Паулу Коелю

Паулу Коелю е роден в Рио Де Жанейро на 24 август 1974 г. През ученическите си години развива любовта си към поезията и писането. Родителите му не одобряват влеченията на сина им към писането и постепенно, Паулу Коелю се отдалечава от тях, развивайки бунтарски дух. Семейството му възприема погрешно непостоянното му поведение и го изпраща на три пъти в клиника за душевно болни, където е подлаган на различни терапии, включително електрошокова терапия. Продължава образованието си в местния университет в Рио Де Жанейро, където записва право, но го прекъсва през 1970 г. Две години по-късно се захваща с писането на текстове за песни, като през 1974 г. е арестуван, защото в посланията на песните, които пише, властите виждат заплаха за бразилската диктатура.

Паулу Коелю се жени за старата си позната Кристина и двамата започват да пътешестват из Европа, като там той се връща към католическата си вяра. Една от туристическите обиколки на Паулу Коелю и съпругата му включва старинния път между Франция и Испания „Пътя на Сантяго”, който е дълъг приблизително 800 километра. След като преминава по него, Паулу Коелю получава вдъхновение да напише първата от многото си книги„Дневникът на един маг”, в който описва преживяното. През 1988 г. Паулу Коелю написва една от най-добрите си книги - „Алхимикът”, която донася небивал успех на бразилския писател и 14 години по-късно тя е обявена за най-продаваната книга, на португалски език за всички времена. Днес Паулу Коелю живее с жена си Кристина в Рио Де Жанейро.

Най-известният бразилски писател на света продава над 50 милиона копия от книгите си, които са преведени на повече от 50 езика в 150 държави. Паулу Коелю е най-продавания чуждестранен автор в България в началото на XXI век. Той е носител на много литературни награди, като една от най-значимите е „International IMPAC Dublin Literary Award”, която получава за романа си „Вероника решава да умре”. Повечето от книгите на Паулу Коелю са екранизирани. По книгата „Брида” е направен телевизионен сериал от 52 епизода. Освен върху нея са направени и филми по книгите „Алхимикът”, „Вероника решава да умре” и „Вещицата от Портобело”. През 2006 г. Паулу Коелю получава почетна награда от президента на България Георги Първанов на пищна церемония в президентството.

Снимки от аквичоп

 • Пейзаж до Кадемслийското пръскало
 • Коментар: Пейзаж от аквичоп до водопада Кадемлийско пръскало. Водопада остава зад нас, а някъде зад хълмовете се намира връх Ботев. Стръмничко е нали? :)
 • Учение с въжета
 • Коментар: Учение с въжета и катерене по време на аквичоп. В друга част на района около Дряновски манастир се провеждаше учение и на други хора за провеждане на път с въжета по скалите.
 • Никополис ад Иструм_2
 • Коментар: Общ изглед от Аквичоп до Никополис ад Иструм
 • Аквичоп на хотнишки водопад_1
 • Коментар: Хотнишки водопад - основният водопад.
  Зад фотографа има изграден кът за аквичоп, включващ огнище.
 • Аквичоп до странни скали
 • Коментар: Аквичоп до странни скали, към връх Ботев.
 • Гастролиращи актьори
 • Коментар: Гастролиращи актьори от аквичоп в Тарега
Нагоре