За полагането на паркет се иска майсторлък

Ние сме частна строителна бригада. Бригадирът ни е опитен стар майстор, който близо петдесет години е в занаята. Предстоеше ни да правим ремонт в голяма стара къща. Собственикът искаше да направи основен ремонт и да смени всички подови настилки.

В някои стаи имаше стари, разкъртени и ожулени теракотени плочки, а в други подът бе покрит с разкривен и почернял паркет. Къщата изглеждаше на сто години и тук вероятно от десетилетия не бе правен ремонт. Клиентът искаше да сложим нов паркет във всички стаи, а къщата бе три етажна. Чакаше ни много работа.

Първо се заехме с изкъртване на старите подови настилки, което си бе чиста хамалска работа. След като отстранихме настилките, извозихме отпадъците до определено депо за строителни отпадъци. Под вещото ръководство на нашия майстор, започнахме да оглеждаме основата върху която щеше да бъде положен новия паркет. Основата, подчерта стария майстор, трябва винаги да е абсолютно равна и нивелирана. И най-малката неравност ще създаде бъдещи проблеми и с най-хубавия паркет. След внимателно измерване с нивелир установихме, че в някои от стаите трябва да се направи нова фина замазка. Докато част от колегите се заеха с полагането на новата замазка, ние с майстора придружихме собственика на къщата до един голям склад за да избираме паркет.

В склада имаше най-различни видове паркет. Тук се продаваха и корнизи, первази, парапети, дюшаме изработени от чамова, дъбова или букова дървесина. Собственикът искаше в големия салон на къщата си да постави паркет от комбинирана дървесина. Освен това отделните фрагменти на новия паркет трябваше да образуват красиви конфигурации. Майсторът разясни на клиента, че е добре в този случай да си вземе комбиниран паркет от дъбова и букова дървесина, защото те са съвместими една с друга. След дълго оглеждане и колебание, собственикът предпочете да си вземе паркет от орехова дървесина, първо качество.

Човекът имаше добри финансови възможности и искаше най-доброто. Наистина ореховия паркет беше с много хубав тъмно кафяв цвят. Той бе известен с високото си качество. Докато новата замазка в някои от стаите засъхваше, част от бригадата щеше да работи по полагането на новия орехов паркет в централния салон на къщата. Там основата бе идеално равна и нямаше нужда от замазка. Отделните летви на този паркет имаха хубаво направени жлебове и отлично си пасваха. Паркетът щеше да се полага не само чрез съединяване, но и чрез залепяне за основата.

Майсторът отбеляза, че новия паркет е много добре изсъхнал и наистина е от високо качество. Така че нямаше опасност от деформация и изкривяване вследствие на остатъчна влага. След като положихме тъмния, лъскав паркет, оставаше да го лакираме. По изискване на клиента използвахме висококачествен италиански лак тип „мат”, който имаше приятна миризма и придаваше един дискретен блясък на паркета.

Снимки от аквичоп

 • Стръмни стълби от аквичоп
 • Коментар: Снимка на стръмни стълби от аквичоп на дряновската еко пътека. Стълбите са малко след "сния вир" на обратния склон на железопътната линия.
 • малък-водопад_10
 • Коментар: Хотнишки водопад - малък водопад, преди основиято голям.
 • Съдът в Габрово
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - да не стигаш до тук... :)
 • Магическите фонтани от аквичоп
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - жълти и зелени светлени обливат бликащата вода.
 • Църквата в село Янтра
 • Коментар: Аквичоп и туризъм. Църквата в с. Янтра
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
Нагоре