Как се предава стара кола за рециклиране

За миналите вече по пътя свързан с покупка на нов автомобил и подмяната на стария е известно, че да се освободят от непотребното МПС може да стане по два начина.

Единият е препродаването му на друг собственик, който да го използва още години наред. Това обаче е възможно, ако колата е в състояние да се движи и да е от полза на притежателя си. Когато обаче старият автомобил не функционира, някои от скъпите му части са повредени непоправимо и налагат замяна с нови. В случаите, в които МПС-то е претърпяло катастрофа, природно бедствие, ръжда и други. В тези моменти, както и в още някои подобни старите коли се отписват от движение, а причината най-често е, свързана с ремонти, които струват много по-скъпо от покупка на друга кола.

Днес навсякъде по света, а вече и у нас, масови се предлагат такива услуги – изкупуване на стари коли за скрап.

Стъпките за предаване на стар автомобил се свеждат до няколко основни те са:

 1. Дергистрация в КАТ – изисква се единствено големия талон на колата и няколко часа бавене, минавайки по всички процедури свързани с отписването в КАТ. Често и много фирми изкупуващи коли за скрап извършват тази дейност, с цел да облекчат клиентите си.
 2. Транспортиране на МПС до пункт за изкупуване на стари железа – тук отново им два варианта – единият е собственика на МПС сам да транспортира колата до пункт, в случаи, че тя се движи на собствен ход. Другият е свързан с транспорт на специална кола с колесник. Това се налага, когато старото МПС е силно увредено и придвижването му по естествен начин е напълно невъзможно. 

Какви въпроси свързани с предаване на стара кола за скрап могат да изникнат още:

 1. Много хора се питат има ли значение, какво е МПС-то и отговора е няма значение. Щом колата е метална, неработеща, марка, модел, големина, година на производство са без значение.
 2. Налага ли се предварителна подготовка на стара кола преди предаване за скрап – не се налага. Често от фирмата изкупуваща метали извършват всичко необходимо.
 3. Какви са сумите изплащани за скрап на метали – всичко е свързано с фирмата изкупуваща стари коли, а цената се определя от тежестта на желязото.

Процес около преработване на стари коли:

 1. Преработването на стари коли за скрап започва с предаване и контрол на оторизирани за целта места. В пунктовете за предаване на стари автомобили се извършва сертифициране, а на по-късен етап всички процеси от отписване на автомобила от движение до подготовка за преработка на старото желязо.
 2. След приемане на старите коли за скрап се отстраняват основни част от тях, които не съдържат метали. Такива са въздушни възглавници, седалки, стъкла, акумулатор. Източват се всички горивни течности, сред които фреон, антифриз, спирачна течност, масла и т.н. Отделните течности биват сортирани в специални съдове. Те също биват преработвани в заводи за рециклиране.
 3. Последяващият етап от рециклирането е свързан с демонтаж на части, които в последствие могат да се употребяват наново. Към такива остатъчни части се отнасят двигател, моторни и други.
 4. В преработване на стари коли има и ценни метали, които се отделят от основните железа и биват преработвани, рециклирани в отделен цикъл.
 5. Всички оставащи части от старата кола се транспортират за последяващи обработки в конкретните заводи, занимаващи се с това. Там колите се нарязват за скрап и биват сортирани. Части като текстил, пластмаси и метали се използват повторно след преработките.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в Барселона_7
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - сграда на пристанището
 • Фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - отново променят цветовете си.
 • Аквичоп на хотнишки водопад_1
 • Коментар: Хотнишки водопад - основният водопад.
  Зад фотографа има изграден кът за аквичоп, включващ огнище.
 • Аквичоп в Лерида - сграда
 • Коментар: Друг ракурс на сградата в Лерида
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_3
 • Коментар: До водопада Кадемлийско пръскало. Като се скри слънцето и много застудя. А пръските от падащата вода се вееха на страни и падаха и върху нас.
 • Акведукта
 • Коментар: Римският акведукт от аквичоп в Истанбул преди няколко години. Колоните се отразяват във водата. Поради тъмнината, снимката е направена с продължителна експонация.
Нагоре