Как се предава стара кола в няколко стъпки

Историята по заделяне и рециклиране на отпадъци се заражда много по-рано. Като първи данни за компостиране, депониране и преработка на всякакви отпадъци има сведения от 4 5000 с. по-рано. Тогава първите форми се появили главно в селското стопанство и в местността Месопотамия.

По времето на Римската империя, както и при египтяни, гърци и народи от различни краища на света и различни епохи се научават постепенно как да събират отпадъците и да се грижат за тях, без да вредят на околната среда.

За компостирането на отпадъци са открити данни още от 2 хил. ера, зад тях стоят археологически доказателства.

Днес автомобилната индустрия създава милиарди нови автомобили годишно, а експлоатацията на старите коли е поставена под въпрос.

Как се предава стара кола

Днес всеки собственик на автомобил трябва да се замисли над методите за нейното рециклиране, след излизането й от употреба. Още в миналото на нашите предци, колкото и странно да звучи са съществували примитивни форми за механизирани технологии. Последните днес за изместени от далеч по-осъвременени процеси.

Данните за подобни неща са открити и от времето на Втората световна война.

За разлика от естествените процеси по биоразграждане, които стават и на самата повърхност на почвата, то за метали и други не разграждащи части, каквито се отделят от старите автомобили, се провокира по-задълбочената необходимост от проучването им. Сам по себе си процесът компостиране е начин за ускоряване на естествените процеси в условия, за които е известно, че са изкуствени.

Както при преработването на метали, така и при преработката на гуми и биоразградими продукти, важни са температурните условия. За разлика от множество естествени и органични вещества, за скрап на метали и рециклиране се използва поредица от сложни технологии. Такива са ползвани главно, с цел защита на околната среда.

Органичната преработка е доста различна, днес не е свързана единствено с връщане миналото, но и с далеч по развити методи на съвременна наука. Всеки химичен и микробиологичен процес, обяснява въпроси свързани и със скрап на автомобили и процеси за преработване на метали, хартия, пластмаси и други.

От значение в целия процес се оказват и някои външни фактори на влияние. Такива са кислород, влажност на въздуха, температура. Всеки от тях има точни изисквания за най-подходящи условия.

Какво представлява съвременната автоморга – на тези места се събират всички стари части от коли и цели автомобили за скрап. В някои автоморги се предлагат и частични автомобили като втора употреба. Това означава, че след предаване на старта кола за скрап тя бива преработвана и от нея се отделят всички функциониращи части, които могат да бъдат използвани за пореден път.

По света съществуват множество пунктове за изкупуване на метали за скрап, стари автомобили на части или цели коли. Едни от тях са претърпели катастрофи и в резултат са увредени трайно и непоправимо. Други автомобили, които ежедневно постъпват в автоморгите са толкова стари, че процеси като ръжда и корозия непоправимо са оставили трайни щрихи по вида им. В третият случай, собственикът на стара коля, чисто и просто я заменя с по-нова и иска единствено да освободи място в гаража си за новата кола. Всички места за скрап в София може да научите и в уебсайтовете за скрап на автомобили.

Снимки от аквичоп

 • Фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - отново променят цветовете си.
 • Дряновският манастир от високо
 • Коментар: Снимка на дряновския манастир от аквичоп до там и обратно. Снимката е направена от екопътеката, която минава по скалите над манастира.
 • Спасяване след аквичоп
 • Коментар: Учение по спасяване след злополучен аквичоп. Пред пещерата Бачо Киро до дряновки манастир се натъкнахме на учение.
 • Никополис ад Иструм_1
 • Коментар: Аквичоп до Никополис ад Иструм. Останки от древното селище.
 • Кулата на крепостта в Лерида
 • Коментар: акчиоп в Лерида - 2005 годна. Кулата на крепостта - точно в центъра на града, построена върху един хълм.
 • Никополис ад Иструм_2
 • Коментар: Общ изглед от Аквичоп до Никополис ад Иструм
Нагоре