Иглолистни дъски в интериора и екстериора на къщата

Въпреки големия „наплив” на изкуствените строителни материали, добрите стари иглолистни дъски, познати още като чамов материал, запазват водещата си роля. Макар и малко по-скъпи, въпросните иглолистни дъски остават предпочитан материал във всички онези случаи, когато търсеният ефект е чистота, естетика, уют, връщане назад към природата.

Най-често използваните иглолистни дъски са в строителството и мебелната промишленост. И докато в строителството иглолистни дъски се използват повсеместно за направата на скелета, кофраж, покривни конструкции, огради, то що се отнася до вътрешната мебелировка, тяхната употреба е въпрос на вкус и предпочитания. Все пак не бива да се пренебрегва фактът, че освен че внася хармония в дома, дървото „старее” красиво. С времето мебелите, изработени от иглолистни дъски, само леко потъмняват, а това им придава старинен вид и увеличава естетическата им стойност.

Освен за вътрешно обзавеждане, различните иглолистни дъски се вписват с лекота в дворното пространство. Там, на открито, сред природата, дървото е в своята естествена среда. И може би поради факта, че на територията на страната преобладават боровите гори, или пък затова, че чамовият материал се отличава с изключителна дълготрайност и не се поддава на атмосферните влияния, именно той най-често се използва за направата на градинска мебел, дървени конструкции и декорации. Дървените маси и пейки стоят кокетно на двора. Още по-удобни изглеждат беседките и перголите, дървените люлки и хамаци. Масивни порти и огради от иглолистни дъски ни крият от очите на любопитните минувачи.

Без да се спирам в детайли на конструкцията на покрива, подпокривното пространство и тавана само ще отбележа, че основен материал, използван в конструкцията им са отново описваните иглолистни дъски. Доскоро предпочитана облицовка за стени беше ламперията от иглолистни дъски. Днес дюшемето все още запазва първенство в конкуренцията с ламинати и теракот.

Не бива да се пренебрегва употребата на иглолистни дъски във вътрешната и външна декорация на дома. Нестандартно и интересно приложение на качествения чамов материал е конструкцията на сауни. Тяхната цялостна визия, облицовка, оборудване са заимствани от първородината на сауната – Финландия.

В търсене на бързи, евтини и лесни варианти за строителство, все по-широко на пазара навлизат разнообразни предложения за сглобяеми къщи. Модел на желаната от вас къща можете да изберете измежду предложените в интернет или да си поръчате такава по индивидуален проект. Тези леки постройки във своята цялост също са конструирани от чамов материал. Дървеният материал обикновено е с 12–16 процента влажност. Външните стени са с дървена обшивка – ламперия от иглолистни дъски, като на използваната за тази цел дървесина се прави естествена импрегнация с восъци и парафин, а на този тип леки конструкции се дава гаранция от минимум двадесет години.

Снимки от аквичоп

 • аквичоп на етъра
 • Коментар: Стара сграда и жени практикуващи занаяти от аквичоп на "Етъра"
 • Аквичоп в Барселона_5
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - по време на празника на града.
 • Крепоста от високо
 • Коментар: Аквичоп в Лерида - снимка от високо.
 • Аквичоп на Ботев Връх
 • Коментар: Ботев връх вече е пред нас!
 • на път за аквичоп в Тарагона
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - на път за морето.
 • аквичоп в габрово общината
 • Коментар: Часовниковата кула на Община Габрово, културният дом на заден план в лявата част на аквичоп снимката.
Нагоре