Когато избираме парапети

Да избереш подходящите парапети, е като да избереш подходяща дреха за себе си. Понякога това начинание отнема доста време и изисква търпение, защото многообразието от парапети днес може да ви „удави” със своите примамливи предложения.

За да сте спокойни, че сте избрали най-подходящите парапети, се допитайте до специалисти или разгледайте внимателно каталозите на фирми за парапети и проучете информацията за предназначението и детайлите на изделията.

Като важна част от външния или вътрешния изглед на всяка сграда, всички парапети имат функцията да предпазват, да преграждат част от пространството и не на последно място да създават комфорт и естетически вид. Това налага при избирането на парапети да се съобразяваме с архитектурните особености на всяка постройка и с нейното предназначение.

Най-общо специалистите по вътрешен и външен дизайн препоръчват следното: съобразяване с материала, от който са изработени дадени парапети, мястото, където ще се поставят, и синхронизирането им с останалата част от обстановката/ външна или вътрешна/.

В съвременното производство на парапети се използват материали от инокс, алуминий, дърво, метал или стъкло. Често се среща и комбинация между различни материали, което дава възможност за проява на творчество, без да се нарушава най-важното предназначение на парапета- да дава защита.

Видът на сградата определя и избора на материали за изработването на парапети. Иноксовите парапети са подходящи за тераси и стълби, красиво и удобно е съчетаването им със стъкло или дърво. Предлагат се варианти с хоризонтален или вертикален иноксов пълнеж, със стъклени или дървени профили. Много популярни напоследък са и иноксовите въжета за парапети, придаващи оригиналност и финес на общия изглед на изделията.

Типични за офис сградите са металните парапети. Луксозни или с по-изчистен дизайн, те внасят нотка на деловитост и стил. Предимството на този вид е, че издържа на външни влияния и на корозионни процеси. Особено елегантни са терасите или балконите, оградени с парапети от ковано желязо. Изгледът на такива парапети напомня духа на класическите и романтичните времена. Подобно съчетание на класика и съвременност е гаранция за изискан вкус и неподражаем комфорт.

С много настроение, топлина и усещане за английски интериор ще ни заредят дървените парапети на селските къщи или крайградските вили. Специалната обработка на дървото и неговият цвят също допринасят за общото „звучене” на изгледа- външен или вътрешен.

Безспорен хит сред съвременните парапети са стъклените. Те сякаш се сливат с пространството и създават представата за простор и чистота. Използват се за всякакъв вид сгради- най-вече за търговски центрове, салони за красота, офиси, домове, басейни, хотели. Възможността им да пропускат светлината е голямо тяхно предимство, а съчетаването им с иноксови, алуминиеви или дървени елементи ги превръща в своеобразни произведения на модерното изкуство. За това допринасят и рисунките и орнаментите, които се рисуват върху стъклото.

Какъвто и вид парапети - да си купите, помнете, че те са като дрехата - носят защита, но и издават вашия вкус.

Снимки от аквичоп

 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - съвкупност от красота и емоция.
 • Вътрешна градина
 • Коментар: Снимка от аквичоп в Лерида. - вътрешна градина на крепоста.
 • Стръмни стълби от аквичоп
 • Коментар: Снимка на стръмни стълби от аквичоп на дряновската еко пътека. Стълбите са малко след "сния вир" на обратния склон на железопътната линия.
 • Аквичоп до странни скали
 • Коментар: Аквичоп до странни скали, към връх Ботев.
 • Бапското пръскало от аквичоп до Триглав
 • Коментар: Пейзаж от пътят ни до хижа Триглав. В дълечината, едва забележим, е водопада "Бапско пръскало".
Нагоре