Ръководство за термосвиваемия шлаух

Прилепващите термосвиваеми тръбички и маншони се използват широко както от частни лица, така и от почти всеки вид индустрия. Те могат да бъдат прилагани за различни цели, затова е важно да се знае каква ще е тяхната употреба преди закупуването им.

Приложение:

Шлаухът се използва за направата на изолация на проводникови снадки от военната, космическата и авиационната индустрии. Той действа като обвивка за кабелите и по този начин им осигурява защита, и покритие. Тръбичките се използват и за изолация на съединения, терминали и връзки в електротехниката.

Днес този тип продукти се използват не само в производства, но са популярни като приложение и в бита. Те могат да бъдат употребявани за покриване на металните дръжки на инструменти. Използвани са и за сцепление при фитнес и други уреди за физически управнения.

Трябва просто да впрегнете въображението си, за да им намерите някакво приложение - в дома или офиса. Самото им използване е доста лесно. Първо трябва да бъдат положени около обекта. След това да ги нагреете с помощта на топлина, най-често от пистолет с горещ въздух. Материалът, от който е направен шлаухът, се свива около проводника, чрез което се осигурява плътно прилепване и защита.

Продуктът се изработва от:

Термопластика като

* Поливинилхлорид (PVC)

* Флуориран етилен пропилен (FEP)

* Политетрафлуоретилен (PTFE)

При много от лепливите свиващи се тръби, които са на разположение на пазара днес, се използва специален вид подплата, която помага на шлауха да образува силно уплътнение около кабелите и връзките. Този тип е обикновено и водоустойчив.

При някои материали, от които се произвеждат тръбите, се използва и проводим полимерен плътен слой. Това е приложимо при съединяване на електрически връзки и не е нужна спойка на връзките преди това.

Съотношение на свиване

Термошлаухът често бива категоризиран според своето съотношение на свиване. А то показва доколко тръбичката ще се свие при нагряване. Например, изменяне на размера на продукт в съотношение 2:1 означава, че неговият разширен (първоначален) диаметър е два пъти по-голям от размера след загряване.

Шлаухът е на разположение по магазините в различни цветове - с цел по-лесна идентификация. Използването на разнообразни багри помага за по-добро различаване на различните проводници.

При закупуването на такива тръбички човек трябва да знае за какво точно ще ги използва. Например, ако те ще бъдат приложени във високотехнологично медицинско оборудване, ще бъде избран материал, който предполага минимално триене и може да издържа на широк температурен диапазон.

Шлаух, изработен от тефлонови полимери, като PTFE, PFA и FEP, е идеален за такова оборудване, както и за индустриални устройства, които работят при висока температура. Всички тези три полимера са в състояние да устоят на висока топлина. Те също така предлагат солидна устойчивост на химикали и са добре смазани. Идеални са и за промишлено приложение, тъй като могат да издържат на въздействието на горива и разтворители.

И накрая - винаги проучвайте кой вид точно ще бъде най-подходящ за вашите нужди и тогава инвестирайте в него. Независимо дали приложението ще е в електрониката, или в бита, винаги правете своя информиран избор. Наличието на безброй магазини, предлагащи тези продукти, е гаранция за вариативност, но въпреки това изхождайте винаги от своя интерес.

Снимки от аквичоп

 • Райското пръскало над хижа Рай
 • Коментар: Аквичоп на хижа Рай. Най-високият в България водопад - Райското пръскало - 124 метра
 • Аквичоп в Барселона_15
 • Коментар: Пейзаж край морето от Аквичоп в Барселона
 • Далечен хълм от аквичоп
 • Коментар: Снимка на хълма над железопътната линия на Дряновски манастир. Аквичоп на манастира и екопътеката.
 • Залез над Триглав
 • Коментар: Залез от аквичоп до хижа Триглав. Скоро и последните лъчи ще се скрият от хоризонта. Започва да се смрачава и застудява. Добре, че сме екипирани и подготвени...
 • Пейзаж от аквичоп на Дряновски манастир
 • Коментар: Красив пейзаж от аквичоп по екопътеката на  Дряновски манастир. Снимката е направена по посока Велико Търново.
 • Сред облаците
 • Коментар: Аквичоп сред облаците
Нагоре