Yandex купува израелската платформа за геолокация KitLocate

Yandex обяви приключването на сделката, при която придоби стартиращата израелска платформа за геолокация KitLocate. Източници от трета страна казват, че придобиването е на стойност „няколко милиона евро”. Благодарение на тази сделка Yandex ще може да спечели и запази присъствието си в Тел Авив. Вероятно те се прицелват и към по-силни позиции в локалното търсене.

Представяне на двете страни по сделката

Yandex е водеща руска интернет компания, която има контрола над едноименната търсачка. Проучванията на местния пазар показват, че тя се използва от 60% от интернет потребителите. Компанията също така разработва редица интернет базирани услуги и продукти. Yandex е класирана като четвъртата по големина търсачка в света, сочи информация от Comscore.com. Регистрирани са повече от 150 милиона заявки на ден, считано от април 2012 г., като голяма част от тях са на основата на локалното търсене.

Мисията, която компанията е поставила пред себе си, е да даде отговори на всички въпроси, които потребителите имат. Yandex има много голямо присъствие и в Украйна и Казахстан, осигурявайки почти една трета от всички резултати от търсенето в тези пазари, както и 43 % от всички резултати от локалното търсене в Беларус. Друга компания, Yandex Labs, която е изцяло подразделение на Yandex, се намира в района на залива на Сан Франциско.

Силната страна на новия им партньор KitLocate е, че може да осигури място за приложения, сложни операции като GPS и триангулация, които са характерни за локалното търсене. Компанията разработва приложения за мобилни телефони, които са за всички операционни системи. Те са успели да направят и много интересна социална стъпка по отношение на местното търсене. Това е т. нар. "социална локация " - способност, която може да открива и уведомява потребителите на специална апликация, когато те се намират в близост един до друг.

Yandex ще включи възможностите на KitLocate в своите собствени мобилни приложения, както и в локалното търсене. Освен това руската търсачка смята да се предложи и на трети страни. Това се прави, за да се оборудва техният наскоро стартиран пакет за Android OS мобилни услуги, наречен Yandex.kit. Тогава от компанията съобщиха: „Yandex.Kit е приспособим набор от мобилни компоненти, налични за повечето версии на Android. Търговците, които разчитат на мобилното и локално търсене, могат да рекламират своите продукти и услуги по този начин. Пълният пакет на Yandex.kit в момента включва магазин за апликации, браузър, карти и cloud апликация. Общо приложенията са около 15.”

Експанзия на международните пазари чрез локалното търсене

С новия си пакет от продукти Yandex.kit компанията планира да навлезе по-дълбоко на пазара на местното търсене. Освен това те навлизат и в Amazon с изграден собствен софтуер с отворен код за Android. Компанията се прицелва към потребителите, които търсят алтернатива на мобилното и локалното търсене на Google. Новата компания, която вече е част от активите на търсачката, KitLocate допълва комплекта от продукти. Тяхната задача е да осигурят геолокация и местоположение, благодарение на които се осъществява локалното търсене (твърдят от специалисти).

Относителна самостоятелност

Руската търсачка Yandex съобщи чрез имейл, че KitLocate ще запази част от своята самостоятелност. Разработчиците ще имат възможността да използват продуктите на компанията отделно и самостоятелно от тези на Yandex. Повече по темата, както и други подобни истории, можете да прочетете на следния сайт:

Снимки от аквичоп

 • Фонтан от аквичоп в Тарега
 • Коментар: Красив фонтан от аквичоп в Тарега
 • Аквичоп в Барселона_5
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - по време на празника на града.
 • Кратък аквичоп на път за Ботев
 • Коментар: Кратък Аквичоп, на път за Ботев връх
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_5
 • Коментар: Водопада Кадемлийско пръскало. Сниман от пътя по който стигнахме от аквичоп из Стара планина. Нощувахме на палатка до хижа Триглав. До водопада може да се стигне с високо проходима кола, мотор или ATV.
 • Табела на сграда
 • Коментар: Ботев връх - табела на сградата.
 • сграда_24
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - още една от известните сгради
Нагоре