Как да отстраним упорити петна от матрак

По меката повърхност на матрака се натрупват страшно много мръсни частици. Може би вече знаете за всички мъртвите кожни клетки, акари и прах, но по матраците се задържа още урина, пот, кръв и други телесни течности. На едно с плесен и мухъл, тези неща оставят трайни следи по матрака. Дори и да вземате душ преди лягане всяка вечер, вашият матрак може да съдържа мръсотия от химикали, масла, всички тези следи останали от различни тоалетни принадлежности, а в много случаи и цветен прашец.

Преди обаче да е нарушен сънят ви и мисълта за всички нечистотии, които може да съдържа вашия матрак да ви е обсебила, ще ви кажем, че има лесни техники, с които може бързо да хигиенизирате тази така интимна част от своя дом. Ето, как:

Проверете етикета на производителя, докато пералнята и сушилнята си вършат работата със спалното бельо, обърнете внимание на матрака.

Прахосмукиране на тед матраците - вашият тапицерия се нуждае от мощно средство, което да отнеме всички едри частици по матрака. Започнете от горната част на матрака и прокарайте път чак до най-трудно достъпните места.

Обезмирисяване - въпреки собствения ви аромат може да е трайно заложен в материята на вашия матрак, много често си мислим, че такъв не мирише добре. С времето, нашите телесни миризми могат да доведат до „фънки“ аромат. За да се отървете такава поръсете матрака добре със сода бикарбонат и трийте, с твърда четка. Ако искат от вашия матрак да лъха на свежест поставете в разтвора с вода и сода бикарбонат няколко капки етерично масло. Добра идея е такова да съдържа съставки на сандалово дърво. Нека содата седи в продължение на 10 минути, и тогава внимателно изсушете. Сушенето може да стане с плътна хавлиена кърпа, която да отнеме от излишната влага, чрез прахосмукачка за изтегляне на влага или сешоар, който по право ползвате за сушене на косите си.

След почистване на матрака със сода за хляб и вода трябва добре да изсушите горният пласт. Ако влагата се задържи в матрака може да доведе до друг проблем – поява на мухъл.

Как да почистите различните петна от повърхността на матрак:

Сухи петна от кръв могат да се отстранят с разтвор от 1/4 чаша водороден прекис. Всеки течен сапун е подходящ за нанасяне по основата в съчетание с готварска сол. Втрийте в петното и го оставяйте да изсъхне.

Петната от урина са много трудни за отстраняване, но не и невъзможни. За целта разтворете 3 супени лъжици сода в 8 водороден прекис, след това добавете две капки течен сапун и 1-а част вода, за да се направи суха пяна. Разтрийте в петното в продължение на 30 минути и отстранете с прахосмукачка.

Петна от други телесни течности – ако веднага уловите образувано петно, то опитайте веднага да попийте с кърпа. След това нанесете не ароматизиран амоняк и с чиста, влажна кърпа, поръсете място със сода за хляб. След това старателно изчистете.

За да си спестите всички тези усилия, най-лесно ще е да използвате подходящи свалящи се калъфи.

Днес на пазара за матраци се предлага и голямо разнообразие от калъфи изработени от плат, свързан с водоустойчив слой, който предотвратява разливанията и обрязването на петна от течности и мъртва кожа. Ако един път седмично почиствате спалнята и това се превърне в рутинни, никога няма се налага да знаете как да отстраните упорити петна от вашия матрак тед.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп на стръмен склон
 • Коментар: Аквичоп на стръмен склон
 • Преход през скалите_6
 • Коментар: Преход през скалите от Хотнишки водопад. Част от екопътеката.
 • от Върха
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - снимка от върха...
 • Аквичоп до Янтра
 • Коментар: Аквичоп и туризъм в село Янтра - от другата страна на хълма. ВЕЦ-а се пада в подножието.
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_6
 • Коментар: Панорамна снимка на Кадемлийското пръскало от нашият аквичоп на палатка до хижа Триглав, в подножието на едноименият връх.
 • Желязната църква в Истанбул
 • Коментар: Снимка на "желязната църква" - Свети Стефан, от Аквичоп в Истанбул.
Нагоре