Домейнът Whisky е продаден на над 3 милиона долара

Има наистина няколко истории, които могат да се превърнат в съвременна митология. Имената на домейните от първо ниво са идеалната почва за започване на такива истории. Това важи и за домейна Whisky.com, който беше продаден за рекорните 3,1 млн. долара.
В зората на интернет редица млади и предприемчиви хора са закупили много наименования. В днешния свят, където суфиксите .com или .net са цени като злато, е дошло времето за продажби, които могат да ви направят богати за цял живот. Бихте могли да спрете работа и да не мислите за такава до края на живота си.

Интелигентна инвестиция

Инвестициите в такива наименования са сред най-добрите, които можете да си представите. Те изискват минимално вложение на пари, а освен това по тях рядко се правят някакви разходи. Всичко се свежда до това да бъдете на правилното място в идеалното време.

Точно тогава Michael Castello и неговият брат David, които са познати и като “The Castello Brothers”, са направили онова, което дълго ще остане в съзнанието на всички, които се занимават с интернет професионално, като едно от най-интелигентите вложения в домейн име. Те закупуват краткото и запомнящо се Whisky.com име, което вероятно е мечта за много производители и дистрибутори в света на алкохолните напитки.

Легендарна история

Michael Castello дори има интересна история, свързана с наименованието, която е станала нарицателна за анекдотични преговори. През далечната 1996 година той получава имейл от германски професор. В текста той предлага да закупи домейн името. В духа на добрите преговори, Castello отговаря, че то струва 1000 долара. Заинтересованият до този момент професор му отговаря, че може да регистрира всяко домейн име за не повече от 100 долара и отказва офертата.

Интересно е, че на следващата година Castello получава имейл от същия подател. Очаквано и явно след дълги размисли професорът от Германия, чието име е неизвестно и до днес, предлага желаната сума от 1000 долара. Castello явно вече е знаел истинската стойност на наименованието, или поне я е предвкусвал. Той отказва с довода, че цената е била 1000 долара за миналата година, а актуалната цифра е 10 000 долара.

Размяната на имейли е продължила и трета година, когато немецът е предложил 10 000 долара, за да притежава Whisky.com. Тогава бизнесменът му отговорил както може да се очаква. „Цената беше 10 000 долара миналата година, а сега е 100 000 долара. Никога повече не ми писа”, разказва още Castello.

Инстинкт на бизнесмен

Само преди няколко дни домейн името беше продадено за рекордната сума от 3,1 млн. долара. Интересното в този случай е, че наименованието е било регистрирано през март 1995 г. безплатно. Сделката за продажбата е била сключена в последния ден на 2013 г.

„Преговорите преминаха много гладко. Аз като продавач чувствах, че домейнът струваше повече и купувачът имаше същото усещане. Както казах и на него, правилният човек го закупи в правилното време. Whisky.com сега е притежание на най-големия доставчик на уиски в Европа. Вярвам, че с това име скоро ще бъдат и най-големият доставчик на световно ниво”, казва бизнесменът с невероятен нюх. Посредник при сделката е била компания Toofun, които са получили комисионна на стойност 301 000 долара.

Снимки от аквичоп

 • Връх Ботев
 • Коментар: Снимка на връх Ботев от аквичоп до хижа Триглав. Снимката е направена от скалите над хижа Триглав от разходката до едноименият връх.
 • Хубав пейзаж
 • Коментар: Хубав пейзаж от аквичоп към връх Ботев
 • Хижа Триглав
 • Коментар: Сника от скалите над хижата по време на аквичоп до хижа Триглав. Хижата и останалите постройки са някъде допу на поляната. При голямо приближение се забелязва и нашата палатка :)
 • Никополис ад Иструм_6
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм - главната улица на старото селище
 • Аквичоп в национален парк Централен Балкан
 • Коментар: Правим си заслужен аквичоп, понеже вече сме на територията на национален парк "Централен Балкан". Красивите гледки следват една след друга. Фотографа прегрява, но спомените остават ;)
 • Никополис ад Иструм_5
 • Коментар: Останки от Аквичоп до Никополис ад Иструм
Нагоре