И Темида – с електронни везни

Електронните везни са необходими /вече/ и на Темида. Превръзката на очите върши работа само донякъде...Ако дойдат инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, те при всички случай ще й поискат „досието” за теглилката – къде е произведена, отговорят ли данните й на изписаните на етикета, извършвана ли й е метрологична проверка и кога, гаранционна карта. А сложните проблеми, с които непрекъснато се сблъскваме в правния мир, наистина изискват електронни везни.

Електронни везни са необходими и в други сфери на съвременния свят, в който живеем. Технологиите и ежедневието ни изискват все по-голяма прецизност. От стари времена знаем каква роля имат електронните везни при златарите, където всеки милиграм е с цената на...злато. Електронни везни са незаменимият помощник на фармацевтите, където е архиважна точността при производството на съставките на лекарствата. С точност до милиграм майките премерват различните храни на болните от диабет деца. На всички митници по света с прецизността на електронни везни измерват тежестта на камионите, която после се разделя на натоварването на осите на возилото. За сведението – тирове могат да се движат по пътищата на Европа само с тежест до 40 тона....Един грам повече и...абе, ще трябва да се разбираш със служителите на границата...Значи – пак трябват електронни везни.

Прецизните електронни везни са необходими и при пакетирането на всякакъв вид стоки, като започнете от храни и завършите ...със строителни материали например. Неслучайно на опаковките, освен грамажа, производителят е длъжен да изписва в проценти или по друг начини отклоненията от него. Ето защо гамата на произвежданите електронни везни варира в много широки граници – от грамове до десетки тонове.

Безспорно обаче най-редовните ни срещи с електронните везни - http://stedy.bg/content/ са в магазините, хипермаркетите на големите търговски вериги. Търговските електронни везни вече са задължителни и по пазарите, те са необходим атрибут даже и за сладоледаджията, за продавача на печени кестени или фъстъци. Ролята им на „посредник” между купувача и продавача предопределя и изискванията към тях.

Приказката „Грам по грам – килограм” изкушава някои продавачи, особено в малки обекти и по тържища и пазари. Бизнес си е...Което веднага е накарало някои „производители” да поработят и над ментета. Изпипват електронни везни с всичките му надписи, паспорти, гаранционни карти. На такива изкушения са подложени и някои търговци, които в стремежа за печалби са намерили начин да „модернизират” и собствените си електронни везни. Това е принудило съответните органи да оборудват на определени места и т.н. контролни електронни везни, за да можете да проконтролирате, какво количество точно сте си купили и заплатили на съответното място.

Снимки от аквичоп

 • екопътека-хотница_5
 • Коментар: Еко пътека - Хотнишки водопад, някъде по пътеката
 • Залез над Триглав
 • Коментар: Залез от аквичоп до хижа Триглав. Скоро и последните лъчи ще се скрият от хоризонта. Започва да се смрачава и застудява. Добре, че сме екипирани и подготвени...
 • реката-на-водопада_9
 • Коментар: Хотнишки водопад - реката преди водопада.
 • Аквичоп до странни скали
 • Коментар: Аквичоп до странни скали, към връх Ботев.
 • Ботев връх в облаците
 • Коментар: Пейзажи от аквичоп към връх Ботев, оставащ в облаците.
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - малко остана :-)
Нагоре