Как да аранжираме аквариум

Закупили сте вашия аквариум и сега искате да го превърнете в своеобразно произведение на изкуството, което да радва окото на вашите гости и да въздейства позитивно върху цялостната атмосфера на вашия дом или офис? Това е чудесно! Добре декорираният аквариум може да се превърне в страхотен акцент към всяка стая и да допринесе за доброто настроение и спокойствие на хората в нея. Също така, аранжирайки аквариума, създавате приятна среда за вашите рибки. За целта ви е необходима качествена декорация за аквариум, подбрана по ваш вкус и усмотрение.

За декорация на аквариум можете да използвате почти всичко, но избягвайте да поставяте вътре случайни предмети. Те може да са изработени от некачествени материали, които да отделят вредни вещества във водата и да заплашат здравето на вашите водни обитатели. Купувайте декорация, на която е посочено от какво е изработена и се уверете, че е специално предназначена за аквариум. Аранжирайте аквариума, взимайки предвид предпочитанията на вашите рибки. Някои от тях се чувстват най-добре когато разполагат със скривалища и заслони; други – предпочитат да плуват на открито или да прекарват повече време сред листата на растенията. Когато разучите особеностите на отглежданите от вас видове, подходете смело към аранжиране на аквариума. Някои видове рибки се нуждаят от големи свободни площи, но в повечето случаи, декорацията може да заема до 50-75% от аквариума.

Правилното аранжиране на аквариума ще ви помогне да се насладите по-цялостно на вашите водни обитатели. За целта, поставете по-големите предмети към задната част на аквариума, а по-малките – към по-предната. Така откритите площи остават видни за вас и ще можете да се радвате по-често на отглежданите от вас рибки. При аранжиране на аквариум, не пропускайте да прикриете умело неговото техническо оборудване (помпи, филтри, термометри и т.н.). То заема немалко площ без, същевременно, да носи каквито и да било естетически стойности. За целта използвайте високи растения, с които да „маскирате” тези уреди. Изкуствените растения в случая са особено подходящи, тъй като са устойчиви, здраво закрепени и няма опасност да бъдат проядени или да израснат твърде много.

За аранжиране на аквариум, изберете една или две основни декорации. Поставете ги леко извън центъра на съда и групирайте около тях останалите по-малки декоративни елементи. Много начинаещи акваристи правят грешката да поставят централно акцента на декорацията, изгубвайки по този начин нейното въздействие. Централно поставеният елемент винаги носи доза нарочност и не въздейства по естествен и непринуден начин.

Не пропускайте да поставите и фон на вашия аквариум. Освен, че ще внесе чувство за сигурност и спокойствие на вашите рибки, ще спомогне също и да прикриете кабелите от различните устройства, които в противен случай действат като разсейващ елемент и отвличат вниманието от вашия красив воден свят. Красива декорация на аквариум може да бъде постигната от всеки и то без необходимост от влагане на много средства. Достатъчно е само да решите в какъв стил искате да аранжирате аквариума и можете да пристъпите към действие. Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от продукти за аранжиране на аквариум, които освен че са на съвсем достъпна цена, пресъздават много успешно естествените условия и среда на живот на водните обитатели.

Снимки от аквичоп

 • Сграда от аквичоп в Лерида
 • Коментар: Сграда от Лерида, която Акчиоп засне
 • хотница-аквичоп_3
 • Коментар: Хотнишки водопад - разделящи се води от водопада
 • еко-пътека_12
 • Коментар: Хотнишки водопад - еко пътеката.
 • Поднос с чаши
 • Коментар: Снимка на поднос с изключително красиви чаши в Долмабахче сарай от аквичоп в Истанбул.
 • Никополис ад Иструм_2
 • Коментар: Общ изглед от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Желязната църква в Истанбул
 • Коментар: Снимка на "желязната църква" - Свети Стефан, от Аквичоп в Истанбул.
Нагоре