Как се поставят топлоизолации?

Един приятел, който е дългогодишен опитен алпинист, ми предложи да се присъединя към неговия алпийски клуб. Когато в началото го попитах с какво се занимава, той ми каза, че сформирал една бригада и поставяли топлоизолации по сградите.

Предположих, че монтажът на топлоизолации е доста доходен бизнес. Знаех, че за по-високите сгради, по осем-десет и дори осемнадесет етажа, бе необходима специална подготовка и екипировка. Много често се налагаше алпинистите да поставят топлоизолации не само на високи, но и на трудно достъпни места.

Аз също се включих в екипа, като първоначално щях да помагам с изолационните материали. Когато дойде време за работа на поредния обект, моят приятел ме разведе по специализирани магазини за топлоизолации. В магазините се оказа че има най-различни видове топлоизолации. Не се учудих на разнообразието, защото знаех, че при този строителен „бум” по фасадите на всички новопостроени сгради се полагат допълнително топлоизолации.

Сградата, която щяхме да обличаме в топлоизолация, беше тухлена. Приятелят ми се беше превърнал в специалист по всякакви изолационни покрития. Той ми посочи топлоизолации от каменна, вата, от минерална вата и такива, които съдържат в себе си специални смоли.

За тухлена сграда той ми обясни, че най-подходящо е да се използва топлоизолация от стиропор. Направените от този материал топлоизолации бяха особено подходящи за саниране на жилищни сгради. Те имат пореста структура, която позволява материалът да „диша”. Наистина стиропорът трябваше да притежава висока пароустойчивост, да попива влагата от околната среда, но да не я задържа.

Закупихме определен брой плоскости от стиропор, с дебелина от шест сантиметра. Освен това се снабдихме и с нужното количество шпакловъчна смес, както и със специални мрежи, които се използват при монтажа на топлоизолации.

В уречения ден, бригадата бе пред десет етажната сграда. Първо няколко от работниците се спуснаха с алпинистка техника от покрива на сградата за да огледат фасадата и да установят, къде ще забият крепежните елементи. След забиване на специалните дюбели, се започна полагането на стиропорените плоскости. Този материал беше най-популярния от всички видове топлоизолации. Много важен етап в поставянето на топлоизолации по сградите е опъването на специална мрежа. Това става, като стиропорените панели се намажат с подходящо лепило.

При повечето видове топлоизолации - отделните платна трябва да се съединят много точно, затова понякога се получават известни неравности. Затова мрежата правеше равна и гладка стената с изолационните плоскости. Върху нея се полагаше една ръка шпакловъчна смес и на края окончателната външна мазилка, която оформяше вида на фасадата. Бригадата работеше много бързо и синхронизирано, и клиентите бяха доволни. За това те имаха непрекъснато поръчки за полагане на топлоизолации по различни видове сгради. Аз също се сработих с екипа, научих интересни неща и сам участвах в монтажа на различни видове топлоизолации.

Снимки от аквичоп

 • По пътя за Фарера
 • Коментар: По пътя за аквичоп във Фаррера.
 • Акведукта
 • Коментар: Римският акведукт от аквичоп в Истанбул преди няколко години. Колоните се отразяват във водата. Поради тъмнината, снимката е направена с продължителна експонация.
 • Интересен пейзаж от аквичоп
 • Коментар: Интересен пейзаж направен от аквичоп на Дряновски манастир и едноименната еко пътека. Манастира се е сгушил между хълмовете прорязани от река и железопътна линия.
 • Жена спасител по време на аквичоп
 • Коментар: Дори и жени имаше на учението по спасяване след нещастен случай от аквичоп. Много са добри тези!
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона променят цветовете си и силата на струята под съпровода на музика.
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_3
 • Коментар: До водопада Кадемлийско пръскало. Като се скри слънцето и много застудя. А пръските от падащата вода се вееха на страни и падаха и върху нас.
Нагоре