Свързване на електромотори с 6 проводника

Трифазните електромотори получават двойно напрежение, когато се свързват с електропреносната мрежа чрез 6 проводника. Начинът, по който са свързани жиците, рефлектира върху напрежението, което отива към електромоторите. Захранващото напрежение може да е с прав или с променлив ток. Електромоторите ще доставят същото количество енергия, но с различен ампераж. В този материал става дума за свързване, което се използва при 480 VAC.

Списък на необходимите неща

Вие ще се нуждаете от някои неща, с които да завършите този проект. Набавете си отвертка, клещи, с които да изрежете кабелите, както и черен изолирбанд.

При всяка работа с електромотори, както и всякакви други електрически уреди, трябва да се уверите, че захранването е прекъснато. Това можете да направите, като изключите само предпазния бушон, който в този момент захранва двигателите. В случай, че не знаете кой точно е той, можете да спрете цялото захранване.

Бихте могли, даже е и препоръчително, да използвате лични предпазни средства. Ръкавиците са много добра идея в такава ситуация. Можете да помислите да си намерите такъв чифт.

Инструкции

След като изключите захранването, това ще доведе до изключване на главния прекъсвач, или по друг начин казано ще издърпа предпазителите. Свалете капака на кутията, която затваря електромоторите.

Идентифицирайте всички проводници, които се намират в електромоторите. Кабелите за високо напрежение, обикновено са оцветени в кафяво, оранжево и жълто. Те са идентифицирани съответно, като L1, L2 и L3. Проводниците, идващи от намотките, се идентифицират с номера T1, T2, T3, T4, T5 и T6.

Следващата стъпка изисква от вас да свържете проводници T4, T5 и T6. Това ще стане, като премахнете обвивката на кабелите, докато достигнете до медната сърцевина. След това сложете метални накрайници на всеки един от проводниците. Свържете L1 с T1. Подсигурете L2 и T2. Прикрепете L3 и T3. Покрийте всички голи медни връзки.

Има нужда да обезопасите всички връзки от влага с изолирбанд. Това може да се случи с три-четири намотавания около медните жици. Така ще ги предпазите от влага и други атмосферни влияния, които биха могли да бъдат дори опасни. Изолирбандът трябва да покрие проводниците плътно, а освен това ще осигури и електрическата верига.

Сгънете жиците много внимателно, за да можете да ги приберете обратно в кутията. Поставете капака на мястото му. Много внимателно се уверете, че няма защипани кабели и всичко е на мястото си. Включете захранването, за да направите теста на окабеляването.

Провеждането на теста изисква от вас де се уверите, че всичко е напълно безопасно. Включете захранването, а след това пуснете и електромоторите. Възможно е двигателите да работят в обратна посока. В случай, че това е така, можете да поправите нещата. Отново трябва да изключите захранването, за да предотвратите наранявания и проблеми със системата.

Смяна на проводниците

Сменете L1 с L3, така че L3 да е свързан към Т1 и L1 и да е прикрепен към Т3. С тази малка корекция на проводниците електромоторите ще заработят в желаната от вас посока. Детайлни схеми на електромотори можете да разгледате.

Този малък трик може да ви е много полезен, ако трябва умишлено да направите така, че двигателят да работи в обратната посока. Това е приложение на моторите, което често се използва при поточните линии. Например, ако се наложи линията да бъде върната, това е начинът, по който може да се направи.

Снимки от аквичоп

 • Далечен хълм от аквичоп
 • Коментар: Снимка на хълма над железопътната линия на Дряновски манастир. Аквичоп на манастира и екопътеката.
 • Залез над Триглав
 • Коментар: Залез от аквичоп до хижа Триглав. Скоро и последните лъчи ще се скрият от хоризонта. Започва да се смрачава и застудява. Добре, че сме екипирани и подготвени...
 • Аквичоп на крайбрежието на Тарагона
 • Коментар: Аквичоп в Тарагона - снимка от крайбрежието
 • Аквичоп отново в библиотеката
 • Коментар: Отново акчиоп в библиотеката на Лерида.
 • Фарера
 • Коментар: Пристигане във Фаррера и начало на аквичоп
 • Аквичоп от Габрово
 • Коментар: Аквичо на изхода за Севлиево
Нагоре