Пластмасови опаковки и тяхното място в бита

Едва ли дори се замисляме колко голяма роля в бита ни имат прословутите пластмасови опаковки. Те са продукт на леката промишленост и обикновено се произвеждат на матричен принцип за нуждите на бита, хранително-вкусовата, химическата промишленост и други.

Днес пластмасови опаковки се произвеждат както в сравнително малки цехове с ограничен асортимент, така и в модерни предприятия със съвременно оборудване. Производството е на конвейер с различни по форма матрици.

Изходният материал за производство на пластмасови опаковки – пластмасата, се характеризира със свойства като твърдост, еластичност, якост на опън, топлинна и химическа устойчивост и др. Сравнително лесната и обработка позволява от нея да се произвеждат различни по форма предмети, измежду които и пластмасови опаковки. Материалът позволява те да бъдат изключително тънки и гъвкави. От него се произвежда и фолиото.

Съвременните пластмасови опаковки навлизат повсеместно в бита и ежедневието ни най-често с покупката на продукти и консумативи от супермаркета. Разнообразни по вкусови качества, произход и цени храни, всички тези продукти са обединени от начина, по който се продават. Обикновено и продуктите на парфюмерийната и козметична индустрия – шампоани, паста за зъби, кремове, също се продават по този начин. Към днешните пластмасови опаковки могат да бъдат причислени и широко използваните пластмасови бутилки, туби, кофи. Днес те почти напълно са изместили стъкления амбалаж от близкото минало, който, освен по-тежък, е значително по-скъп.

Разбира се, би трябвало да обърнем внимание на факта, че те силно замърсяват околната среда, а разграждането им отнема десетки и дори стотици години.

С цел правилна оценка на значителното облекчаване на бита ни с помощта удобните пластмасови опаковки (като опаковъчен материал на почти всички хранителни продукти) и без да пренебрегваме тази тяхна отрицателна характеристика, то значително можем да я смекчим, като събираме разделно отпадъчните пластмасови опаковки и ги рециклираме т.е. преработваме. По този начин се осигурява суровина за производството, завърта се производственият цикъл, не се замърсява природата и се произвеждат съвсем нови и готови за употреба пластмасови опаковки.

Освен със стандартните кръгла и правоъгълна форма, те учудват и очароват потребителите с разнообразието си от форми. Моята петгодишна дъщеря беше очарована от опаковката на детски шампоан във формата на розово драконче и дълго, дълго ми обяснява колко ли хубав е той щом е толкова „красив”. Т.е. освен практични приспособления за пренос и съхранение на хранителни продукти и консумативи, те имат и една по-малко позната и търсена маркетингова черта – очароват и по този начин предизвикват желание за покупка. Та нима има грижовна и добра домакиня, чието сърце да не се свие и забърза пред „дилемата” дали да изхвърли празните вече пластмасови опаковки, или да ги прибере за последваща употреба?

Снимки от аквичоп

 • сграда_24
 • Коментар: Аквичоп в Барселона - още една от известните сгради
 • Фарера
 • Коментар: Пристигане във Фаррера и начало на аквичоп
 • Съдът в Габрово
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - да не стигаш до тук... :)
 • Същият образ
 • Коментар: аквичоп в Тарега - Същият образ, правещ се на супермен
 • още актьори
 • Коментар: Други актьори от аквичоп в Тарега
 • Конче на пътя
 • Коментар: Конче по пътя за Аквичоп във Фаррера.
Нагоре