Какво трябва да знаете за рака на простатата?

Заболяването рак на простатата е свързано с появата и развитието на раково образувание, което в повечето случаи се намира от външната страна на жлезата. Развоя на тази болест е бавен и тревожни симптоми могат да се появят на късен етап. Има различни медицински теории за причините за появата на рак на простатата, но няма потвърдена теза със 100 % аргументи. Въпреки, че медицината е много напреднала и в нея се използват модерни технологии, все още няма информация за дразнителите, които стимулират появата на заболяването. Съществуват някои фактори, които са отличени като рискови- генетична обремененост, определена възрастова група, хранителен режим, начин на живот, външни дразнители. Много са редки случаите, в които пациентът изпитва болки, или може да различи нетипични симптоми. Това се дължи на факта, че рак на простатата не се отличава с остри оплаквания и за това са по-трудно доловими. Най-характерните от тях са зачестено желание за уриниране и изпитване на болки по време на уриниране. Диагностицирането на рак на простатата става по различни методи. Един от най-масовите е т.нар. дигитално туширане. Тъй като възрастовата група над 40г. възраст е най- рискова, мъжете, които попадат в нея трябва да се преглеждат ежегодно. Има някои храни, които намаляват риска от поява, и/или развитие на рак на простатата. Такива са соя, храни, съдържащи вит. D и C, зелен чай и др. Заболяването се лекува по няколко начина. Какво лечение ще бъде приложено зависи най-вече от стадия на развитие на раковото образувание. След обстоен преглед и поставена диагноза пациентът се информира за видовете лечение. Според развитието на раковите клетки, лекарят може да назначи: активно наблюдение, хормонално лечение, лъчетерапия, химиотерапия, а също и т.нар. биологична терапия. Всеки от тях има своите особености. При прилагането на хирургическа интервенция простатата, семенните мехурчета, както и лимфните възли, в близост се отстраняват. Следоперационният риск е свързан с евентуални проблеми при задържането на урината.

Ако се наложи хормонално лечение посредством синтетични хормони се блокира тестостеронът. Това е начинът за намаляване на количеството заразени клетки и блокиране на тяхното нататъшно развитие. Освен познатите, има и нетрадиционни методи за лечение на рак на простатата, които са обвързани с алтернативни мерки. Такива са билките, стимулиращи имунната система и правилното функциониране на организма. Има множество неверни митове за рак на простатата като най-честите са, че единствено по-възрастните мъжете са жертви на заболяването, или пък че болестта е заразна. За жалост, никой мъж не е застрахован, но лекарските препоръки включват здравословен режим на хранене, активен начин на живот и голям прием на витамини.

Статистиката за заболяването е тревожна, защото рак на простата е най-честото заболяване от раковите образувания при мъжете. У нас ежегодно се регистрират по нови 1000 случая. Тъй като темата е важна, има инициативи, които се организират, за да се запознаят повече хора с информацията за рак на простата. Информационната им задача цели да запознае мъжете с опасностите.

Снимки от аквичоп

 • Фарера
 • Коментар: Пристигане във Фаррера и начало на аквичоп
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_4
 • Коментар: Водопада Кадемлийско пръскало в горната си част, от аквичоп в Стара планина. Изключително красив водопад.
 • Аквичоп на Еменски каньон
 • Коментар: Еменски каньон. Нашият пикник.
 • Залез над Триглав
 • Коментар: Залез от аквичоп до хижа Триглав. Скоро и последните лъчи ще се скрият от хоризонта. Започва да се смрачава и застудява. Добре, че сме екипирани и подготвени...
 • Динамика във Фарера
 • Коментар: аквичоп във Фаррера - динамика
 • Никополис ад Иструм_2
 • Коментар: Общ изглед от Аквичоп до Никополис ад Иструм
Нагоре