг много разпространен вид са въжените. Те са изработени от различни стоманени въжета, което ги прави изключително надеждни. Материалите, използвани за тяхното производство, са неподатливи на корозия.

В България много използваните са въжените сапани. Те са на много по-ниска цена в сравнение с другите видове. Все пак най-предпочитаният вид сапани са верижните, които представляват кръглозвенна верига, завършваща с различни видове окачващи елементи. Този вид сапани са най-издръжливи.

Верижните сапани са предпочитани от много специалисти, тъй като изработката им позволява да се заменят окачващите елементи. Когато се износят, не е нужно закупуване на нови сапани, а може просто да смените износените части.

Този вид сапани се използват най-вече при операции, изискващи по-голяма сигурност. Верижните сапани имат определен толеранс при претоварване. Друго тяхно предимство е това, че те могат да се използват за повдигане на много тежки товари и такива с остри ръбове или неправилна форма. Този тип товари могат да наранят и увредят някои от другите видове сапани.

Този вид сапани са по-скъпи от другите видове, но те са най-издръжливи. При тях няма риск от скъсване или увреждане, дори когато се използват за много тежки товари. Затова верижните сапани са често предпочитани, макар и по-скъпи.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп на Хотнишки водопад_7
 • Коментар: Аквичоп на Хотнишки водопад - снимка от високо
 • педрерата_27
 • Коментар: Педрерата, или каменната сграда на Антонио Гауди от Аквичоп в Барселона
 • Еменски каньон
 • Коментар: Еменски каньон - пейзаж и незабравима гледка
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - Испания.
 • пейзаж_22
 • Коментар: Хубав пейзаж в парк от Аквичоп в Барселона
 • Еменски каньон
 • Коментар: Еменски каньон в близост до село Емен. Аквичоп и забавления цял ден.
Нагоре