Хидроизолация на фундаменти

В тази статия ще разгледаме основите на качествената хидроизолация на фундаменти и как трябва да се работи правилно. Да вземем примерен сценарий от строителството по време на тъй наречения строителен бум, а именно претупването на нещата и неспазване на строителните технологии с цел да се завърши и предаде обекта.

Познато звучи, нали?

Вероятно сте чували или сте били жертва на подобни обстоятелства, когато новопостроена сграда има проблеми с подпочвени води в мазета и гаражи. Това се дължи именно на липсата на хидроизолация на фундаменти, един толкова важен фактор в строителството на една сграда, независимо от нейното предназначение. Много от строителните предприемачи спестяваха монтирането на хидроизолация на фундаментите на сградата, под предтекст, че щом не се вижда, значи всичко е наред.

От какво е съставен един традиционен фундамент или казано другояче – основи на сградата. Фундаментите са изградени предимно от бетон с арматура, чиято цел е да даде на новостроящата се сграда устойчивост. Но всеизвестен факт е, че бетона е лош водоизолатор, което ще рече, че през бетона безпроблемно се просмукват подпочвените и дъждовни води. А веднъж това случи ли се, картинката става цветуща – мазета, гаражи и всичко, което се намира на ниво кота нула бива унищожено от влагата. А най-лошото е, че решаването на този проблем, след като сградата вече е построена е свързан с много разходи, защото отново трябва да се изкопават ровове около самата сграда и то на не по-малко от 2 метра дълбочина и един метър ширина. Сега само си представете, ако имате залепени декоративен камък по цоклите или тротоарни плочи, които не са никак евтини. Да не говорим за градинките, озеленяване и напояване на цялата система, детски площадки и е дин куп други екстри, които ще се наложи да бъдат съсипани, за да се изкопае този ров.

За да се предотврати наводняването на сутеренните помещения задължително трябва да се залепи хидроизолация на фундаменти от фирма, която знае какво прави!

Традиционната хидроизолация на фундаменти се състои от залепване на рулонна хидроизолация на български или чуждестранни производители. На българският пазар са се наложили няколко фирми за хидроизолация, като е удачно да се споменат имената на фирми за хидроизолация. Разбира се, има и други технологии за хидроизолация на фундаменти, като една от най-успешните е хидроизолация с течна хидроизолация. Предимството на течните хидроизолации е, че са в състояние да проникнат дълбоко, дори в миниатюрни пукнатини, докато за рулонните хидроизолации това е непосилно. Тук е удачно да се спомене фирма, затвърдила се на българския пазар вече над 20 години.

Снимки от аквичоп

 • лалета в Истанбул
 • Коментар: Лалета в азиаткста част на Истанбул, от аквичоп преди 2 години
 • Аквичоп в Янтра - на път към върха
 • Коментар: Аквичоп и туризъм в село Янтра - по пътя към върха.
 • Долмабахче сарай
 • Коментар: Долмабахче сарай от аквичоп в Истанбул преди две години.
 • Райското пръскало над хижа Рай
 • Коментар: Аквичоп на хижа Рай. Най-високият в България водопад - Райското пръскало - 124 метра
 • Мост в Истанбул
 • Коментар: Един от прочутите мостове от аквичоп в Истанбул преди две години
 • Аквичоп в библиотеката
 • Коментар: Акчиоп в библиотеката на Лерида
Нагоре