Превърнете домейн предразсъдъците в по-добро класиране

Винаги е имало дебати около това колко влиятелните ключови думи, които точно съвпадат с домейн името, са ефективни. Няма значение дали последните промени в алгоритмите на Google и Bing взимат предвид ключовите думи във вашия домейн. В реалността търсещите потребители вероятно ще кликнат върху линк, намерен след търсене по ключова дума. Този феномен се нарича „домейн предразсъдък”. Това е процесът, при който потребителят решава, че една страница е по-надеждна от друга, заради домейна, под който се намира.

Традиционно търсачките награждават доброто съдържание с висок рейтинг. Има, обаче, някои определени качества, които правят домейн името по-надеждно за окото на потребителя. Това в крайна сметка диктува къде ще кликне.

В изследване на предразсъдъците

Терминът „домейн предразсъдък” е въведен от Мicrosoft. Те са провели задълбочено изследване върху домейните, които се появяват в резултатите на търсачката. Те са сравнени с домейните, върху които потребителите кликват след търсенето. Това проучване прави няколко важни разкрития за навиците на потребителите, които са важни по време на закупуването на бизнес домейн име или искате да разширите възможностите си.

На първо място проучването е установило, че е 25% по-вероятно потребителят да кликне на домейн, който повтаря ключовите думи. Казано по друг начин, ако потребителят Х търси обувки, много повероятно е първо да посети сайт с домейн obuvki.com, отколкото домейн с търговско наименование.

Освен това, изследването е установило, че е малко вероятно потребителите да кликнат на линк, който не съдържа ключови думи. Това може да се случи без значение от съдържанието на сайта. Например, когато потребителите търсят материал за заболяване на сърцето, те вероятно ще изберат домейн, който се казва zdrave.com, отколкото на weblekar.com.

Всичко това идва да покаже, че на първо място потребителите ще изберат да кликнат на търговската марка, която вярват. Ако не намерят подобни сайтове, обаче, търсенето ще става с ключовите думи.

Свързано домейн име може да е добра инвестиция

Може да се направи и изводът, че домейн името понякога е по-важно от класирането ви в търсачките. Поради тази причина е много добра идея да се помисли върху закупуването на домейн име, което отразява ключовите думи.

Още едно изненадващо разкритие на изследването е, че потребителите обикновено са по удовлетворени от домейни, отговарящи на ключовите думи. Дори, когато съдържанието е извадено от други сайтове.

Провеждани са много изследвания върху този феномен. Проучването на Microsoft дава окончателното потвърждение, че „домейн предразсъдъкът” съществува.

Промените

Това несъмнено ще наложи промени в процеса на оптимизацията на сайтовете. Все още не е ясно дали търсачките ще променят своите алгоритми, за да разчитат разширенията на домейните, които отчитат ключовите думи. Със стотици потенциални нови домейн разширения на интернет пазара през следващата година шансовете за осигуряване на домейн, който съдържа ключови думи, ще изглеждат привлекателни. Все още има много въпроси без отговор, но бизнесът ще трябва да бъде много внимателен и да не изпусне топката.

Снимки от аквичоп

 • дървен мост от аквичоп
 • Коментар: Екопътека "Видимското пръскало". Дървен мост към водопада.
 • Аквичоп на Еменски каньон
 • Коментар: Еменски каньон. Нашият пикник.
 • аквичоп в Габрово - фонтани
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - фонтаните на площада пред Община Габрово, на заден план "Културният дом".
 • Фарера - Испания
 • Коментар: Град Фаррера - високо в планината.
 • Облаците се сгъстяват
 • Коментар: Облаците се сгъстяват на Ботев връх, време е да поемаме на долу.
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп във Фарера
Нагоре