Как функционира климатика и автоклиматика

Може би сте се замисляли как климатикът всъщност работи, или може би никога не сте се замисляли за момент. Само ако сте любопитни, нека ви обясним.

Климатикът не само охлажда въздуха, но също така намалява съдържанието на влага или влажността. Всички климатици работят по същия начин, независимо дали са инсталирани в сграда или в кола. Хладилникът или фризерът е по някакъв начин и климатик. Климатизацията е самото поле, но ще се придържаме към основните точки или климатик на автомобила, както и до основните части, използвани, както и някои указания за правилното функциониране на климатичната система.

Редица хора не осъзнават, че включването на климатичната инсталация всъщност намалява броя мили на галон от колата. Има енергия, която се използва за отстраняване на топлината и влагата от въздуха в колата и това консумира бензин или дизел поради допълнително натоварване на двигателя.
Основните принципи на климатизацията са изпаряване и кондензация, а след това и компресия и разширение. За инженерите и физиците те говорят за термодинамиката - но ние ще я обясним по собствен начин тук:

Изпарение: Може да сте забелязали, че ако разтриете малко спирт на ръката си, тогава ръката ви ще се почувства студена. Защо така? Изпарява се. Това е така, защото спиртът на ръката ви започва да се изпарява. Когато той се изпарява, то отнема топлината от повърхността на кожата ви.

Топлината на компресията: Забелязали ли сте някога, когато помпате гума за велосипед с ръчна помпа, че краят на помпата е горещ? Това е така, защото енергията, която сте поставили във въздуха чрез изпомпване не само го е компресирала, но също така е причинила молекулите на въздуха да се приближат заедно, така че да отделят топлина с триене.

Компресиране: В някакъв момент всички газове в крайна сметка ще станат течни. Пример за това е кутия от дезодорант - тя е течност вътре в кутията (защото можете да я чуете, когато я разклащате), но е газ, когато излезе и ви удари под мишницата. Налягането в кутийката е по-високо, така че пропелантът вътре е течен.

Охлаждане чрез разширение: Връщайки се към дезодоранта, ще забележите също така колко студено се чувства това, защото пропелантът току-що се е увеличил бързо.

Както и да е, достатъчно за изпичане, подмишници и хирургически настроения, но това са основните идеи, които са лесни
Течността, която минава през цялата система, е хладилен агент. Хладилният агент може да се изпари при ниска температура и след това да кондензира отново при по-високо налягане. В лошите стари времена R-12 е охладител, използван в почти всички автомобили. Той е широко достъпен, но се установи, че той допринася за дупката в земния озонов слой, тъй като е хлорофлуоровъглерод (CFC). Тези хладилни агенти бяха преустановени и всички автомобили след 1996 г. използваха не-CFC течност, наречена R-134A, която е по-добра за околната среда.

Ето как функционират различните части на климатичната инсталация:

Компресор: Компресорът е работещият кон на климатичната система, задвижван от задвижващ ремък, свързан към коляновия вал на двигателя. Когато автоклиматичната система е включена, компресорът изпомпва фреон под високо налягане към кондензатора.

Кондензатор: Кондензаторът е устройство, използвано за смяна на парите на охлаждащата течност под високо налягане в течност. Той е монтиран пред радиатора на двигателя и изглежда много подобен на радиатора. Парата се кондензира в течност, поради високото налягане, което я задвижва, и това генерира огромно количество топлина. След това топлината се отстранява от кондензатора от въздуха, преминаващ през кондензатора отвън.

Филтър дехидратор или акумулатор: Сега течният хладилен агент се придвижва към филтър дехидратора. Това е малък резервоар за течния хладилен агент и отстранява всяка влага, която може да е проникнала в хладилния агент. Влажността в системата причинява хаос, като ледените кристали причиняват блокиране и механични повреди.

При нужда от ремонт потърсете добър сервиз за автоклиматици.

Разширяващ вентил ТРВ: Охладителят под налягане протича към разширителния вентил. Клапанът отстранява налягането от течния хладилен агент, така че да може да се разшири и да се превърне в изпарител на пара.
Изпарител: Изпарителят е друго устройство, което прилича на радиатор на автомобил. Той има тръби и перки и обикновено се монтира в отделението за пътници зад фасцията над педала на краката. Тъй като студеното охлаждащо вещество под ниско налягане преминава през изпарителя, то изпарява и абсорбира топлината от въздуха в купето. Вентилаторът на вентилатора в кабината на купето изтласква въздух над външната страна на изпарителя, така че в автомобила циркулира студен въздух. На "въздушната страна" на изпарителя влагата във въздуха се намалява и "кондензатът" се събира и оттича.

Компресор: Компресорът след това изтегля пара за ниско налягане на охлаждащата течност, за да започне друг цикъл на охлаждане. След това цикълът на охлаждане продължава непрекъснато и се регулира от настройката на разширителния вентил.

Целият процес е относително прост, когато се обяснява така. Всички автоклиматици работят на един и същ принцип, дори ако точните компоненти, които се използват, могат леко да се различават между производителите на автомобили.

Снимки от аквичоп

 • Пейзаж сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците - пейзаж
 • летище за хеликоптери
 • Коментар: аквичоп във Фаррера - летище за хеликоптери
 • Хижа Рай под нас
 • Коментар: хижа Рай, погледната от основата на Райското пръскало. Отнема 30 минути да се качиш до там - но си заслужава
 • аквичоп до библиотеката
 • Коментар: "Зимна приказка" пред библиотеката в Габрово - зимен аквичоп
 • Аквичоп в Лерида - паметника в мен и до мен
 • Коментар: Два "паметника" от Акчиоп в Лерида
 • Аквичоп в Лерида - сграда
 • Коментар: Друг ракурс на сградата в Лерида
Нагоре