Как се поставят топлоизолации?

Един приятел, който е дългогодишен опитен алпинист, ми предложи да се присъединя към неговия алпийски клуб. Когато в началото го попитах с какво се занимава, той ми каза, че сформирал една бригада и поставяли топлоизолации по сградите.

Предположих, че монтажът на топлоизолации е доста доходен бизнес. Знаех, че за по-високите сгради, по осем-десет и дори осемнадесет етажа, бе необходима специална подготовка и екипировка. Много често се налагаше алпинистите да поставят топлоизолации не само на високи, но и на трудно достъпни места.

Аз също се включих в екипа, като първоначално щях да помагам с изолационните материали. Когато дойде време за работа на поредния обект, моят приятел ме разведе по специализирани магазини за топлоизолации. В магазините се оказа че има най-различни видове топлоизолации. Не се учудих на разнообразието, защото знаех, че при този строителен „бум” по фасадите на всички новопостроени сгради се полагат допълнително топлоизолации.

Сградата, която щяхме да обличаме в топлоизолация, беше тухлена. Приятелят ми се беше превърнал в специалист по всякакви изолационни покрития. Той ми посочи топлоизолации от каменна, вата, от минерална вата и такива, които съдържат в себе си специални смоли.

За тухлена сграда той ми обясни, че най-подходящо е да се използва топлоизолация от стиропор.Направените от този материал топлоизолации бяха особено подходящи за саниране на жилищни сгради. Те имат пореста структура, която позволява материалът да „диша”. Наистина стиропорът трябваше да притежава висока пароустойчивост, да попива влагата от околната среда, но да не я задържа.

Закупихме определен брой плоскости от стиропор, с дебелина от шест сантиметра. Освен това се снабдихме и с нужното количество шпакловъчна смес, както и със специални мрежи, които се използват при монтажа на топлоизолации.

В уречения ден, бригадата бе пред десет етажната сграда. Първо няколко от работниците се спуснаха с алпинистка техника от покрива на сградата за да огледат фасадата и да установят, къде ще забият крепежните елементи. След забиване на специалните дюбели, се започна полагането на стиропорените плоскости. Този материал беше най-популярния от всички видове топлоизолации. Много важен етап в поставянето на топлоизолации по сградите е опъването на специална мрежа. Това става, като стиропорените панели се намажат с подходящо лепило.

При повечето видове топлоизолации - http://www.boro-bg.com/, отделните платна трябва да се съединят много точно, затова понякога се получават известни неравности. Затова мрежата правеше равна и гладка стената с изолационните плоскости. Върху нея се полагаше една ръка шпакловъчна смес и на края окончателната външна мазилка, която оформяше вида на фасадата. Бригадата работеше много бързо и синхронизирано, и клиентите бяха доволни. За това те имаха непрекъснато поръчки за полагане на топлоизолации по различни видове сгради. Аз също се сработих с екипа, научих интересни неща и сам участвах в монтажа на различни видове топлоизолации.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в Барселона_15
 • Коментар: Пейзаж край морето от Аквичоп в Барселона
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_1
 • Коментар: Водопад Кадемлийско пръскало от аквичоп в Стара планина. Въпреки летният сезон, водобада беше доста пълноводен.
 • Гъби от кавичоп до триглав
 • Коментар: Красива снимка на гъби, направена от приятелкатами по време на аквичоп до хижа Триглав. Снимката е направена над хижата по посока върха.
 • Райското пръскало над хижа Рай
 • Коментар: Аквичоп на хижа Рай. Най-високият в България водопад - Райското пръскало - 124 метра
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Конче на пътя
 • Коментар: Конче по пътя за Аквичоп във Фаррера.
Нагоре