Ефективна ли е онлайн рекламата в период на криза?

„В период на криза е необходимо да се харчи за привличане на нови клиенти”. Навярно често сте срещали подобни напътствия за успешен бизнес. Действителността малко се различава, обаче, и за жалост болшинството от притежателите на дребен и среден бизнес в страната ни разбират смисъла на този израз „по сложния начин” и не знаят за Google Adwords реклама.

Освен всичко друго, кризата предизвика мениджърите да предприемат някои незабавни управленски решения. Следваха множество съкращения на специалисти по маркетинг, дори на отдели, а рекламните бюджети на мнозина станаха мираж. В това време на съкращения, терминът „оптимизиране” придоби свръхестествено значение. Вниманието бе насочено към оптимизирането и съкращаването на разходите и покрай тези дейности бяха сведени до минимум средствата за заинтригуване на нови потребители. За повечето тези процедури не бяха особено ефективни и доста компании останаха незабелязани, въпреки конкурентните си цени и по-ниските си разходи – но с Google Adwords реклама вече е друго.

Напълно логично на дневен ред се появи осигуряването на трафик от нови потребители и отново настъпи период за вземане на управленски решения. Този път те бяха свързани с разнообразните варианти за реклама, но не каква да е, а ефикасна реклама с малък бюджет. Както винаги, най-използваната реплика от рекламодателите е: „Притежавам малък бюджет за реклама, но искам максимален ефект”, а най-употребявания отговор от рекламните агенции е: „Този пакет е най-ефикасен и ако го закупите ще вземете всичко на половин цена”. В действителност, докато някои съкращаваха разходи, други използваха вариантите за реклама на места, на които действително могат да стигнат до желаните клиенти и могат да получат реални резултати. Ето някои факти, свързани с онлайн рекламата и интернет търговията от старта на кризата до днес:

- Facebook се употребява и за реклама.
- Google предоставя информация за всичко, за което се интересуваме.
- Има семинар за онлайн реклама с нулев бюджет.

Със сигурност онлайн рекламата става все по-известна и ще се развива през идните години. Предложенията в порталите за групово пазаруване са полезни, както за рекламодателя и медията, която ги притежава, така и за потребителя. В някои сфери тази реклама се счита за много ефективна и печеливша.

Facebook рекламата е ново явление. Тази реклама не може да се определи лесно като неефективна или ефективна, поради различните резултати, които предоставя. Плаща се на клик и бюджетът се разпределя по дни. Според доста маркетингови експерти това е чудесно място за получаване на качествена обратна връзка от селектираните по образование, пол и т.н. потребители и за брандиране. Но помнете, че вниманието на хората е ориентирано към общуването с близките, а не към издирването на информация за услуги и артикули.

Платформата на Google - Google Adwords реклама може да бъде категорично определена като лидер, що се отнася до заинтригуване на нови потребители и възвръщаемост от инвестирани средства. Хората, които се занимават професионално с реклама, постигат добри резултати без значение от бюджета. Плюсовете на този тип реклама не са един или два. Ще насочим вниманието си към компаниите, предлагащи рекламата в Google Adwords. Когато говорим за реклама, трябва да споменем и сертификатите. Те са от много голямо значение, понеже са гаранция за периодичното преминаване на тестове от страна на специалистите и запознаването им с продукта на Google. Друг е въпросът как те се подготвят за теста и как го взимат, колко доволни потребители и реализирани кампании имат зад себе си. Ако искате да научите повече, може да намерите допълнителна информация в сайта.

Снимки от аквичоп

 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Стълбове от бликаща вода в магическите фонтани по време на аквичоп.
 • още актьори
 • Коментар: Други актьори от аквичоп в Тарега
 • ледник под Ботев връх
 • Коментар: Аквичоп до Ботев Връх. Ледник под върха, от тук се захранва Райското пръскало.
  Обърнете внимание на черната тениска с логото на Джумла! Wink
 • Зелена прелест от аквичоп до Триглав
 • Коментар: Зелен килим се стели пред нас и нагоре, а най-отгоре скалист връх :)
  Незабравими мигове от аквичопа ни до Триглав.
 • Аквичоп пейзаж
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп към хижа Рай.
 • Райското пръскало
 • Коментар: Райското пръскало от Аквичоп ми до хижа Рай през месец юли 2011г.
Нагоре