Минералната вода у нас

В България има над 225 минерални извора. В южната част тези находища са естествени и много повече, докато в северната част на страната се добива минералната вода, предимно чрез сондажи.

Много от минералните води се употребяват за стопански цели.

За Северна България са характерни студените минерални извори, а в Южна България има множество находища на топли и горещи води.

Според химичния си състав минералните води в България се делят на умерено минерализирани, разсолни и силно разсолни, слабо минерализирани, силно минерализирани, В зависимост от химичния състав минералните води се делят на балнеологични съставки, раданови, сулфиди, сулфатни, хлоридни, хидрокарбонатни и въглекисели. Според газовия състав спадат към азотна, морска и въглекисела провинция.

В страната ни пазара за минерална питейна вода все повече се разширява.

Многообразието и многобройните находища от минерална вода са една част от аргументи сочещи, че България разполага с невероятни залежи на минерални извори и уникална природа. Богатства, за които може да завиди всяка друга страна в света.

Продажбите на бутилирана минерална вода набират все по-големи връхни точки. Интересът и нуждата разбира се много се влияят и от сезона и времето. Колкото по-топли са дните, толкова и консумацията й е по-голяма.

Не са малко и случаите, в които хората отиват директно на самите минерални извори и пълнят бутилки, съдове и туби, заради множеството лечебни свойства, които притежава водата.

Външните техники по прилагане на минералната вода като лечебна също не са за пренебрегване. Има множество спа центрове и курорти, които предлагат балнеолечение, в резултата от изцеряващите води на минералните извори.

Най-точното определение за минералната вода е еликсира за тялото, душата и цялостното благосъстояние на организма.

В България минералната вода е в изобилие и с нея всеки има право да е здрав, красив, млад и жизнен.

Открийте най-близките места, с минерални води и ги посетете или отскочете до първия супермаркет и се снабдете с големи дози живот, бутилиран в шишета минерална вода. 

Снимки от аквичоп

 • Червени боровинки
 • Коментар: Червени боровинки - снимка по време на аквичоп до хижа Триглав в близост до водопада Кадемлийско пръскало.
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_5
 • Коментар: Водопада Кадемлийско пръскало. Сниман от пътя по който стигнахме от аквичоп из Стара планина. Нощувахме на палатка до хижа Триглав. До водопада може да се стигне с високо проходима кола, мотор или ATV.
 • Табела на сграда
 • Коментар: Ботев връх - табела на сградата.
 • аквичоп в Габрово - фонтани
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - фонтаните на площада пред Община Габрово, на заден план "Културният дом".
 • Аквичоп напред към крайната цел
 • Коментар: Пейзажи от аквичоп до хижа Триглав. В началото на прехода, по коларски път тръгнахме, който води почти до крайната ни точка.
 • Фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - отново променят цветовете си.
Нагоре