Почистване на матрак

Леглото в едно жилище е на голяма почит. Това е мястото за отдих и почивка след много дългия и невероятно уморителен работен ден. Не е тайна, че всеки човек прекарва голяма част в сън по-точно 1/3 от живота си и това предполага, че е необходимо да се обръща голямо внимание на почистването му.

Почистването на матрака трябва да се извършва редовно, така ще намалите значително развитието на акарите, а те неминуемо се появяват по повърхността му. Акарите могат да бъдат причинители на алергии и дискомфорт, което нарушава качеството на съня.

За да го предотвратите е добре да си създадете навик със смяната на чаршафите да извършвате и почистване на вашия матрак. Ако имате домашни любимци и им разрешавате да спят на леглото ви, то тогава е просто задължително да спазвате строга хигиена.

Почистването на матрака трябва да започне със старателно премахване на праха и мръсотията по него с помощта на домашна прахосмукачка. Ще ви е много по-лесно и със сигурност по ефективно, ако използвате стеснения накрайник, за да минете и по ръбовете.

Ако има образували се петна по повърхността, е добре да използвате препарат за почистване на дамаска. След като напръскате добре петното, го разтъркайте със суха кърпа, а когато го премахнете е желателно да промиете с чиста вода.

Петна от кръв се изчистват с помощта на кислородна вода. При тях е нужно да ги третирате колкото се може по-рано, за да ги премахнете напълно. Използвайте чиста, бяла кърпа, с която да разтъркате водородния пероксид върху засегнатата област, докато не изчезне петното.

Ако намокрите матрака си или разлеете някаква течност по него, ще се наложи да го извадите от леглото и да го поставите на проветриво място, за да може да се изсуши в дълбочина. Можете и да използвате обикновена сода за хляб. Наръсете по засегнатия участък и я оставете да абсорбира влагата за около 15 минути. След това старателно изсмучете с прахосмукачка да отстраните всичката сода от матрака.

Много лесно можете да го предпазите, ако си осигурите непромокаем протектор. Това ще предпази матрака от влага и неприятни миризми. Необходимо е да го сменяте редовно, най-добре ще е със смяната на спалното бельо.

Един трик, който ще осигури по-дълъг живот на матрака ви, е да сменяте страните му. Завъртете го, така че мястото на краката и главата да се сменят. Друг вариант е да се възползвате от възможността да го обърнете нацяло, разбира се ако матрака има две лица.

Това ще предотврати появата на неравности по него. Добре е на 2-3 месеца да го завъртате или обръщате.

Снимки от аквичоп

 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_1
 • Коментар: Водопад Кадемлийско пръскало от аквичоп в Стара планина. Въпреки летният сезон, водобада беше доста пълноводен.
 • Вътрешна градина
 • Коментар: Снимка от аквичоп в Лерида. - вътрешна градина на крепоста.
 • в-парка_21
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - в парка
 • Аквичоп на Етъра
 • Коментар: аквичоп в етнографски музей на открито "Етър". Стара архитектура, запазени и пресъздадени обичаи и занаяти от миналото.
 • Сред облаците
 • Коментар: Облаците започнаха да се събират около нас, няма време за Аквичоп
 • По пътя за Фарера
 • Коментар: По пътя за аквичоп във Фаррера.
Нагоре