Катарактата е успешно лечимо очно заболяване

Болестите на очите при човека са известни от векове. Те могат да бъдат от различен характер и да се проявяват в различна възраст. Обикновено повечето очни заболявания се появяват с развитие на възрастта, но има и такива, които са вродени. Очните заболявания засягат различни части от зрителния орган.

При глаукомата се засяга предимно зрителния нерв, докато при късогледство и далекогледство се наблюдава деформирана роговица. Особено разпространено е заболяването катаракта. От катаракта на очите страдат най-вече възрастните хора, но тази болест може да се наблюдава и при по-млади пациенти. Характерно за това очно заболяване е, че зрението постепенно отслабва.

При катаракта имаме деформиране и помътняване на лещата на окото. Тя е много важен орган, защото допуска светлината до вътрешното око. По този начин ние възприемаме заобикалящите ни образи. Когато лещата бъде увредена и постепенно помътнее, болният има усещането за „водопад” или „завеса” пред очите. Катаракта на окото може да се развие в следствие на различни заболявания. Клинично е установено, че хора, които страдат от високо кръвно налягане, захарен диабет и други хронични болести са по-склонни да развият катаракта на зрението. Очните заболявания са коварни и при тях профилактиката е доста трудна.

При глаукомата например засегнатия човек може да усети проблеми със зрението си години след развитие на болестта. Затова е важно хронично болните и хората в напреднала възраст да си правят профилактични прегледи, за да се улови всяко заболяване на зрението в начален стадий. За разлика от други очни заболявания, катаракта на очите може да се отстрани и излекува само по хирургичен път. Срещу различни болести на зрението се използват специални капки за очи, които могат до помогнат или да забавят развитието на съответното заболяване.

При катаракта на очите имаме едно физическо увреждане на естествената леща на окото. Това увреждане за съжаление не може да бъде премахнато с капки. С помощта на оперативен метод се отстранява увредената естествена леща и тя се заменя с изкуствена. По принцип са известни два основни случая на катаракта на окото. Това са кортикалната или периферна катаракта и ядрената катаракта. 

При кортикалната катаракта се наблюдава отслабване на зрението от периферията към центъра, защото има увреждане на лещата на окото в периферните участъци. При ядрената катаракта се наблюдава обратния процес – там има помътняване на лещата в центъра, като постепенно то преминава към периферните участъци. Добрата новина е, че въпреки многото заболели от катаракта или „старческо перде”, това заболяване е лечимо. Обикновено в очната хирургия операциите на катаракта се считат за по-леки - http://www.luxorclinic.com/cataract.html. Оперативните интервенции по правило са успешни. На болния се присажда изкуствена леща, която отлично замества отстранената естествена леща. С нея болният се чувства добре и с напълно възстановено зрение.

Снимки от аквичоп

 • Крепоста от високо
 • Коментар: Аквичоп в Лерида - снимка от високо.
 • Аквичоп на стръмен склон
 • Коментар: Аквичоп на стръмен склон
 • Аквичоп в Лерида - сграда
 • Коментар: Друг ракурс на сградата в Лерида
 • Конче на пътя
 • Коментар: Конче по пътя за Аквичоп във Фаррера.
 • Колумб_10
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - паметника на Колумб
 • Бар от Аквичоп в Лерида
 • Коментар: Акчиоп в Лерида - бар Лас Вегас
Нагоре