Всичко за тефлоновите тръби и шлауха - разновидности и приложения

Добрата устойчивост на топлина, на корозия, диелектричната якост - всеки продукт, който има всички такива характеристики, определено би намерил разнообразни приложения. Това е причината, поради която тефлоновите тръби заемат голяма част от пазара в световен мащаб. Също така, в зависимост от целите на потреблението, шлаухът може да бъде разделен на няколко основни категории и доставчиците използват в производството материали съответни на предназначението, което изискват техните клиенти.

Основни категории политетрафлуоретиленов шлаух

Според дебелината на стената и диаметъра на тръбата съществуват няколко вида тръбички, а именно - електроизолационни, PVC, термосвиваеми шлаухи и други специфични за приложение в медицината например. Първите са с диаметър от около 0,2 до 8 мм, а работната температура на този продукт варира от -75 градуса до 260 градуса по Целзий. Те са силно устойчиви на химикали и имат добра диелектрична якост. Тези тръбички са най-добрият изолатор, когато условията на работа са много тежки.

PTFE шлаухът има превъзходна устойчивост срещу въздействието на химикали, както и на корозия и ръжда. Той може да бъде използван в широк спектър на работна температура. Продуктът намира приложение в роботиката, хидравликата, при самолетите и стоманолеярните.

Дебелината на стените и диаметърът на тефлоновата тръба са по-големи и тя се прилага предимно при метални тръби. Този продукт се предлага в широка разновидност от цветове - синьо, червено, черно, зелено, жълто, бяло, жълто-зелено и др.

Дори в рамките на категориите има вариации, всяка от които е предназначена да служи на различно приложение.

Мултилуменна тръба: Това представлява една външна тръба, в която има множество по-малки вътрешни тръбички. Всяка от тях може да провожда различна жица или течност. Този продукт намира голяма употреба при медицинските операции.

Сплит тръби: Стената на този вид съдържа гребени, посредством които изолационният материал може да бъде разделен по надлъжен начин. Това е от полза за хирурзите, когато искат да извадят въвеждащата тефлонова част, с която даден медицински апарат е въведен в тялото на пациент, като запазят основното устройство вътре непокътнато. Този продукт е широко разпространен в медицината.

Извити тръби: Този вид има гънки върху външната част на стената, свойство, което придава по-голяма способност за огъване. Това от своя страна намалява риска от получаване на усукване, когато тръбата трябва да се движи през тесни ъглови пространства.

Термосвиваем шлаух: Продуктът представлява тънък изолационен материал, който при нагряване (най-често с пистолет за горещ въздух) се свива. Шлаухът се използва постоянно за обвивка с цел защита и изолация на проводници и снадки. Изработен е най-често от полиолефин. Може да намалява диаметъра си в зависимост от примесите в материала.

Изпълнени тръби: Те могат да имат химична добавка, която им дава някои рентгеноконтрастни свойства. Този тип тръби е идеален за медицински вложки, които оказват влияние върху видимостта в рентгеновите лъчи.

Различните видове тръби, които изброих, имат широк спектър на приложение в много области и заради това тяхното търсене на пазара се увеличи многократно в последните години. Доставчиците и търговците винаги дават оферти в зависимост от конкретната нужда на клиентите. Когато се насочите към някой от тези продукти, не забравяйте, че трябва внимателно и добре да проучите материята, преди да направите своя избор. Винаги предпочитайте качеството пред необосновано ниската цена.

Снимки от аквичоп

 • Аквичоп в Барселона_15
 • Коментар: Пейзаж край морето от Аквичоп в Барселона
 • Аквичоп в Янтра - на път към върха
 • Коментар: Аквичоп и туризъм в село Янтра - по пътя към върха.
 • Фонтан от аквичоп в Тарега
 • Коментар: Красив фонтан от аквичоп в Тарега
 • Аквичоп в национален парк Централен Балкан
 • Коментар: Правим си заслужен аквичоп, понеже вече сме на територията на национален парк "Централен Балкан". Красивите гледки следват една след друга. Фотографа прегрява, но спомените остават ;)
 • Хижа Рай под нас
 • Коментар: хижа Рай, погледната от основата на Райското пръскало. Отнема 30 минути да се качиш до там - но си заслужава
 • НАГ Габрово
 • Коментар: Аквичоп в Габрово - Национална Априловска Гимназия.
Нагоре