Забавяне на компютърни вентилатори

Дизайнът на компютрите е разработен така, че да осигурява необходимото охлаждане на елементите в системата. В кутията на компютъра са поставени много елементи, които отделят топлина по време на работа. Такива са процесорите, както и видео картата. Правилното им функциониране изисква наличието на вентилатори, които да охлаждат системата.

Вентилаторите имат за цел да хващат този нагорещен въздух и да го отвеждат от системата. Освен това, те трябва да въвеждат и хладен въздух от околната среда, за да охладят елементите, които се нагряват. Това прави вентилаторите много важен елемент от системата.

Фабрични настройки

Производителите на компютри настройват вентилаторите на определена скорост. Тя е преценена така, че да може да охлажда процесора и видео картата. Все пак, потребителите понякога биха искали да имат повече контрол над параметрите на системата. Намаляването на скоростта на вентилаторите може да удължи живота на батерията на лаптопа, например. Скоростта на вентилаторите може да бъде намалена чрез промяна на настройките на Windows 7.

Инструкции по софтуера

В тази ситуация, намаляването на скоростта няма да е толкова трудна задача. Освен това, ще си спестите разглобяването на кутията и физическото достигане до елементите, които ще бъдат коригирани.

В случай, че използвате операционна система Windows 7, можете да кликнете на Start менюто. В полето за търсене, което се показва, трябва да напишете "Power Options". Това ще отвори опциите по захранването.

Там лесно можете да намерите опция, която гласи "Change Plan Settings". Следващото, което трябва да направите, е да натиснете "Change Advanced Power Settings". Стъпката, която трябва да предприемете е да намерите бутон, който казва Change Settings That Are Currently Unavailable". Трябва да скролнете малко на долу, за да намерите "Processor Power Management". Това ще ви отведе към – „System Cooling Policy".

В този момент би трябвало да се отвори падащо меню. Тук ще се наложи да намерите "On Battery" и "Plugged In". Последователно трябва да промените командите от "Active" на "Passive". Това са действията, които ще забавят скоростта на вентилаторите и ще удължат живота на батерията на лаптопа. Не забравяйте да натиснете “Apply” и след това бутона „ОК”. Тези действия ще съхранят промените, които сте въвели и ще затворят диалоговия прозорец.

Време за провеждане тест

Промените, които направихте през менюто на компютъра за забавяне на вентилаторите, трябва да бъдат проверени. В този случай, ще се наложи да извършите дейности, които изискват интензивна работа на цялата компютърна система.

Можете да проведете тестовете като започнете да играете компютърна игра или се опитате да запишете информация на диск. По време на извършването на тези процеси елементите в компютърната система работят много интензивно, като отделят допълнителна топлина. Това ще накара и вентилаторите да заработят. Когато температурата се повиши, операционната система ще се опита да забави процесора, което ще рефлектира и върху скоростта, с която работят вентилаторите.

В такива случаи можете да помислите за инвестиция, като подложка за лаптоп. Те са снабдени с външни вентилатори, които могат да спомогнат за процесите на вътрешно охлаждане на компютъра. Това може да спаси важни части на компютъра от прегряване, като им осигури подходяща среда, в която да функционират. Подложките за лаптоп са много разпространени в търговската мрежа и може да се намери подходяща за всеки компютър.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп до Тарагона - кеят
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - кеят
 • Бапското пръскало от аквичоп до Триглав
 • Коментар: Пейзаж от пътят ни до хижа Триглав. В дълечината, едва забележим, е водопада "Бапско пръскало".
 • Пейзаж до Кадемслийското пръскало
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп до водопада Кадемлийско пръскало. Водопада остава зад нас, а някъде зад хълмовете се намира връх Ботев. Стръмничко е нали? :)
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп във Фарера
 • още актьори
 • Коментар: Други актьори от аквичоп в Тарега
Нагоре