Алтернативи на операция на катаракта

Медицината винаги е заставала зад тезата, че очната хирургия е най-ефективния лек за проблеми с катаракта. Най-новите проучвания обаче твърдят, че учените са намерили някои също толкова резултатни алтернативи на тази процедура, които са дори по-безболезнени и безопасни. Освен това, те са и много по-евтини.

Катаракта е една от водещите причини за перманентно или трайно ослепяване, които се срещат при хора с проблем с очите.

Значителна част от пациентите с катаракта по света се лекуват с помощта на небезизвестните хирургични операции, но има и случаи, при които хората се страхуват от операция поради опасността от усложнения. Дългото търсене на алтернативни лечение на катарактата е хвърлило светлина върху доста съвременни средства, сред които и някои методи от Индия. Ще споменем накратко някои алтернативни методи на хирургическите операции.

1. Капки за очи. Хората, страдащи от катаракта може да избират да използват капки N-ацетилкарнозин, които се предлагат в аптеките свободно. Те се предлага дори по електронен път, с изричната инструкция за закупуване, след като пациентите се консултират с офталмолог.

2. Дневна доза Кверцетин от около 600 до 1000 мг е друг вид лекарство, което е напълно възможно да бъде алтернатива на операцията. Кверцетинът се смята за подходящо лечение, за да се възстанови човек напълно от катаракта. Лекарството не се препоръчва при бременност или съмнения за бременност.

3. Спрете лактозата. Действието й е клинично доказано, че тя е една от най-вероятните причини за наличието на катаракта. Затова би било добре, ако страдате от катаракта да се спрете напълно или да намалите приема на лактоза или хранителни стоки базирани на млечни суровини.

4. Мед и цинк. Около 300 до 600 мг. на N-Ацетилцистеин в комбинация със значително малки дози мед и цинк може да се консумира веднъж  в денонощието 24 часа, за да  намали до минимум свободните радикали, които водят до катаракта. Очните лекари съветват да се приемана около 50 мг. цинк и 3 мг. мед ежедневно като хранителни добавки.

5. Рибофлавин. Системната употреба на редовно количество от около 50 мг. Рибофлавин, под формата на  хранителни добавки ежедневно, най-вероятно ще редуцира прогресивното развитие на състоянието катаракта.

6. Витамин C и A. Ежедневният прием на минимално количество от 1000 мг. витамин С е доста вероятно да се ограничи въздействието на свободните радикали, които водят до катаракта. На пациентите се препоръчва да приемат или свежи цитрусови плодове като лимони, портокали, мандарини и т.н. или поне витамин С от аптека.

7. Витамин Е. Консумацията на храни, богати на витамин Е а и селен е доказала ефекта си в облекчаването на това заболяване. Все пак, първо си запишете част при офталмолог, за да разберете какво е количеството на добавките, които е добре да приемате.

Снимки от аквичоп

 • Никополис ад Иструм_3
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм - елемент от архитектурата
 • Никополис ад Иструм_2
 • Коментар: Общ изглед от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Никополис ад Иструм_4
 • Коментар: Колона от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Под Ботев
 • Коментар: Точно под Ботев връх. Предстои ни заслужен аквичоп.
 • Жена спасител по време на аквичоп
 • Коментар: Дори и жени имаше на учението по спасяване след нещастен случай от аквичоп. Много са добри тези!
 • Никополис ад Иструм_5
 • Коментар: Останки от Аквичоп до Никополис ад Иструм
Нагоре