Нови трендове сред домейн имената

През последните няколко месеца постоянно се появяват новини, че домейн имената от първо ниво (б.а. .com, .net) са в упадък. Според част от експертите ще има все по-голям интерес към регистрации с кода на страната, каквито .ca (Канада), .uk (Великобритания) и .cn (Китай). Това от своя страна ще породи редица нови генерични имена на домейни от първо ниво (gTLDs). В продължение на много години индустрията на домейн имената поддържаше само кодове на страни, .com и няколко други като .net, .org и .edu. През 2012, обаче, организацията ICANN е получила искания за хиляди други домейни от първо ниво, които ще създадат много повече опции за бизнес. Тези домейн имена в момента са в процес на закупуване, което означава, че в следващите няколко години ще видим между 300 и 1000 нови предложения.

Проверка на хипотезата

В случай, че тази хипотеза е вярна, това със сигурност ще доведе до негативни тенденции за VeriSign. Това е компанията, която управлява 100% от .com и .net регистрациите. Всеки път, когато някой регистрира .com домейн, VeriSign прави пари. Това е и причината, поради която компанията има най-стабилния растеж през последните пет години. Разбира се акциите им са преживявали трусове през това време, но компанията се е доказала като добра възможност за дългосрочни инвестиции.

Спадове на пазара

Спадовете, които VeriSign преживява на пазара, се дължат на добавянето на нови домейни от първо ниво през последните години. Освен това очакванията за недостиг на домейн имената със завършек .com могат да накарат много бизнеси да се ориентират към нови окончания, като такива с край .travel, .web или .car. Също така всяка компания може да избере да регистрира домейн от първо ниво за различните си продукти, като например truck.chevy и car.chevy.

Антитеза

Някои специалисти на пазара с технологии вярват, че алтернативните домейн имена от първо ниво няма да изместят интереса към .com. Причината за тезата е, че всяка компания иска домейн име със завършек .com, за да легитимира бизнеса си. Истина е, че всички кратки домейн имена с този суфикс са вече заети. Все пак има много възможности за компаниите да използват по-дълги домейн имена и своята креативност, за да ги измислят. Не е изключено да се използва и обратният подход. А именно компанията да намери свободно домейн име от първо ниво и да избере наименованието си на тази база.


Новите стратегии

Друга интересна стратегия би била да се използва алтернативно домейн име с различен завършек. В последствие то може да се подсили, като се използва различно домейн име с класическия завършек .com. Например juniper.com беше Juniper Bank, която по-късно е придобита от Barclays. Barclays все още притежава домейн името juniper.com и ви пренасочва към barclaycardus.com. Това извежда въпроса какво се случва със сайта на Juniper Networks. Те са решили проблема, като се регистрират като juniper.net и junipernetworks.com. Един лесен за запомняне домейн с .net вариант и по-дълъг, но все пак приемлив .com.

Специалистите на пазара с домейн имена смятат, че ще се появят небивалици като "mikes.pizza" или "chevy.cars". Истината е обаче, че тези компании вероятно ще инвестират и в традиционно домейн име. Алтернативните варианти за домейн имена ще останат предимно за случаи като малка организация или частно ползване. Тези домейн имена биха били идеални за малки клубове или семейни сайтове. Всяка компания, която иска да има публично присъствие в интернет, все още може да използва алтернативен домейн, но все пак трябва да има и вариант за .com.

Снимки от аквичоп

 • Фарера
 • Коментар: Пристигане във Фаррера и начало на аквичоп
 • Райското пръскало над хижа Рай
 • Коментар: Аквичоп на хижа Рай. Най-високият в България водопад - Райското пръскало - 124 метра
 • Аквичоп в библиотеката
 • Коментар: Акчиоп в библиотеката на Лерида
 • Нощен фонтан от аквичоп в Тарега
 • Коментар: Красивият фонтан - през нощта от аквичоп в Тарега
 • реката-на-водопада_9
 • Коментар: Хотнишки водопад - реката преди водопада.
 • аквичоп пред църквата
 • Коментар: аквичоп пред една от многото църкви в Габрово. Тази е любимата ми. :)
Нагоре