Измерване на ток с осцилоскопи

Много е важно да се отбележи, че не можете да използвате осцилоскопите, за да измерите ток директно. Това, от което се нуждаете, се нарича мултицет. Въпреки това електрическият ток може да се измери косвено с осцилоскопи. Тази операция изисква поставянето на резистори. Има няколко неща, които ще ви трябват, когато се налага да използвате осцилоскопите за измерване на електрическата верига. Резисторите могат да помогнат в това отношение. Изчисленията се правят с помощта на закона на Ом за изчисляване на електрически ток.

Има няколко неща, които трябва да вземете предвид, преди да започнете измерванията. Както става ясно и от заглавието, трябва да си набавите измервателните уреди. Осцилоскопите обикновено съдържат няколко компоненти, които ще са полезни за измерванията. За начало можете да намерите сонди. Обикновено те са в комплект от две. С тяхна помощ вълните попадат в осцилоскопите, където ние виждаме изображението им. Освен това производителите прилагат и инструкции, които могат да са полезни при измерванията и изчисленията. Има и някои неща, извън комплекта, за които трябва да се погрижите. Това са резисторите и проводниците за заземяване.

Инициализиране на осцилоскопи

На първо място, трябва да свържете сондите към измервателния уред. След това да се погрижите и той да бъде включен към електропреносната система. Използвайте бутона, който се използва за включване на осцилоскопите. Локализирайте бутона AUTOSET и го натиснете. Някои осцилоскопи имат бутон, който е отбелязан като PRESET, можете да използвате и него.

Всички действия, които извършвате след това, са традиционни, както за всички осцилоскопи, така и за измерванията. Задайте стандартните им позиции за измервателния уред. Трябва да зададете канал 1 на дисплея. На екрана се появява координатна система, която има две означения. Честотата на вълната се измерва като отношение на напрежението и определена времева рамка. Трябва да зададете диапазон за измерването на напрежението във всяко деление. Задайте и настройките на времевата рамка, която ще ви позволи да видите целия модел на вълната. В случай, че искате да измерите прав ток, използвайте канал 1 (channel 1). Следва да промените настройките на дисплея и се погрижете интензитетът да отговаря на номиналите.

Стъпка втора

Прикрепете измервателните сонди към резисторите на вашата електрическа система или верига. Ако знаете мощността на електрическата система или електрическата верига, не забравяйте да използвате резистор с мощност, равна или по-голяма от мощността на системата. Например, ако вашата електрическа система или електрическа верига има мощност от 9V или по-малко, използвайте най-малко1 - 8-ватови резистори.

Погрижете се за себе си като поставите гривна или каишка за заземяване. Осцилоскопите не са предназначени за директно измерване на електрическата верига, именно затова трябва да се вземат допълнителни мерки за сигурност и безопасност. Едната част от гривната трябва да бъде около китката ви, да другият край, трябва да отвежда към пода. Това е единственият безопасен начин да работите с интегралната схема.

Изчисляването на електрическата верига

Викиват осцилоскопите имат автоматичен режим на работа, който трябва да използвате в тази ситуация. Това означава, че машината ще може да измери променливи във времевия характер на сигнала и напрежението чрез идентифициране на точката на върхово напрежение или най-ниската точката на напрежението. Идентифициране на една от тези две точки "отключва" осцилоскопа. Така машината може да улавя и измерва обхвата на сигнала за напрежение, докато мощността придобива различни параметри.

Регулирайте хоризонталите и вертикалите, които използват осцилоскопите за двуизмерната графика, докато не се получи стабилна синусоида. Направете измерванията по централната вертикална линия, която има най-малките стойности. Вертикалният контрол ще ви даде на напрежението на сигнала. Обърнете внимание на измереното напрежение, а след това използвайте формулата на закона на Ом. Според него електричеството е равно на напрежението, разделено на съпротивлението.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп във Тарега - Пчеличката Мая
 • Коментар: Пчеличката Мая в цял ръст.
 • Аквичоп на стръмен склон
 • Коментар: Аквичоп на стръмен склон
 • аквичоп-хотница_8
 • Коментар: Хотнишки водопад - околностите на водопада, от високо.
 • аквичоп до соколски манастир
 • Коментар: Аквичоп на "Соколски манастир" в близост до Габрово. На снимката е църквата в манастира.
 • Фарера - Испания
 • Коментар: Град Фаррера - високо в планината.
 • Аквичоп на Етъра
 • Коментар: аквичоп в етнографски музей на открито "Етър". Стара архитектура, запазени и пресъздадени обичаи и занаяти от миналото.
Нагоре