Прояви на астигматизъм и начини за подобряване на зрителното състояние

Почти всеки човек има астигматизъм, който се проявява в различни степени. Понякога може да не създаде проблеми, но когато зрението става замъглено заради невъзможност да се фокусират изображенията, или когато започне необяснимо главоболие, наложително става посещението при офталмолог. За да са спокойни родителите, че детето им няма астигматизъм, или ако е налице, как да се справят с него, желателно е прегледът при очен лекар да стане още в предучилищна възраст. Освен кривината на роговицата лекарят ще използва и диагностичния метод рефракция, при който ще се избере най-подходящата леща за корекция на астигматизъм.

            Много често, когато се установи късогледство или далекогледство, се открива и астигматизъм. Той се определя като вродено състояние на окото, при което се извършва грешка при пречупването на светлината от роговицата и човек вижда замъглени или двойни образи. Според някои изследвания астигматизъм може да се придобие и след нараняване на окото, след оперативно лечение на очите или дори от неправилна поза при четене и при гледане на телевизия. Каквито и да са причините обаче, важно е навреме да се започне с коригирането на тази очна деформация. Съществуват няколко вида астигматизъм, определени от степента на окото да пропуска еднакво или различно светлината в двете взаимно перпендикулярни равнини, които се пресичат по главната отразяваща ос на окото. В зависимост от вида астигматизъм се определя и съответното коригиране на зрителното възприятие.

Обичайната кръгла форма на роговицата на окото при астигматизъм е променена в продълговата. Това пречи да се пречупва светлинният лъч в една фокусна точка и в резултат се получава замъглено виждане на образите. Именно върху отстраняването на неравностите по външния или вътрешния слой на роговицата са съсредоточени и методите за отстраняване на астигматизъм.

Най-често за корекция на зрението вследствие на установен астигматизъм се препоръчват очила. Техните лещи могат да включват и диоптри за късогледство или далекогледство. За по-голямо удобство хората с астигматизъм използват и специални меки контактни лещи за астигматизъм, наречени торични, или твърди лещи, които коригират формата на роговицата. Съществуват и временни лещи за коригиране на астигматизъм, използвани при метода ортокератология. Той не носи постоянни резултати, защото, когато се преустанови носенето на определените коригиращи лещи, почти винаги неравностите по повърхността на роговицата пак могат да се възобновят.

            За иновативни при коригирането на астигматизъм се смятат методите с лазерни лъчения, отстраняващи безболезнено и точно неравности в горния или вътрешния роговичен слой. Лекарите предписват и някои специални упражнения, развиващи очните мускули и задържащи влошаването на зрението при астигматизъм.

            Днес страдащите от астигматизъм имат много възможности за справяне с този зрителен недостатък, особено когато диагнозата е поставена навреме и предписаното коригиращо лечение се спазва стриктно.

Снимки от аквичоп

 • Магическите фонтани
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - още един кадър.
 • Ботев връх в облаците
 • Коментар: Пейзажи от аквичоп към връх Ботев, оставащ в облаците.
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • аквичоп-вир-на-хотница_11
 • Коментар: Хотнишки водопад - вир преди водопада, мост от екопътеката
 • Аквичоп на Ботев Връх
 • Коментар: Ботев връх вече е пред нас!
 • Никополис ад Иструм_2
 • Коментар: Общ изглед от Аквичоп до Никополис ад Иструм
Нагоре