Подгответе се за наводнението на нови домейн имена

Домейните, които сме свикнали да използваме (.com, .net, .edu), ще си имат много нова компания от началото на февруари 2014 г. Адресите вече ще могат да изглеждат по следния начин - .bike, .cars, .book и т.н. Те вероятно ще бъдат първите от хиляди домейн имена от първо ниво, които ще видим през идните месеци. Те са одобрени и от организацията, която регистрира домейн имената Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Регистраторът на домейни

Според говорителя на организацията, James Cole, новите домейни, като .bike, .wed и .book, вече са достъпни. Към тях ще се присъединят и разширения, които отговарят на търговската марка. Големи компании вече регистрират своите наименования, които изглеждат по следния начин - .google, .ford и .apple.

Cole е заявил, че е имало 1930 молби за новите разширения в началото на обявяването. Очаква се хиляди от тях да наводнят интернет в първата седмица на февруари 2014 г.

„Това е процес, който ще отнеме една или две години”, казва още Cole. „Ние сме много предпазливи и методични в подхода си към новите домейн имена. Не искаме нищо да промени или застраши структурата на интернет”, казва още той.

Без значение колко методичен е подхода към новите разширения, някои специалисти твърдят, че те могат да предизвикат големи обърквания.

Заблудите

„Мисля, че новите имена ще бъдат добра опция за някои компании, но версиите на .com ще продължат своя живот”, казва Zeus Kerravala, който е анализатор в ZK Research. „Дори и компанията да има наименование като zeus.books, аз все още ще искам да си купя нещо като zeus-books.com”, обяснява още изследователят.

Той признава, че новите домейни ще са по-лесни за запомняне от потребителите. Пример като trucks.ford, вместо традиционното ford.com/trucks, е много показателен. Все пак изследователят остава на твърдото мнение, че новите наименования няма да са много полезни. Или поне ще създадат повече проблеми, отколкото ползи.

Примерите на големите

Google вече има установени и известни домейн имена като maps.google.com и plus.google.com. Oт Google вече са кандидатствали за повече от 100 домейн имена. Някои от вариантите им са .google, .docs, .youtube и дори .lol. Дали закупуването на суфикса .google ще накара компанията да промени всички вече съществуващи домейн имена?

Още през 2012 г. в свой блог пост изтъкнатият учен Vint Cerf казва, че все още има въпроси относно разнообразието на домейните.

„Изчислено е, че през 2016 година половината население на планетата ще е онлайн и все пак повече от половината сайтове, които ще посещаваме, ще са с домейн .com, който е създаден през 1984 г.”, написа преди две години Vint Cerf. Като се има предвид този процес на експанзия, можете да си представите какво е бъдещето на тези домейни.

Анализаторът в Current Analysis Ezra Gottheil казва, че очаква повече обърквания, отколкото ползи. „Мисля, че потребителите не обръщат внимание на домейн имената, затова всичко, различно от .com, е неотъпкан път. Ако искате хората да запомнят вашия сайт, то използвайте .com. Чрез използването на новите домейни вие ще изискате от потребителите си да запомнят повече информация – името на вашата търговска марка, както и новия ви домейн”, обяснява той.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в крепоста
 • Коментар: В коридорите на крепоста, вляво се вижда вътрешна градина на крепоста. На път за стълбичките на кулата...
 • Аквичоп в Янтра - на път към върха
 • Коментар: Аквичоп и туризъм в село Янтра - по пътя към върха.
 • Аквичоп сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците - вече над 2000 метра надморка височина.
 • аквичоп-в-барселона_26
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - една от известните сгради
 • Аквичоп във Фарера - кану-каяк
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - хора се спускат с кану-каяк.
 • аквичоп в габрово изглед
 • Коментар: Още един аквичоп изглед от Габрово - Гарата. На заден план - телевизионата кула в местността "Градище".
Нагоре