Ревю на филма Бясното куче и Глория

Как се ражда един филм? Най-често както любовта - някой се среща с някого, появява се взаимен интерес, опознаване и... не зная дали всеки път е така, но в случая с "Бясното куче и Глория" без съмнение. Сценаристът Ричард Прайс се е запознал с живота на пазителите на реда за сценария "Море от любов". (Във филма по него Ал Пачино изпълнява ролята на полицай, търсещ тайнствен убиец на самотни жени). Прайс се среща с детектив от Ню-йоркската полиция, който живее в един по-различен свят от традиционно представения на екрана. Такъв е Уейн Доби, наричан иронично от колегите си "Бясното куче" поради своя свит и притеснителен характер, който е и фотограф на екипа, разследващ убийства. "Бясното куче и Глория" е вторият от създадените филми от продуцента Скорсезе. Големият режисьор решава да даде шанс на един млад талант - Джон Макнютън, чийто "Хенри: портрет на един масов убиец" той нарече "най-добрия дебют на последните десет години".


Изборът на Робърт де Ниро за изпълнител за главната роля във филма също не е неочакван. Той е заснел най-добрите си роли в киното с Мартин Скорсезе. Освен това предлагат на актьора сам да избере коя от двете роли да изиграе - на полицая, или на гангстера. Неочаквано за мнозина Де Ниро се спира на образа на нерешителния, несръчен полицай. Според сценариста за него това е по-голямо предизвикателство отколкото да изиграе злодея Френк. Според Робърт де Ниро ролята на Френк е написана много интересно и въпреки че всички са очаквали да избере нея, актьорът решава да направи нещо по-различно.


Историята на този филм напомня тривиалното "ченге, гангстер и момиче", макар да е далеч от шаблоните на криминалния жанр и въобще трудно се вписва в някакви канони.

Филмът разказва за несръчния и саможив полицай Уейн Доби, който по случайност спасява живота на гангстера Френк Мило и получава от него "подарък" - за една седмица му е предоставена Глория, която отработва при Френк дълга на своя брат. Сближаването между двамата е трудно и предизвиква сериозни затруднения, когато Френк си поисква "подаръка" обратно.

Този филм ще ви върне към тинейджърските години, когато всеки е убеден, че любовта трябва да бъде отстоявана, дори с цената на счупен нос и насинено око. Заснет е сред реалния градски декор - единствено ергенската квартира на Робърт де Ниро е построена в павилион. Баровете и ресторантите на Чикаго и Линкълновият парк придават особено достоверна атмосфера, още повече, че двама от основните му създатели също са от Чикаго - режисьорът Джон Макнютън и изпълнителят на ролята на гангстера Френк - Бил Мъри ("Ловци на духове"), който в последния снимачен ден на "Бясното куче и Глория" устроил парти на снимачната площадка, за да отбележи факта, че за първи път човек, роден в Чикаго, е заснел игрален филм в родния си град.

Снимки от аквичоп

 • Гората е пред нас
 • Коментар: Гората е пред нас от аквичоп към връх Ботев
 • Никополис ад Иструм_5
 • Коментар: Останки от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - Испания.
 • Аквичоп в Барселона_14
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - край морето.
 • Аквичоп в Лерида библиотеката
 • Коментар: Аквичоп в библиотеката, дори се виждам малко и аз :)
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
Нагоре