Отстраняване на проблем при електромотори с променлив ток

Електромоторите, които работят с променлив ток са обикновено надеждни и се отличават с голяма продължителност на живота. Двигателите често работят в мръсна и прашна среда, и то в продължение на дълги години. Повечето електромотори не се намират в нашето полезрение, което води до занемаряване на проверките и поддръжката им. Много проблеми могат да бъдат проследени до неправилната поддръжка от страна на собственика. В случай, че се спазват сервизните инструкции на производителя, можете да разчитате, че ще използвате електромоторите дълги години, без да се налага да правите някакви сериозни ремонти. Занемаряването на двигателите често не дава възможност за поправка. Случва се да е по-лесно да се заменят електромоторите, вместо да се подлагате на изтощителни и ненужно скъпи ремонти.

Изпълнението на такъв проект обаче изисква определена подготовка. На първо място трябва да се уверите, че имате на разположение мултиметър, с който да измерите параметрите на системата от електромотори. Освен това ще трябва да си набавите, комплект от отвертки и гаечни ключове. Никога не е излишно да намерите инструкциите и всички документи на двигателя. Те могат да ви дадат наистина много полезна информация в ситуация на ремонт.

Оглед

Преди да започнете каквато и да е работа по двигателя, го огледайте внимателно. Обърнете внимание дали около електромоторите мирише на изгоряло. В случай, че е така, ще се наложи да преминете и по другите стъпки.

Уверете се, че двигателят получава входно напрежение. Можете лесно да установите това, като свържете с мултиметър и отчетете стойностите. След това трябва да проверите и захранващите кабели. Кабел или прекъсвач може да са били повредени и това да спъва работата на електромоторите. Проверете бушона на самия мотор, ако е оборудван така, и се уверете, че функционира.

Още една проверка

Проверете дали двигателят е прегрял. Опитайте се да почистите електромоторите със сгъстен въздух, за да се премахнете натрупания прах, мръсотия или някакви стърготини. Оставете мотора да се охлади и след това се опитайте да го рестартирате.

В случай, че двигателят е много шумен и има странни и много силни вибрации, можете да заключите, че това е проблем, който е причинен от износването на лагерите. Намерете начин да разберете къде са те. В книжката с инструкциите за употреба, предоставена от производителя, вероятно има подробна схема. Можете да се консултирате с нея, за да ги намерите по-лесно и сигурно. Набавете си смазка, която е подходяща за лагери на електромотори. Това може да намали шума и вибрациите при работа на двигателя.

Други възможни проблеми

Уверете се, че устройството за заключване на двигателя не е включено или повредено. Понякога се случва то да бъде включено по погрешка. Можете да действате по следния начин. Изключете захранването на мотора, а след това и самия двигател, ако това е възможно. След това рестартирайте, а ако електромоторът започне работа без проблеми, значи всичко е наред.

В случай, че устройството се затруднява да започне работа, това може да означава, че имате проблем с кондензатора. Намерете кондензатора и проверете дали няма теч на масло. В случай, че е така, можете да смените неизправния елемент. Ако около него няма маслени петна, ще се наложи да проведете по задълбочени тестове на капацитета в системата, както съветват специалистите по електромотори.

Снимки от аквичоп

 • Пейзаж на Аквичоп във Фарера
 • Коментар: Пореден пейзаж от Аквичоп във Фаррера
 • дървен мост от аквичоп
 • Коментар: Екопътека "Видимското пръскало". Дървен мост към водопада.
 • Фонтан в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - невероятна гледка и преживяване.
 • на път за Ботев от Калофер
 • Коментар: Пейзажи от аквичоп към връх Ботев - на път за Ботев от Калофер
 • Вътре в Долмабахче сарай
 • Коментар: Снимка от Аквичоп в Истанбул, представлява вътрешно стълбище в Долмабахче сарай.
 • Катерачи
 • Коментар: Учение на катерачи по време на аквичоп. Близак план на катерачите. А някои само си висят май ;)
Нагоре