101 съвета как да съчетаем новата дограма с интериора в дома

В 90% от случаите ремонта на дома и подмяната на дограма съвпадат. С помощта на нови прозорци дома е много освежен, обновен и модерен, при избора на ПВЦ дограма, както и модерните предложения за 3 камерна дограма.

Ето и някои полезни съвети за правилна експлоатация на дограмата, които ще гарантират максимален срок на използване и оптимални условия за ПВЦ дограма.

Поддържането на ПВЦ дограма е необходимо да става на определени периоди. При него се налага смазване на заключващи механизми, панти и всяка движеща се допълнителна част (комарници).

В почистването важен момент е да бъдат отстранени всички прашинки и твърди частици, които могат да затруднят или увредят механизмите.

Гумираните уплътнения, също се нуждаят от забърсване, а и атмосферни влияния и ги правят по-гъвкави. Това налага честата им профилактика.

Стъклената част – прозореца, а понякога и пластмасовите профили са устойчиви на слънчева светлина и атмосферни влияния. При тяхното измиване се използват обикновени миещи средства, без  абразивни добавки, силни разтворители, киселини и други. За бели ПВЦ профили препарати с прозрачни и не мазни текстури са идеално решение. Те са с антистатичен ефект и образуват UV слой върху самите профили.

Поддръжката на ПВЦ дограма е свързана и с редовност в проветряването на дома.

ПВЦ дограмата изолира натрапващия се студен или топъл въздух от вън. Това се оказва голямо предимство пред дървената дограма, която от пропускливостта си се деформира. Херметическото затваряне обаче налага редовно отваряне на прозорците за по-добра хигиена. С редовно проветряване и при наличие на ПВЦ дограма ще се предпазите от появата на конденз, плесен и мухъл. Включването на вентилатори в мокрите помещения и кухнята е още една помощ при проветряването.

Възникването на влага става най-често в кухня, баня, спални.

Това се дължи на по-големите нива пари и въздух, които се отделят в тях.

Така например парите в кухнята произхождат от готвенето, в банята при пране и къпане, а в спалнята от въздуха, които се вдишва и издишва през нощта.

За да се предотврати конденза и мухъла по мебелите, те не бива да се разполагат на външни стени, а ПВЦ дограмата се отваря няколко пъти през деня за по 10-20 минути.

По време на ремонт също се отделят по-големи нива на влага. Това е в резултат от някой строителни материали като циментен разтвор, лакове, бои и др.).

Важно за предотвратяване на влагата в дома е изолацията да бъде направена на външните стени. С това се спомага ПВЦ дограмата да изолира студения приток от вън.

Наред с тези неща, в домове, където има много цветя, те трябва да са разположени в проветривите места. Цветята отделят много влага и това допринася появата на мухъл и конденз.

Избора на щори за дома е от значение не само за цялостния интериор и в синхрон с ПВЦ дограмата. Щорите трябва да осигуряват максимален достъп на въздух при отваряне на прозорците.

И не на последно място да помислим за разположенията на радиаторите. На всички места с парно отопление те се разполагат директно под прозореца. Широките первази обаче затрудняват конвекцията на горещ въздух излизащ от радиаторите и усилват кондензирането на влагата. Понякога решетката може да е решение на проблема с кондензат. Всичко това съчетано с доза иновативност, творчество и еко съобразност ще има своя положителен резултат.

Снимки от аквичоп

 • аквичоп-хотница_2
 • Коментар: Хотнишки водопад - близък план на основният водопад
 • аквичоп в габрово изглед
 • Коментар: Още един аквичоп изглед от Габрово - Гарата. На заден план - телевизионата кула в местността "Градище".
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_5
 • Коментар: Водопада Кадемлийско пръскало. Сниман от пътя по който стигнахме от аквичоп из Стара планина. Нощувахме на палатка до хижа Триглав. До водопада може да се стигне с високо проходима кола, мотор или ATV.
 • аквичоп в Габрово
 • Коментар: Прочутият паметник на Рачо Ковача, в река Чнтро, от Аквичоп в Габрово.
 • водопада Видимско пръскало
 • Коментар: аквичоп до Видимското пръскало - водопада в далечината
 • Гората е пред нас
 • Коментар: Гората е пред нас от аквичоп към връх Ботев
Нагоре