Разликите между контакторите, които работят с прав и с променлив ток

Контакторите, които работят на прав или променлив ток, могат да бъдат намерени в много електроуреди както в бита, така и в промишлеността. Различните комутационни апарати изпълняват едни и същи функции, но по различни начини. Има някои разлики в схемата, по която са проектирани. Тези разлики са съществени, особено когато става дума за избор.

Конструкция на устройствата

Контакторите, които работят с прав ток, използват диод, който наподобява формата на венец. Той създава електромагнитна сила, вследствие на която бобината продължава да работи, дори когато електрическият поток е прекъснат. Моделите, които работят с променлив ток, не използват диодния венец. Вместо това те имат ламиниращи ядра, за да се предотврати загубата на топлина, която да попречи на бобината, като по този начин се запазва ефективния поток на електричеството.

Конструкцията на контакторите е също една от основните разлики между двата вида. Захранването се отразява сериозно при тези разлики. Всеки, който обмисля инсталирането на такова устройство, трябва да е на ясно с тези отлики, за да бъде в състояние да избере най-доброто от себе си.

Разлики между контакторите

Комутационните апарати, които работят с променлив ток, могат да бъдат поставени практически навсякъде. Това зависи единствено от размера им. Те трябва да имат пространство, за да оперират. Често имат формата на кутия. Размерите им могат да варират в много широки граници. Те могат да са толкова големи, че да се побират в дланта ви. В случай обаче, че са изработени за целите промишлеността например, е възможно да са с доста по-големи размери.

Контакторите, които работят с прав ток, имат някои изисквания за мястото, на което трябва да бъдат инсталирани. За да постигнат най-добра ефективност при работата си, тези устройства се нуждаят от свеж въздух. Те трябва да са инсталирани или навън, или в закрито, но проветриво помещение. Това е от основна важност за правилното им функциониране.

Какво още трябва да знаете?

Много специалисти в областта твърдят, че комутационните апарати, които работят с променлив ток са по-надеждни. Поради редица причини тяхната цена е значително по-ниска, в сравнение с тази на устройствата, които оперират с прав ток. Повечето потребители ги предпочитат именно заради достъпната им цена. Освен това те имат голямото предимство да могат да бъдат поставени почти на всяко място в дома.

Устройствата, които използват прав ток, са специално проектирани, за да притежават по-добра скорост. Освен това те имат и много по-добър въртящ момент. Това е и причината те да бъдат идеални за проекти, които не са по конкретен шаблон. Едно такова устройство би било чудесно например за изграждането на ръка на робот.

Както вече стана ясно, тези апарати имат нужда от специално инсталиране. Това е и причината те да бъдат използвани основно в промишлеността.

В заключение

С така изложените данни за двата вида устройства, които работят с различно напрежение, можете да вземете лесно решение. Вие сте наясно какви са вашите изисквания. Според тях можете да изберете контактор, който най-добре отговаря на нуждите и вашите възможности.

Винаги бихте могли да разгледате предложенията, които ви предлагат онлайн търговците. Това ще ви помогне да се ориентирате за цените и основните параметри, от които се интересувате. Освен това ще можете да сравните цените на различните производители и търговци (като тези на контакторите), като изберете оптималния вариант.

Снимки от аквичоп

 • подводница-от-Аквичоп в Барселона_17
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - стара подводница
 • Гастролиращи актьори
 • Коментар: Гастролиращи актьори от аквичоп в Тарега
 • лалета в Истанбул
 • Коментар: Лалета в азиаткста част на Истанбул, от аквичоп преди 2 години
 • Аквичоп в крепоста
 • Коментар: фрески в крепоста от аквичоп в Лерида
 • аквичоп на Кадемлийско пръскало_1
 • Коментар: Водопад Кадемлийско пръскало от аквичоп в Стара планина. Въпреки летният сезон, водобада беше доста пълноводен.
 • Аквичоп на Етъра
 • Коментар: аквичоп в етнографски музей на открито "Етър". Стара архитектура, запазени и пресъздадени обичаи и занаяти от миналото.
Нагоре