Жителите на Нова Зеландия регистрират .kiwi домейн

Домейн имената, които имат суфикс .kiwi стават свободни за регистрация. В момента те се намират в т. нар. „landrush period”. Това е времето, през което разширенията са достъпни за регистрация само за специална група от потребители. Това е периодът, в което всички новозеландци ще могат да заявят своята регистрация за специалното домейн име. Това ограничение ще продължи до 30 април 2014 г.

Условията

Потребителите, които нямат конкуренция за избраното домейн име, ще могат да се радват на новия си адрес в интернет пространството още на 1 май 2014 г. В случай, че за едно наименование има повече от един желаещ за регистрация, всички заинтересовани страни ще бъдат поканени на търг. Онлайн те ще заявят сумите, които са склонни да платят за интернет адреса.

Според компанията около 1000 наименования са продадени в периода за предварителна регистрация. Това са основно притежатели на търговски марки. След като изтече този период, техните имена ще могат да бъдат асоциирани със сайтове, които в последствие ще се използват от техните потребители и клиенти.

Компаниите, които са се възползвали от ранната регистрация, са изцяло от Нова Зеландия. Те са Lotto New Zealand, New Zealand Rugby League и Triathlon New Zealand.

Мнението на компанията

Компанията, която предоставя домейн имената за регистрация се казва Dot Kiwi. Нейният главен изпълнителен директор Tim Johnson казва: „Предварителната регистрация за наименования приключи. Сега всички жители на Нова Зеландия са свободни да изберат интернет адресите, които искат. Единственото, което трябва да направят е да отворят нашия сайт или да отидат на сайтовете на компаниите, които се занимават с регистрация на домейни и да заявят от какво точно се интересуват”.

Освен това компанията, която предоставя наименованията, е намерила силен партньор в лицето на Kea New Zealand. Организацията помага за популяризирането на новите адреси в световен мащаб.

Главният изпълнителен директор на Kea New Zealand, Craig Donaldson заяви: „Ние имаме стотици хиляди членове по целия свят. Те често искат да заявят своята идентичност и тези домейн имена са идеалният начин, за да до направят. Освен това много компании ще могат да използват интернет адресите, за да покажат къде се намират на картата на света. Тяхната комуникация и онлайн присъствието им ще бъдат изведени на ново ниво”.

Цифрите

Новите наименования, които имат суфикс .kiwi, са около 1400. Те са от първо ниво и са специално предназначени за новозеландци и хора, които правят бизнес в екзотичната държава.

„Мисля, че на този етап е трудно за средностатистическия интернет потребител да предвиди какво ще означават промените в имената на домейните. През следващите години новите разширения вероятно ще се превърнат в норма за всеки успешен бизнес. Много скоро по-традиционните имена на окончания като .com ще се разглеждат като безхарактерни", казва още Tim Johnson.

В заключение

Новите наименования предлагат наистина невероятна възможност за стартиращите компании да намерят идеалното си домейн име. Освен това те дават и възможност за специализиране на бизнес нишата и пространството, което не беше възможно с традиционните разширения. Само времето ще покаже какво ще е развитието на пазара и какъв ще е успеха на новите окончания. 

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в Лерида библиотеката
 • Коментар: Аквичоп в библиотеката, дори се виждам малко и аз :)
 • Центъра на града
 • Коментар: Центъра на града - снимка от кулата на крепоста от аквичоп в Испания.
 • Мост в Истанбул
 • Коментар: Един от прочутите мостове от аквичоп в Истанбул преди две години
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Светлинна феерия от магическите фонтани по време на аквичоп в Барселона.
 • сграда_23
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - една от известните сгради
 • Аквичоп в Лерида - сграда
 • Коментар: Друг ракурс на сградата в Лерида
Нагоре