Сексуалния темперамент през погледа на психотерапевта

Често пъти младите хора смята, че знаят всичко за интимната близост и сексуалните взаимоотношения с партньорите си. Уви, оказва се, че сексът и темпераментът са две различни неща, които имат много сходни позиции. На база изобилието от информация, невинаги е възможно да „отсеем“ онова, което действително е важно, за да знаем нещо повече за деликатната област на нашия живот. Често всичко се базира и на голям процент психика, а за състоянията на такава, специалиста психотерапевт казва своето мнение:

Причини за сексуално разстройство – такива могат да са от различно естество. Те често се дължат на хормонални нарушения, соматични заболявания, стрес, емоционални преживявания, психическа травма, необвързаност и други деликатни въпроси.

Кои сексуални разстройства трябва да се лекуват с психотерапевт:

Лъже фригидност – специалистите наричат подобна проява още дисгамия. Това се случва в съвсем малки % и се дължи на страх от нежелана бременност, строгост във възпитанието в детството, изпитване на срам, неподходяща обстановка, кратък срок от връзката, при който жената все още не може да се отпусне, грубост от страна на партньора и др. Тази форма минава и без лечение. За истинска проява на фригидност, статистиките сочат едва 5-7%. Всички останали 95-93% са форма на Лъже фригидност.

Сексуална несъвместимост – различно възпитание, отношение към секса, различни възгледи или темперамент могат да са причина за този вид сексуален дискомфорт между двама души. Ако в двойката съществуват закачки и флирт, разбиране и любов, доверие, общи възгледи и интереси, то много вероятно е да се постигне и удоволствие в интимната област. Този симптом трудно се преодолява само с помощта на специалист. Необходимо е нагласата и на двамата един към друг и най-вече оставяне на всички комплекси на заден план.

Патология и норма – нарушенията, както в липса на желание за секс, така и в хипер форма могат да се дължат на хормони. Такива могат да предизвикат и невроинфекции, съдови поражения в главния мозък, тумор в мозъка, травматични, наркотични и други форми на интоксикации. Всяко едно от споменатите състояния има специфични и неспецифични симптоми. Когато е нужно, специалиста назначава изследвания, от които става ясно, каква терапия и какво лечение да се приложи.

Личности и секс – всеки индивид има свои вроден темперамент. Няма как да избягаме от генетиката, а на нея се дължат и множеството и различни прояви по отношение сексуалната нагласа. Много чести са случаите момиче в пубертета да търси по-скоро любов, разбиране, признание, обожание, вместо секс. Неправилно разбраната нагласа от другата страна се оказва като манипулация от страна на партньора. Обратно на този пример е ситуацията на епилептични личности, при които се наблюдава свръх или хиперсексуално поведение. Такова се дължи на промени в мозъка и конкретно в неговата структура. Става дума за органични поражения, при които се касае за психологична травма, ниска самооценка или завишена такава. Това е и ключов фактор за формиране на сексуалността на личността. Често липсата на любов и внимание може да се окаже причина за сексуално разстройство в бъдеще. Причини за хиперсексуалност са ниска самооценка, усещане за непълноценност, липса на вяра в собствените възможности и други. Такива личности се нуждаят от непрестанно нови сексуални завоевания, за да се само утвърждават.

Снимки от аквичоп

 • аквичоп в габрово общината
 • Коментар: Часовниковата кула на Община Габрово, културният дом на заден план в лявата част на аквичоп снимката.
 • Аквичоп в Барселона_14
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - край морето.
 • Аквичоп на Ботев Връх
 • Коментар: Ботев връх вече е пред нас!
 • Аквичоп в Барселона_8
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - отново сграда
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - множество каяци.
 • Църквата в село Янтра
 • Коментар: Аквичоп и туризъм. Църквата в с. Янтра
Нагоре