Късогледство и характер

Казват, че наличието на късогледство оказвало влияние върху характера на човека. Хората с високи диоптри късогледство обикновено са по-разсеяни, по –вглъбени и понякога по-меланхолични. Причината е, че поради невъзможността им да виждат добре заобикалящата ги среда, те се обръщат навътре към себе си и малко или повече се затварят. Такъв например бил писателят Марсел Пруст, авторът на „По следите на изгубеното време”, а вероятно и много други писатели.

Това важи за хората с много високи диоптри късогледство. Също те обикновено се подлагат и на добилите напоследък популярност операции за отстраняване на късогледство. С напредване на медицината стана възможно оперативното лечение на късогледство - и много хора се решават да се подложат на него, за да се отърват от досадното несъвършенство на зрението си. Казват, че с операция може да се отстрани и малък диоптър късогледство и че това не носи рискове, но в края на краищата да имаш 1-2 диоптъра късогледство не е като да имаш 6-7 и дискомфортът в двата случая е коренно различен.

Доста хора с късогледство избират и лещите като решение на проблема късогледство. Те също се използват по-често при хора с висок диоптър късогледство и по-рядко за пациенти с нисък диоптър. Причината е, че колкото и да е по-леко да носиш лещи вместо очила, да си поставяш всеки ден върху зениците външно тяло категорично не е най-приятното нещо на света. Да не говорим, че далеч не всички, страдащи от късогледство, които са се опитали да си сложат лещи, са свикнали с тях и са приели безболезнено този факт. Много хора го правят и от суета – просто не се харесват с очила или пък наличието на рамки около погледа им ги потиска и те си слагат лещи срещу късогледство дори и при ниски диоптри.

И като стана дума за рамки за късогледство, сигурно вече не остана човек да не знае, че това е изключително голям разход и държавата никак, ама никак не се интересува от това какви са възможностите на страдащите от късогледство. Дори за недотам висок диоптър късогледство, едни 300-400 лева не ти мърдат, за да си направиш сносни очила, което си е живо кожодерство. Разбира се, може и повече.

При това на човек не му трябват само едни очила за късогледство, а поне два чифта. От тях единият трябва да е резервен или пък да е пригоден за слънчево време, иначе късогледството става още по-голямо мъчение. Особено на плажа или през зимата в планината, където човек трябва да вижда добре, но ако е с късогледство и с обикновени тъмни очила това въобще не му се получава.

Снимки от аквичоп

 • Фарера - Испания
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - по реката с лодка.
 • Еменски каньон
 • Коментар: Еменски каньон в близост до село Емен. Аквичоп и забавления цял ден.
 • аквичоп в Габрово
 • Коментар: Прочутият паметник на Рачо Ковача, в река Чнтро, от Аквичоп в Габрово.
 • Пейзаж сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците - пейзаж
 • Поднос с чаши
 • Коментар: Снимка на поднос с изключително красиви чаши в Долмабахче сарай от аквичоп в Истанбул.
 • Аквичоп до Янтра
 • Коментар: Аквичоп и туризъм в село Янтра - от другата страна на хълма. ВЕЦ-а се пада в подножието.
Нагоре