И Темида – с електронни везни

Електронните везни са необходими /вече/ и на Темида. Превръзката на очите върши работа само донякъде... Ако дойдат инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, те при всички случай ще й поискат „досието” за теглилката – къде е произведена, отговорят ли данните й на изписаните на етикета, извършвана ли й е метрологична проверка и кога, гаранционна карта. А сложните проблеми, с които непрекъснато се сблъскваме в правния мир, наистина изискват електронни везни.

Електронни везни са необходими и в други сфери на съвременния свят, в който живеем. Технологиите и ежедневието ни изискват все по-голяма прецизност. От стари времена знаем каква роля имат електронните везни при златарите, където всеки милиграм е с цената на... Злато. Електронни везни са незаменимият помощник на фармацевтите, където е архиважна точността при производството на съставките на лекарствата. С точност до милиграм майките премерват различните храни на болните от диабет деца. На всички митници по света с прецизността на електронни везни измерват тежестта на камионите, която после се разделя на натоварването на осите на возилото. За сведението – тирове могат да се движат по пътищата на Европа само с тежест до 40 тона... Един грам повече и... Абе, ще трябва да се разбираш със служителите на границата... Значи – пак трябват електронни везни.

Прецизните електронни везни са необходими и при пакетирането на всякакъв вид стоки, като започнете от храни и завършите ... Със строителни материали например. Неслучайно на опаковките, освен грамажа, производителят е длъжен да изписва в проценти или по друг начини отклоненията от него. Ето защо гамата на произвежданите електронни везни варира в много широки граници – от грамове до десетки тонове.

Безспорно обаче най-редовните ни срещи с електронните везни - са в магазините, хипермаркетите на големите търговски вериги. Търговските електронни везни вече са задължителни и по пазарите, те са необходим атрибут даже и за сладоледаджията, за продавача на печени кестени или фъстъци. Ролята им на „посредник” между купувача и продавача предопределя и изискванията към тях.

Приказката „Грам по грам – килограм” изкушава някои продавачи, особено в малки обекти и по тържища и пазари. Бизнес си е... Което веднага е накарало някои „производители” да поработят и над ментета. Изпипват електронни везни с всичките му надписи, паспорти, гаранционни карти. На такива изкушения са подложени и някои търговци, които в стремежа за печалби са намерили начин да „модернизират” и собствените си електронни везни. Това е принудило съответните органи да оборудват на определени места и т.н. контролни електронни везни, за да можете да проконтролирате, какво количество точно сте си купили и заплатили на съответното място.

Снимки от аквичоп

 • Пейзаж от аквичоп на Дряновски манастир
 • Коментар: Красив пейзаж от аквичоп по екопътеката на  Дряновски манастир. Снимката е направена по посока Велико Търново.
 • аквичоп пред културният дом
 • Коментар: Зимен аквичоп пред "Културният дом" в Габрово.
 • Аквичоп до Капалачърши
 • Коментар: Аквичоп до прочутият закрит пазар в Истанбул - Капалъчарши. На снимката се виждат и множеството посетители на пазара.
 • Още един кадър от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - последен кадър!
 • Аквичоп на Райското пръскало
 • Коментар: Аквичоп до хижа Рай. Зад мен е Райското пръскало. Това е най-високият водопад на балканите - 124 м.
 • Аквичоп във Тарега - Пчеличката Мая
 • Коментар: Пчеличката Мая в цял ръст.
Нагоре