Всички онкологични заболявания – бич на нашето съвремие

Всички онкологични заболявания могат да бъдат определени като бич на нашето съвремие. Познати още като рак на отделни органи, те представляват група сходни болести, характеризиращи се с неконтролируем растеж на телесни клетки, които се „вграждат” в здравата тъкан и я разрушават.

Част от познатите онкологични заболявания са лечими, ако бъдат диагностицирани навреме. Затова от особена важност са профилактичните прегледи, целящи да осигурят превенция и своевременна диагностика на рака.

В световен мащаб следствие ненавременна намеса от онкологични заболявания умират ежегодно над 7 милиона души. Член на всяко трето българско семейство се изправя пред страшната диагноза. Основната причина за увеличаване броя на страдащите от онкологични заболявания е застаряването на населението. През последните години петдесет и три процента от регистрираните случаи на заболели от рак са над 65 годишна възраст.

Датата 4 февруари е избран за ден за борба с познатите онкологични заболявания в световен мащаб. Младите хора по рядко боледуват от рак. Само един процент от жертвите на онкологични заболявания са на възраст до двадесет години. Статистиката сочи, че при мъжете и жените ракът поразява с различна честота отделните органи и системи. И все пак трите най-често срещани локализации на рака са дебелото черво, белия дроб и млечните жлези.

Установените онкологични заболявания имат освен физиологични и психологически последици. Един от най-тежките моменти в живота на пациентите, страдащи от онкологични заболявания, е свързан със шока и стреса при поставянето на страшната диагноза.

Пациентите трябва да бъдат силни както физически, така и психологически. Конвенционалното лечение обичайно включва хирургическа намеса, химиотерапия и лъчетерапия в различни комбинации. Никой обаче не разяснява подробно на болните последиците от тези агресивни за организма терапии. Често за болните остават неизяснени въпроси като: какъв е очакваният резултат от приложеното лечение, какви са страничните ефекти от него, има ли гаранции за преживяемост и т.н. Затова и болните от онкологични заболявания в своето отчаяние и в търсене на „чудото” прибягват до методите на алтернативната медицина. А нейните предложения са не едно и две – гладолечение, билколечение, лечение с пречистена газ, чрез засилване на имунната система, с прясно изцедени сокове и още много други.

С цел подобряване на комплексната грижа за пациентите с онкологични заболявания в страната е създадена асоциация по психоонкология. Членуващите в организацията лекари психолози се грижат за психическото здраве и позитивната нагласа на заболелите от коварната болест.

И все пак всеки трябва да си даде ясна сметка, че повечето онкологични заболявания са предотвратими – основното при тяхната превенция е ограничаването на тютюнопушенето и употребата на алкохол, здравословното хранене с пресни плодове и зеленчуци, физическите упражнения.

Снимки от аквичоп

 • Никополис ад Иструм_6
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм - главната улица на старото селище
 • Аквичоп в Лерида - паметника в мен и до мен
 • Коментар: Два "паметника" от Акчиоп в Лерида
 • Динамика във Фарера
 • Коментар: аквичоп във Фаррера - динамика
 • Аквичоп засне пчеличката Мая
 • Коментар: Аквичоп направи снимка на печличката Мая.
 • аквичоп до Видимското пръскало
 • Коментар: аквичоп до Видимското пръскало - водопада приближен
 • Аквичоп в Барселона_5
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - по време на празника на града.
Нагоре