Дневни светлини

Ето че и в нашата родина въведоха закон с който всички водачи на моторни превозни средства се задължават да карат целогодишно с включени светлини. Въпреки споровете, които се водиха в медийното и интернет пространството в това число и представители на МВР и управляващата власт той бе приет на първо четене. Полемиките се водиха относно дали това в крайна сметка е полезно и ще помогне за намаляване на броя произшествия на пътя и дали това е полезно за околната среда.

Що се отнася до безопасността то смея да заявя личното си мнение, че то ще помогне за намаляване на броя ПТП на годишна база. Статистиките по света показват, че това е правилният начин. Длъжен съм обаче да уточня, че все пак има негативен ефект. При движение на всички МПС-та на пътя с включени светлини този, който не ги е включил по една или друга причина остава незабелязан. Факта, че окото и съзнанието ни е привикнало със светлините на автомобилите ни кара да приемем, че този който не свети не се движи.

Що се отнася до опазване на околната среда то фактите говорят сами по себе си. Всеки един консуматор включен в електрическата схема на автомобила черпи ток. Колкото по-голяма е консумацията, толкова по-голям е и разхода на автомобила, което от своя страна води до по-големи количества изгорели газове изхвърлени в околната среда. Да, стойностите са минимални, но умножено по броя на движещите се автомобили сумата става внушителна.

Веднага на пазара се появиха устройства за автоматично включване на фаровете. Някои от тях прости и евтини, които просто включват късите светлини на автомобила след неговото запалване и респективно гасенето им след загасянето му. Други са по-сложни и с повече опции. Те се инсталират към дългите светлини и ги включват с намален интензитет. Положителните страни на тези устройства са, че включват консуматорите плавно, с което не тормозят ел. схема на автомобила. Намаление интензитет означава и по-малка консумация, а това че се управляват дългите светлини увеличава живота на крушките на късите светлини. Някои от тези устройства следят напрежението по инсталацията и при пад под критичния минимум (поради дефект примерно) изключват светлините.

Друга алтернатива са допълнително монтираните DRL (daytime runing lights) с LED светлини. Те са идеалният начин за решение на проблема за всекидневно включване и изключване на фаровете и опасността от санкциониране от оторизираните власти. Техните предимства са много ниска консумация, лесна инсталация и дълъг живот. Факта, че са пластмасови не трябва да ви притеснява понеже LED светлините не отделят топлина по време на работа. Няма опасност от нагряване и деформация на рефлектора.

За тунинг маниаците вече почти всички фирми за производство на тунинг аксесоари предлагат фарове с вградени DRL светлини (в повечето случаи те са LED) Почти за всеки модел автомобили разнообразието е голямо и всеки би намерил своят комплект фарове.
Последната и най-добра алтернатива е закупуването на нов автомобил. От няколко години всички производители на автомобили са задължени да инсталират DRL системи. Така вие се наслаждавате на безпроблемен технически автомобил и заводска инсталация, която ежедневно ви спестява наказателен акт на стойност 20 лв. за забравени светлини.

Снимки от аквичоп

 • Под Ботев
 • Коментар: Точно под Ботев връх. Предстои ни заслужен аквичоп.
 • Аквичоп до спортната зала
 • Коментар: Спортната зала в Габрово. Временен лунапарк, а сега кипи усилен ремонт на инфраструктурата до спорната зала. Не се препоръчва в мемнта аквичоп там.
 • Аквичоп към Фарера
 • Коментар: Заслужен аквичоп по пътя за Фаррера
 • Магическите фонтани от аквичоп
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона - жълти и зелени светлени обливат бликащата вода.
 • Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Коментар: Магическите фонтани от аквичоп в Барселона
 • Янтра от високо
 • Коментар: Пейзаж от хълмовете край Янтра. Място за аквичоп и туризъм в дебрите на балкана.
Нагоре