Една по-различна история за пицата

Замисляли ли сте се откъде произхожда пицата? Не, не е Италия, ако това смятате да отговорите. Оказва се, че тази вкусна и бърза за приготвяне храна има своите корени още от Вавилон, Египет, Израел и други култури. Като цяло се поддържа теорията, че древните народи са изпичали хляб, който да трае по-дълго време, а в последствие са поставяли продукти, които да го обогатят. По този начин на практика възниква и първата пица в света, която в днешно време разбира се, има доста по-сложна структура.

Първите имена възникнали в Италия са били "Маргарита" и "Маринара". Друг вид пица определено не е съществувал по онова време. "Маргаритата" възниква още през далечната 1800 г, а нейният състав остава непроменен до днешно време. Самата пица е била приготвена за първи път от пекар на име Рафаеле Еспозито, който трябвало да създаде ястия за монарх крал Умберто и неговата съпруга кралица Маргарита. Именно от там идва и името на вкусната разновидност, която толкова често поръчваме днес. Само дни по-късно, след като пицата била приветствана с огромно задоволство от кралските особи, всички научили за вкусотията на Рафаеле и започнали да създават свои разновидности.

В днешно време съществуват множество видове пици. С тънки или дебели основи, вегетариански или с месо, а също така и много екзотични. Една от най-популярните в това число е "Хаваи", която представлява тестена основа с шунка, кашкавал и ананас. Много хора отхвърлят комбинацията между сладко и солено, но останалата част се наслаждават на "Хаваи", тъй като ананаса придава необикновена нотка свежест. Друга много известна пица в последните години е тази с морски дарове. Например в Малта можете да си поръчате такава с калмари и миди. Смесените аромати правят продукта истински шедьовър.

В други страни като Дания, клиентите на малки пицарии имат възможност да си поръчат пица с шунка, кашкавал гъби и спагети. Колкото и странно да ви звучи това, то вкусът е неописуемо добър, а хранителната стойност ненадмината. Друг интересен вид в скандинавските държави е пица с морски дарове, която включва шунка. Да, шунка, която прекрасно се комбинира с морските продукти и колкото и неприятно да звучи, толкова вкусна е цяла комбинация. Е, надяваме се, че вече имате едно по-нестандартно мислене за пицата и сте готови да откривате нови хоризонти в тази насока. Приятен апетит!

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп до съдебната палата в габрово
 • Коментар: Съдебната палата в Габрово - Аквичоп в отсрещното кафене на открито.
 • Лъв до Босфора
 • Коментар: Статуя на лъв до Босфора, от аквичоп в Истанбул. Лъвът е обграден от цветен килим, а зад него кораб преминава през Босфора.
 • Зелена прелест от аквичоп до Триглав
 • Коментар: Зелен килим се стели пред нас и нагоре, а най-отгоре скалист връх :)
  Незабравими мигове от аквичопа ни до Триглав.
 • Аквичоп до входа на крепоста
 • Коментар: Входа на крепостта, сега е вход за музеят.
 • По пътя за Фарера
 • Коментар: По пътя за аквичоп във Фаррера.
 • Интересен пейзаж от аквичоп
 • Коментар: Интересен пейзаж направен от аквичоп на Дряновски манастир и едноименната еко пътека. Манастира се е сгушил между хълмовете прорязани от река и железопътна линия.
Нагоре