Иглолистни дъски в интериора и екстериора на къщата

Въпреки големия „наплив” на изкуствените строителни материали, добрите стари иглолистни дъски, познати още като чамов материал, запазват водещата си роля. Макар и малко по-скъпи, въпросните иглолистни дъски остават предпочитан материал във всички онези случаи, когато търсеният ефект е чистота, естетика, уют, връщане назад към природата.

Най-често използваните иглолистни дъски са в строителството и мебелната промишленост. И докато в строителството иглолистни дъски се използват повсеместно за направата на скелета, кофраж, покривни конструкции, огради, то що се отнася до вътрешната мебелировка, тяхната употреба е въпрос на вкус и предпочитания. Все пак не бива да се пренебрегва фактът, че освен че внася хармония в дома, дървото „старее” красиво. С времето мебелите, изработени от иглолистни дъски, само леко потъмняват, а това им придава старинен вид и увеличава естетическата им стойност - http://pdoykin.com/produkti.html.

Освен за вътрешно обзавеждане, различните иглолистни дъски се вписват с лекота в дворното пространство. Там, на открито, сред природата, дървото е в своята естествена среда. И може би поради факта, че на територията на страната преобладават боровите гори, или пък затова, че чамовият материал се отличава с изключителна дълготрайност и не се поддава на атмосферните влияния, именно той най-често се използва за направата на градинска мебел, дървени конструкции и декорации. Дървените маси и пейки стоят кокетно на двора. Още по-удобни изглеждат беседките и перголите, дървените люлки и хамаци. Масивни порти и огради от иглолистни дъски ни крият от очите на любопитните минувачи.

Без да се спирам в детайли на конструкцията на покрива, подпокривното пространство и тавана само ще отбележа, че основен материал, използван в конструкцията им са отново описваните иглолистни дъски. Доскоро предпочитана облицовка за стени беше ламперията от иглолистни дъски. Днес дюшемето все още запазва първенство в конкуренцията с ламинати и теракот.

Не бива да се пренебрегва употребата на иглолистни дъски във вътрешната и външна декорация на дома. Нестандартно и интересно приложение на качествения чамов материал е конструкцията на сауни. Тяхната цялостна визия, облицовка, оборудване са взаимствани от първородината на сауната – Финландия.

В търсене на бързи, евтини и лесни варианти за строителство, все по-широко на пазара навлизат разнообразни предложения за сглобяеми къщи. Модел на желаната от вас къща можете да изберете измежду предложените в интернет или да си поръчате такава по индивидуален проект. Тези леки постройки във своята цялост също са конструирани от чамов материал. Дървеният материал обикновено е с 12–16 процента влажност. Външните стени са с дървена обшивка – ламперия от иглолистни дъски, като на използваната за тази цел дървесина се прави естествена импрегнация с восъци и парафин, а на този тип леки конструкции се дава гаранция от минимум двадесет години.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп във Фарера - кану-каяк
 • Коментар: Аквичоп във Фаррера - хора се спускат с кану-каяк.
 • Аквичоп до Капалачърши
 • Коментар: Аквичоп до прочутият закрит пазар в Истанбул - Капалъчарши. На снимката се виждат и множеството посетители на пазара.
 • Акведукта
 • Коментар: Римският акведукт от аквичоп в Истанбул преди няколко години. Колоните се отразяват във водата. Поради тъмнината, снимката е направена с продължителна експонация.
 • Долмабахче сарай
 • Коментар: Долмабахче сарай от аквичоп в Истанбул преди две години.
 • Аквичоп пейзаж
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп към хижа Рай.
 • Стръмни стълби от аквичоп
 • Коментар: Снимка на стръмни стълби от аквичоп на дряновската еко пътека. Стълбите са малко след "сния вир" на обратния склон на железопътната линия.
Нагоре