Съвършеният покрив – поглед в бъдещето

Открай време хората са търсели начини да се защитят от капризите на времето. Затова на изграждането на покриви се е обръщало голямо внимание. То е било не за друго, а заради неудобството да се прави ремонт на покриви през зимата и в сезоните с обилни дъждове. Затова през годините хората са мислели постоянно как да направят все по-добри и издръжливи покриви на своите домове. В днешно време, покриви могат да се изграждат от огромен избор от материали. Те, освен че изглеждат перфектно, са и много здрави. След монтажа им, поне 15 години собственикът на сградата няма да има проблеми с покрива. Разбира се, качествените материали не са достатъчно условие за „доброто здраве“ на вашия покрив – специалистите, които работят с тях са от също толкова голямо значение.

С течение на годините, атмосферните условия се промениха много. Сега в нашите географски ширини е много по-горещо, отколкото е било преди. Случват се и природни катаклизми, каквито историята не помни – наводнения, силни ветрове и температурни аномалии. В такава трудна ситуация, покривите трябва да издържат здрави години наред. Това може да се осъществи само с подходящи материали, които не се влияят от околната температура. При ремонт на покриви, които са стари и трябва пълна смяна на керемидите, често се полагат покривни покрития от изкуствени материали, които, освен че са много по-леки, са в пъти по-здрави и не се чупят, пукат или отлепват. Това е изключително важно предимство, особено през зимата, когато отрицателните температури и природните стихии могат да си направят лоша шега с вашия покрив и да ви принудят да се заемете с ремонта му в най-неподходящото за това време.

Новите покривни материали не задържат вода и сняг. Всичко се стича от тях, без да се задържа. Водосточните тръби също са от ново поколение. Те са от синтетични материали, които не се поддават на корозия. Не задържат замърсявания, нищо не се полепва по стените им. Накрая – черешката на тортата – тези улуци са цветни. Цветът е в хармония с дограмата и цвета на сградата. В крайна сметка къщата получава красива визия, а като бонус – голяма здравина и практичност на материалите, които не се нуждаят от майстори по ремонт на покриви години наред. Това е поредното положително качество, защото на пръв поглед минувачите, приятелите, роднините, съседите, не виждат колко здрав е вашият покрив, а колко е красив – цветът, формата, съгласуването на цветовете са това, което се отчита още в първия момент.

Най-новата иновация при покривните конструкции е да се правят вградени инсталации за топене на снега. Това се прави в райони, където постоянно има обилни снеговалежи. Падайки на покрива, снегът се топи моментално и не се задържа върху него. Това се осъществява чрез различни системи, захранвани от индивидуални агрегати за производство на собствена енергия. При ремонт на покриви от подобен тип се влагат сложни способи за работа, за да не се повредят различните устройства върху него. Най-често се ползват алпинистки методи, при които специалистите въобще не стъпват върху покрива, а висят върху него на осигурителни въжета. Така се предпазва покривното покритие и не се нараняват материалите, осигуряващи топло и хидроизолация на покрива.

Снимки от аквичоп

 • Табела на сграда
 • Коментар: Ботев връх - табела на сградата.
 • Преход през скалите_6
 • Коментар: Преход през скалите от Хотнишки водопад. Част от екопътеката.
 • малък-водопад_10
 • Коментар: Хотнишки водопад - малък водопад, преди основиято голям.
 • Аквичоп към Фарера
 • Коментар: Заслужен аквичоп по пътя за Фаррера
 • Вътрешна градина
 • Коментар: Снимка от аквичоп в Лерида. - вътрешна градина на крепоста.
 • Хижа Триглав
 • Коментар: Сника от скалите над хижата по време на аквичоп до хижа Триглав. Хижата и останалите постройки са някъде допу на поляната. При голямо приближение се забелязва и нашата палатка :)
Нагоре